I Latinamerika har uppslutningen kring Ecuadors beslut om asyl varit stort.
I helgen samlades utrikesministrarna för såväl ALBA som UNASUR som enhälligt ställde sig bakom president Rafael Correas beslut om att ge Julian Assange politisk asyl i Ecuador. Även USA-vänliga regeringar som Colombias och Chiles ställde sig bakom en sjupunktsresolution som bland annat uppmanar FN att genomföra en bred debatt om ett värnande av den universala asylrätten.
Panamas förre president Martin Torrijos, ordförande för den Latinamerikanska sektionen av Socialinternationalen gav också ett kraftfullt stöd och samtidigt ett starkt fördömande av det brittiska beslutet att vägra Assange fri lejd till Ecuador.
Ecuadors utrikesminister Ricardo Patiño krävde i måndags att OAS, de Amerikanska Staternas Organisation, bör sammankallas för att analysera och ta ställning till frågan om Assange och ge sitt stöd till Ecuador.
– Vi vet OAS:s begränsningar. Men vi anser att i ett fall som detta så är det oumbärligt att organisationen reagerar och hävdar ett medlemslands rätt när det hotas, sa Patiño.
Ville ha garantier
Det brittiska nejet till att ge Assange fri lejd till Ecuador baserar britterna på det svenska beslutet om att kräva Wikileaks förgrundsgestalt utlämnad till Sverige.
– Vi bad Sverige att ge oss garantier för att Assange inte skulle utlämnas till USA. Å andra sidan är det mycket märkligt att man (Sverige) hade beviljats en utlämning (från Storbritannien till Sverige) för att genomföra ett antal samtal (med Assange). Vi föreslog då att dessa samtal skulle genomföras på vår diplomatiska legation i London. Men den svenska regeringen sa att den inte var beredd att acceptera det, samtidigt har den accepterat liknande förfarande i andra fall, menade Ecuadors utrikesminister Patiño.
Försvarat sanningen
Assanges försvarare, den världskände spanske förre HD-domaren Baltasar Garzon, menar att både samtalen och en eventuell rättegång i Stockholm mot Assange kan genomföras via en videokonferens från Ecuadors ambassad i London.
– Assange har alltid försvarat sanningen och rättvisan och fortsätter att göra det, sa Garzon. Han har aldrig undvikit att besvara de svenska myndigheterna frågor. Det enda han kräver är minimala garantier (för att inte utlämnas till USA). Men fram till dags dato har detta inte uppfyllts, sa Garzon till pressen i London.