Att debattartikeln kunde presenteras tyder på att samarbetspartierna lyckats komma någorlunda överens om vilka utgiftssatsningar som ska göras.
Samarbetspartierna konstaterar att konjunkturen är på väg upp. Och att, i avsaknad av underskott i de offentliga finanserna, Sverige ”är bättre rustat än någonsin i modern tid att möta en konjunkturuppgång”.
Men det lär dröja innan konjunkturuppgången ger kommunerna ökade skatteintäkter menar samarbetspartierna. Dessutom har de hittills presenterade tillskotten ätits upp av andra åtgärder. Därför ska kommuner och landsting tillföras 1,5 miljarder extra redan i år, för att kunna undvika fortsatta nedskärningar. Kommunförbundet välkomnar dessa extrapengar, men uttrycker samtidigt skepsis till att de kunde plockas fram så snabbt.
– Det är lite överraskande att regeringen har hittat ett utrymme under utgiftstaket, som ju var fullt intecknat i vårpropositionen, säger chefsekonomen Stefan Ackerby i ett pressmeddelande.
Samtidigt menar Kommunförbundet, som flera gånger presenterat undersökningar om kommunernas fortsatt dåliga ekonomi, att pengarna inte räcker.
Var extrapengarna kommer ifrån framgår inte av debattartikeln. Den nämner överhuvudtaget inget om skattehöjningar eller -sänkningar.
Senast för två veckor sedan tecknade finansminister Bosse Ringholm en relativt ljus bild av svensk ekonomi. Det stora problemet som kvarstår är arbetslösheten, enligt Ringholm.
Ringholm talade också om att se över skatte- och bidragssystemen. Bland de få konkreta förslagen fanns att sänka andelen som betalar statlig skatt till 15 procent genom att höja brytpunkten för statlig skatt som i dag är 308 800 kronors årsinkomst. En sådan skattesänkning skulle kosta miljarder, men Ringholm angav inget om finansiering.
Vänsterpartiet säger starkt nej till en sådan skattesänkning,som skulle gynna höginkomsttagarna, och förordar motsatsen.
I höst var det tänkt att de kritiserade förändringarna från förra årets vårbudget – införandet av den tredje sjukveckan samt minskningen av ersättningen – skulle återställas. Det nämns inte heller i den gemensamma debattartikeln, som dock lovar intensifierad kamp mot arbetslösheten och att fortsätta arbetet med 121-punktsprogrammet.