För några veckor sedan rapporterade svenska medier om de nya och positiva arbetslöshetssiffrorna som kommit i USA. ”Statistiken” visade att i november hade arbetslösheten sjunkit till 5,9 procent från tidigare 6,0 procent. Antagligen tror de flesta som läst och hört detta att siffrorna har räknats fram ungefär som här, att de flesta arbetslösa är registrerade och därmed möjliga att räkna.
Siffrorna har ingenting med något nationellt eller några delstatliga arbetslöshetsregister att göra, eftersom några sådana inte existerar. (Delstatliga ”A-kasse” register finns, men är oanvändbara för ändamålet eftersom ytterst få arbetslösa får ”A-kassa”.) Istället baseras arbetslöshetssiffran på intervjuer med cirka 60 000 hushåll gjorda under en vecka, i det här fallet i november. I ett land med närmare 300 miljoner invånare. Tillförlitlig statistik? Knappast. Visst är det möjligt att arbetslösheten är 5,9 procent, men är det troligt?
Och hur räknar man? Vad definierar en arbetslös, eller rättare sagt arbetande? Jo. Arbetande och inte arbetslös, är den som har utfört något som helst betalt arbete den undersökta veckan. Den som exempelvis har haft två timmars lönearbete är inte arbetslös! Dessutom räknas de som har utfört minst 15 timmars obetalt arbete i ett familjeföretag eller lantbruk som arbetande. Helt ointressanta fakta för svensk media. Varför?
Och hur var det egentligen med spektaklet i Kalifornien som ledde till att ”the Terminator” nu är guvernör? Det dominerande i rapporteringen var att han fick 49 procent av ”rösterna” och att ”valdeltagandet” var 60 procent. Hur många procent av de röstberättigade Kalifornienborna som röstade på honom förekom ingenstans i svensk rapportering.
Till valet i Kalifornien fanns det 21.8 miljoner röstberättigade. Av dessa var det 15,4 miljoner eller 70 procent som registrerade sig. Av dessa 70 procent var det 60 procent som röstade. Av dessa 60 procent var det 55 procent som röstade emot den sittande guvernören Davis. (Davis fick alltså 45 procent av rösterna.) Av dessa 55 procent var det 49 procent som röstade på Arnold.
Alltså. 49 av 55 av 60 av 70 procent. Av 21,8 miljoner röstberättigade Kalifornienborna röstade med andra ord 3,7 miljoner på ”the Terminator”. Det vill säga 17 procent! Att 83 procent av de röstberättigade INTE röstade på Arnold var helt ointressant för svensk media. Varför? Av samma anledning som det har blivit en Sanning att ”valdeltagandet” i presidentvalen är runt 50 procent? Och att det i mellanårsvalen till kongressen är runt 35 procent? Dessa siffror är illa nog om de skulle vara procent av röstberättigade. Vill man varken se, förstå eller diskutera hur illa ställt det är med demokratin i USA, så är det förståeligt att man glömmer att påpeka att de är procent av registrerade.