Det är en jävla röra i det senaste numret av Pequod. Innehållsförteckningen ligger infogad i ett kollage på omslaget, numret inleds med några okommenterade färgbilder, sedan följer resten av materialet, sammanlagt 156 sidor till synes slumpmässigt hopfogade texter omfattande allt möjligt: poesi, romanutdrag, konst- och litteraturessäer, litteraturkritik och reseberättelser. Jag bläddrar förvirrat fram och tillbaka i numret, försöker hitta en ledare eller någon annan sammanhållande text, men ger snart upp.
Vad är tanken? Är det nyskapande postmodernt eller bara slött? Jag röstar för det senare.
Men det förhindrar ändå inte att nya Pequod innehåller en hel del läsvärt. Själv fastnar jag för Olle Thörnvalls utförliga reportage från – jo, faktiskt: Traryd. Vad kan få en litteraturintresserad stockholmare att vilja bege sig hit, till den allra mörkaste småländska glesbygden? Svaret är Kerstin Tibell, författarinna från trakten. Först tror jag att hon är en fiktiv person, någon Thörnvall uppfunnit för att kunna berätta sin historia. Men snart inser jag att Tibell (1908–58) verkligen har funnits. På 1950-talet tillhörde hon rentav de mest kritikerrosade prosaisterna i Sverige. Hon ter sig som en tidig föregångare till Kerstin Ekman; i romaner som Vanlig historia och Kvinnan och skuggan möter vi arbetarklassens kvinnor och deras kamp mot snäva klass- och könsroller. Thörnvall söker sig bakåt i tiden, går genom det småländska landskapet, träffar Tibells syster, grannar och barndomsvänner. Faktiskt känns det som en viktig och överraskande återupptäckt: mitt ute i skogen finns både ett märkligt livsöde och ett stycke angelägen svensk litteraturhistoria.
Men nya Pequod innehåller också mycket annat bra. Här finns nyenkel plakatpoesi av Oskar Ponnert, en New York-essä av Peter Lukas Erixon och nya dikter av Birgitta Lillpers – för att nu bara göra ett axplock. Ett oroande tecken dock: detta trettionde nummer (det hittills enda i år) ser ut som en samling räddade vrakdelar, någon övergripande idé syns inte till. Har redaktörerna tröttnat?