– Den här affären kommer att ha en mycket liten betydelse, säger Nicklas Källebring, konsult på undersökningsföretaget Synovate.
– Om en vecka, högst 14 dagar, har alla tröttnat på affären.
Källebring anser att affären inträffade alldeles ”för tidigt”, och dessutom i semestertider. Hade det hänt närmare valet, mitt under brinnande valrörelse, hade effekterna kunnat vara betydligt mer skadliga för moderaterna och den sittande regeringen.
Det man vet om affärer är också att de kopplas mer till personer än till partier. Littorinaffären tror inte Källebring är något undantag, utan människor i gemen anser att det som har hänt – vad det nu var! – var ett resultat av Littorins personliga tillkortakommanden, och inte hade med hans parti att göra.
– Det är sakfrågorna som avgör, vilket får betraktas som hälsosamt.
Samtidigt tror Nicklas Källebring att långsiktigt kan affären undergräva förtroendet för politiker.
– Vi förväntar oss att våra politiker ska vara skötsamma och hederliga, säger han.
Även mer kortsiktigt kan Littorinaffären trots allt ha en negativ effekt för den borgerliga alliansen genom att verka demobiliserande på de egna väljarna, som blir osäkrare.
Vem vinner valet?
– Jag passar! Men trenden är en svag medvind för den borgerliga alliansen.
Inte heller statsvetaren Ulf Bjereld från Göteborg tror att Littorinaffären kommer att ha en stor påverkan på valutgången. Tidsavståndet till valet är alldeles för stort. Bjereld tror också att Littorins eventuella bristande uppförande anses som personligt och inte systemrelaterat.
– Det blir de klassiska höger-vänsterfrågorna som kommer att avgöra valet, säger Ulf.
Ändå är han inte helt främmande för att Littorinaffären kan ha skadat regeringen. Framför allt har det påmint allmänheten om de tidigare skandalerna i vilka moderata statsråd var inblandade, liksom skandalen med Reinfeldts statssekreterare Ulrika Schenström.
Littorin själv har varit i blåsväder tidigare, dels genom avslöjandet av hans falska examen, dels genom hans medlemskap i den så kallade Herrklubben. Det blev redan då en belastning för den borgerliga regeringen i jämställdhetspolitiken, anklagelser om sexköp gör definitivt inte saken bättre.
Nu är inte jämställdhetspolitik något man vinner val på, men Ulf Bjereld tror också att Littorinaffären har också rubbat förtroendet för Fredrik Reinfeldt – åtminstone på kort sikt.
– Hans hantering av affären har varit riktigt dålig, säger Ulf.
Dessutom har affären blockerat andra frågor från den politiska agendan. Det kan ha en negativ effekt för alliansen, även om Ulf Bjereld fortfarande tror att det blir bara marginellt.
– Men det är klart, tillägger Ulf, vi vet inte om affären är slut. Det florerar ännu olika rykten. Det är visserligen bara rykten, men *om* det visar sig att det kan ha förekommit fler tillfällen av sexköp, och framför allt *om* Reinfeldt visste om det, då lever affären, och kan ha förödande konsekvenser för de borgerliga. Men det är högst hypotetiskt.
– Och vem som vinner valet? De rödgröna, så klart!
Statsvetaren Stig-Björn Ljunggren är helt övertygad om Littorinaffärens betydelse.
– Det har redan påverkat opinionsläget, utbrister han. Alliansförtrollningen är bruten, förtrollningen kring Reinfeldt är bruten. Nu är det ”back to normal” som gäller.
Ändå fick inte allmänheten ta del av allt kring skandalen.
– Det var tydligen fullständigt kaos på hotellet i Visby. Så vitt jag vet flögs Littorin hem i regeringsplanet. Det kostade 50 000 för att han skulle slippa ta sig hem med svansen mellan benen inför öppen ridå.
Stig-Björn Ljunggren ser Littorinaffärens konsekvenser som dialektiska. Själva affären har en kortsiktig effekt, men som återställer den långsiktiga trenden med rödgrön dominans. De borgerliga lyckades tidigare vända sin negativa trend genom att spela på den gamla Tobleroneaffären och ett påstått missnöje med Mona Sahlin. Nu har Littorinaffären vänt opinionsläget igen. Mona Sahlins siffror har bottnat, och kan bara vända uppåt, medan förtroendet för Reinfeldt är på väg att minska. Samtidigt mobiliserar Littorinaffären de socialdemokratiska väljarna, som åter börjar tro på seger.
Det gör däremot inte Stig-Björn Ljunggren, i varje fall inte riktigt.
– De rödgröna blir störst, men Reinfeldt kommer att sitta kvar med stöd av Sverigedemokraterna.