Okategoriserade 11 februari, 2010

Lönerörelsen från a till ö

När årets stora avtalsrörelse nu rullar igång är utgångsläget kärvare än på länge. Den ekonomiska krisen har fått arbetsgivarsidan i Svenskt Näringsliv att kräva noll kronor i centrala lönepåslag, samtidigt som LO kräver regler för inhyrning och rätt till heltid. Flamman går igenom årets stridsfrågor – från Avtalstiden till Öppningsklausuler.

Under året ska ungefär 500 kollektiva löneavtal som omfattar över tre miljoner arbetstagare omförhandlas. De flesta avtal löper ut under våren med början 31 mars. För de flesta stora avtalsområden har krav fastställts och bud bytts mellan parterna. Förhandlingarna sker nu förbundsvis och först ut, någon gång i mars, brukar industriavtalen komma och ”sätta märke” för hela arbetsmarknaden.
Årets förhandlingar präglas av den besvärliga ekonomiska krisen. BNP sjönk förra året med 4,4 procent men nu syns en vändning. I år väntas BNP öka med 2,7 procent och nästa år med 3,3 procent, enligt Konjunkturinstitutet. KI spår dock att arbetslösheten fortsätter att öka till nästan 12 procent 2011. Förhandlingarna ser i år ut att bli kärvare än vanlig. Även om en del tuffa utspel görs nu lär den höga arbetslösheten dämpa den fackliga konfliktviljan.
Flamman går igenom de potentiella stridsfrågorna och tipsar om hur det går.

Avtalstiden
Hur lång tid kollektivavtal gäller kanske förefaller ovidkommande men är även det en fråga om styrkeförhållanden – det handlar om hur lång tid arbetstagarparten säljer sin fredsplikt. Långa avtal, som de treåriga som numera är standard, innebär lång tid av arbetsfred och har därför ett högre pris. Årets avtalsrörelse präglas av lågkonjunkturen och kommer att ge låga löneökningar. Med en ny uppgång runt hörnet vill därför löntagarsidan se korta avtal, helst ett år. Arbetsgivarna borde vilja ha långa avtal för att utnyttja de låga löneökningarna över längre tid, och exempelvis de offentliga arbetsgivarna kräver treåriga avtal. Men åtminstone en arbetsgivarpart, Teknikföretagen, kräver ettåriga avtal.
Stalltipset: Det blir ett kort avtal på ett, högst två år. Åtminstone på industrisidan.

Bemanningsföretag
Den 20 januari visade SVT:s Uppdrag granskning ett reportage om hur företag kringgår turordningsreglerna genom att säga upp fast anställda och sedan återanställa personal – ofta samma människor – via bemanningsföretag. Det ger företagen en möjlighet att sovra bland arbetskraften och samtidigt som villkor för personalen försämras. Såväl arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin som socialdemokraternas ekonomiske talesperson Thomas Östros sade i teveprogrammet att de ville se regler i kollektivavtalen som försvårar för företagen att kringgå turordningsreglerna. Östros var inte främmande för att ta till lagstiftning om parterna misslyckas.
LO kräver nu att företagens möjligheter att använda bemanningsföretag begränsas genom ett förstärkt fackligt lokalt inflytande över frågan – men motparten vägrar. Arbetsgivarna menar att bemanningsföretagen skapar sysselsättning, fungerar bra och vill, framförallt, inte få sin arbetsledningsrätt inskränkt av facket.
Frågan kompliceras av att Arbetsdomstolen relativt snart ska besluta i ett mål som rör långtidsinhyrd arbetskraft på Marabou samt att regeringen under våren ska lägga lagförslag utifrån ett EU-direktiv om personalinhyrning. LO-förbunden har tryck på sig från medlemmar och opinionen att lösa det här, samtidigt som arbetsgivarna har skäl att frukta ny lagstiftning vid regeringsskifte om inte frågan får en lösning avtalsvägen.
Stalltipset: Kanske blir lösningen en partsgemensam arbetsgrupp som ser över frågan och lägger förslag längre fram?

Industrins riktmärke
Redan innan Industriavtalet slöts 1997 mellan sex fackförbund och elva arbetsgivarförbund rådde stor enighet om att den konkurrensutsatta exportindustrin ska vara normerande för löneökningarna på hela arbetsmarknaden. Tanken är att om lönerna här ökar i samma takt som lönerna i Västeuropa rubbas inte exportföretagens konkurrenskraft.
Men på senare år har industrinormen ifrågasatts från olika håll. En rapport 2006 av tio fackliga förbundsekonomer slog fast att om produktiviteten ökar snabbare i Sverige än i konkurrentländerna, vilket var fallet i många år, finns ett större löneutrymme här som arbetstagarna bör inteckna i avtal – annars tar marknaden hand om de pengarna. Rapporten kritiserade även att industrinormen uppfattades som att alla förbund skulle få lika stora löneökningar i procent, vilket omöjliggör justeringar av lönenivåerna inom det totala löneutrymmet.
Förra avtalsrörelsen 2007 gjordes normen mer flexibel genom jämställdhetspotten (se nedan) som medförde att bland annat Handels löner ökade mer i procent än Metalls. Arbetsgivarna i Svensk Handel togs då ordentligt i örat av Svenskt Näringsliv för att ha gått med på löner över industrinormen.
Men arbetsgivarna är splittrade. Medan Teknikarbetsgivarna kritiserar att industrins riktmärke inte längre är norm utan ett golv för andra avtal, för tjänstearbetsgivarförbundet Almegas VD Jonas Milton en enveten kamp mot industrinormen. Tjänstebranschen vill dumpa sina löner och helt föra ner lönebildningen till företagsnivå.
Stalltipset: Industrin sätter märke i år igen, men de kvinnodominerade förbunden lyckas ta ut något högre löneökningar.

Jämställdhetspotten
I förra avtalsrörelsen införde LO-samordningen en jämställdhetspott i syfte att börja åtgärda lönediskrimineringen. Den utformades som att 205 kronor i månaden för heltid skulle tillfalla avtalsområden i förhållande till andelen kvinnor som tjänar under 20.000 kronor i månaden. Avsikten var kombinera klass och kön för att komma åt att kvinnor både är lågavlönade och felavlönade – de tjänar mindre än män på motsvarande kvalifikationsnivå även högre upp på lönestegen – men utformningen innebar att klass vägdes tyngre än kön. LO:s industriförbund med Metall i spetsen vägrade att gå med på potten och genomförde i stället en renodlad låglönesatsning.
Det är svårt att visa effekten av just jämställdhetspotten, men ett viktigt trendbrott skedde 2007-2008 genom att arbetarlönerna i den kvinnodominerade offentliga sektorn ökade något snabbare än i privat sektor.
Även i år kräver LO jämställdhetspott – men nu är den utformad som IF Metall ville ha den, som en ren låglönesatsning. Den ska ge 125 kronor extra i månadslön till avtalsområden med en genomsnittslön under 21.300 kronor. Nog så angeläget, men det innebär att LO för tillfället ger upp kampen mot felavlöningen. Exempelvis får undersköterskor inte ut något av potten. Eftersom arbetsgivarna är emot centrala lönepåslag över huvud taget i år motsätter de sig jämställdhetspotten.
Stalltipset: Låglönebrancherna lyckas med övriga LO:s hjälp kapa åt sig ett par tiondelar mer i löneökning än industriarbetarna.

Lägstalönerna
En ideologisk kamp står kring avtalens lägstalöner. Facken kräver en höjning med hänvisning till risken för social dumpning – efter Lavaldomen får inte facken vidta stridsåtgärder mot företag med utländsk arbetskraft stationerad i Sverige för högre lön än avtalets lägsta. Arbetsgivarna kräver sänkta lägstalöner med motivet att höga ingångslöner orsakar arbetslöshet, främst för ungdomar och invandrare utan arbetslivserfarenhet. Båda har i princip rätt och valet är därför ideologiskt: Vill vi hålla ihop arbetsmarknaden lönemässigt eller öppna för rena låglönesektorer?
I praktiken är dock parterna pragmatiska. LO kräver 620 kronor i höjda lägstalöner, vilket är lägre än kravet på 745 kronor för låglönesektorerna. Arbetsgivarsidan vill gärna att lägstalönerna ska släpa efter ännu mer men tar nog knappast strid för det.
Stalltipset: Att lägstalönerna ökar något långsammare än övriga löner.

Löneutrymmet
Den stora kampfrågan i varje avtalsrörelse är förstås hur mycket lönerna ska öka. Om man kan kalla det för en kampfråga längre – numera finns åtminstone i teorin en gemensam syn löneutrymmets storlek. Om prisnivån stiger med två procent och rationaliseringar gör produktionen två procent effektivare kan lönerna stiga med fyra procent utan att det ”kostar” företagen något. Enligt teorin ger större löneökningar än inflationen plus produktivitetsökningen bara luft eftersom den långsiktiga kvoten mellan löner och vinster bestäms internationellt, av den globala klasskampen.
En tung uttolkare av löneutrymmet är statliga Konjunkturinstitutet. I 2009 års Lönebildningsrapport gör KI bedömningen att lönerna bör öka med mellan 1 och 2,5 procent årligen 2010-2012. En för hög löneökning leder till arbetslöshet och lägre tillväxt, menar KI, men även en för låg löneökning är riskabel eftersom deflation då hotar att förlama ekonomin. Eftersom inflationen väntas vara låg leder dock även låga löneökningar till reallöneökningar, tror KI. LO-ekonomerna resonerar ungefär likadant som KI men kommer fram till ett större löneutrymme på 2,5-3,5 procent.

Löneökningar
Trots likartade teoretiska uppfattningar kommer parterna alltid fram till olika procentsiffror. Svenskt Näringsliv förespråkar i år en ”lönepaus” i de förbundsvisa avtalen – alltså ett nollbud. Det innebär inte att alla löner kommer att frysas utan att de själva vill förfoga över det löneutrymme som finns i stället för att inteckna det i avtal. LO-samordningens krav är 2,6 procent eller 620 kronor per månad och heltidsanställd plus jämställdhetspott. Kraven innebär 745 kronor i löneökning för dem som tjänar upp till 21.300 kronor, 620 kronor för dem som tjänar mellan 21.300 och 23.800 kronor och 2,6 procent för dem som tjänar därutöver. På individnivå kräver LO en garanterad löneökning på 430 kronor. Sammanlagt beräknas LO:s krav kosta 2,9 procent i ökade arbetskostnader. Det är LO:s lägsta krav sedan Industriavtalets tillkomst och kan jämföras med att lönerna ökade med 4 procent 2007 och 3,5 procent 2008.
Stalltipset: LO brukar få ut cirka 75 procent av sina lönekrav, så en central löneökning på 2 procent i industrin och något högre för lågavlönade avtalsområden är troligt – trots motpartens nollbud.

Rätt till heltid
Kravet på rätt till heltidsjobb har drivits länge av Kommunal, med 65.000 deltidsarbetslösa som vill jobba mer. Efter att ha misslyckats avtalsvägen och efter att den förra regeringen länge tvekat med lagstiftning är frågan nu tillbaka hos parterna. Nu finns positiva exempel från bland annat Nynäshamns kommun som visar att en heltidsreform kan fungera, men arbetsgivarna är fortsatt ytterst kritiska – inte minst de offentliga. Ingela Gardner Sundström, ordförande för Sveriges Kommuners och Landstings förhandlingsdelegation, avvisar såväl Kommunals löneanspråk på 3,5 procent som kravet på heltid. De vill, föga överraskande, hellre se lokala uppgörelser än centrala regler. Rätten till heltid är de kvinnodominerade förbundens motsvarighet till bemanningsfrågan: Angelägen, svår att få igenom avtalsvägen men möjlig att genomföra politiskt, och Mona Sahlin har lovat lagstiftning vid regeringsskifte.
Stalltips: Kommunal får hoppas på en ny regering i september.

Öppningsklausuler
Ett av de mest offensiva kraven från arbetsgivarparten är så kallade öppningsklausuler som skulle göra det möjligt att lokalt förhandla bort väsentliga delar av de förbundsvisa överenskommelserna. Det är inte första gången kravet ställs men har hittills alltid tillbakavisats – utom när IF Metall 2008 gick med på ett krisavtal som gav lokala klubbar rätt att gå med på lönesänkningar i syfte att rädda kvar jobb. Arbetsgivarna är angelägna om en fortsättning på krisavtalet och påstår att det räddade 10.000 jobb. Men IF Metall vägrar förlängning och övriga LO-förbund förstår fortfarande inte hur IF Metall kunde gå med på att sänka lönerna – det är det sista en fackförening bör göra.
Stalltips: Inga nya öppningsklausuler i avtalen

Kommentar 10 april, 2025

En kvinna demonstrerar mot Trump, Netanyahu och Bolsonaro. Texten lyder ”Ingen amnesti för folkmördare och kuppmakare”. Foto: Silvia Izquierdo/AP.

Det nya åtalet mot den tidigare presidenten Jair Bolsonaro visar att den auktoritära högervågen går att stoppa även på andra platser.

Som en gulgrön flodvåg vällde Jair Bolsonaros anhängare in med sina flaggor och landslagströjor på ”De tre makternas torg” i huvudstaden Brasilia. De överväldigade den svårt underdimensionerade polisstyrkan och stormade därifrån de tre institutioner som gett torget dess namn: parlamentet, presidentpalatset och högsta domstolen.

Bland de protesterande var det ”karnevalsstämning”, beskriver en reporter. Men det var en grotesk karneval: demonstranter slog sönder tusenårigt porslin skänkt från Kina, klottrade på landets officiella vapensköld, bajsade på skrivbord och stack knivar i klassiska tavlor – som om de velat mörda historien.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 10 april, 2025

Under den rosa pälsen

Under Nordic Fuzz Cons egna ”prideparad” vällde tusentals furries genom Malmös gamla stadsgator. Foto: Liz Fällman.

Flamman besöker konventet Nordic Fuzz Con i Malmö, där tusentals furries från hela världen möter sin flock varje år. ”Han stinker och äter skräp, och jag glittrar”, säger lodjuret Zee om sin vän, hyenan Sebastian.

– Jag levde i en supernormativ värld tills jag var 32. Jag var på väg att skaffa fru, barn och allt det ”normala”, och insåg att jag hade gått miste om hela mitt liv, till den grad att jag tänkte ta livet av mig.

Kretsarna Sebastian Schriwer hängde i under uppväxten i Ystad beskriver han som fulla av ”rasism, nazism, och grabbighet”. När exet gjorde slut och han blev hemlös såg allt becksvart ut.

– Det här var för exakt fem år sedan, när jag precis hade börjat få kontakt med några furries.

Utanför hotellobbyns panoramafönster passerar en stor massa människor klädda i fursuits – dräkter, ofta färgglada, som påminner om djur från animerade filmer.

– De skrev till mig från en bar i Malmö, och jag tänkte att jag inte hade något att förlora på att gå ut i regnet och träffa folk, en sista gång. Det blev i stället en första gång – första kvällen jag träffade min nuvarande fru.

Kort därefter gick Sebastian från att ”typ ha träffat en bög en gång” till att flytta in i ett furrykollektiv.

– Första året jag var här stod jag mest utanför och kedjerökte, i smärre existentiell kris. Nu är jag öppet bisexuell, ickebinär, och äger en fursuit.

Dräkterna är tänkta att representera ens fursona – en sammanslagning av orden furry och persona.

Plötsligt rör sig djurklungan utanför fönstret rakt mot oss i samlad trupp, för att ta en gruppbild innan paraden genom Malmös stadskärna börjar. Det känns som Kolmården på LSD. Konventet Nordic Fuzz Con är inne på sitt tolfte år, och i år har rekordmånga pälsfantaster – 5 200 stycken – vallfärdat till Clarion, strax intill centralstationen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes/Nyheter 09 april, 2025

Uber expanderar i Sverige: ”Nu kommer gräshoppssvärmen”

Tidigare fanns Uber enbart i större svenska städer, som Stockholm, Malmö och Umeå. Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Den kritiserade taxiappen Uber gör sina tjänster tillgängliga i hela landet – och hoppas bli ”ett komplement till kollektivtrafiken” på fler ställen än i storstäderna. ”Säg hej då till den svenska modellen”, kommenterar Taxiunionens ordförande Nasar Khan.

– Nu kommer gräshoppssvärmen till övriga Sverige: den som äter upp all skörd, säger Nasar Khan (bilden), Uberförare och ordförande på Taxiunionen.

– När de kom till Uppsala och till Göteborg ökade konkurserna bland taxiföretag drastiskt. Vi kan säga hej då till landsbygdstaxin, till kollektivavtal på landsbygden, och till den svenska arbetsmodellen.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 09 april, 2025

Det våras för uranbrytningen

Gällivare Boliden använder självkörande gruvtruckar i det nya dagbrottet Liikavaara i närheten av det stora dagbrottet i Aitik. Foto: Jesper Frisk/DI/TT.

Redan innan förbudet mot uranbrytning upphävs är jakten på det vita silvret i full gång. Flammans kartläggning visar att det handlar om tillstånd på över 2 000 kvadratkilometer, från Västra Götaland i söder till Norrbotten i norr.

Ännu är träden kala och fjolårsgräset skiftar i gult och brunt på Billingen. Vårbruket på åkrarna har inte kommit i gång, men det första vårtecknet är redan här. I slutet av februari landade de första tranorna vid Hornborgasjön, intill det långsträckta platåberget.

Under andra halvan av april börjar lövsprickningen i skogarna som täcker delar av berget, och strax därefter blommar körsbärsträden.

Under några år på 1960-talet bröts det uran här i trakten, intill den lilla byn Ranstad. Uranet fanns i alunskiffer, en bergart där risken är stor för omfattande läckage av metaller till naturen.

Den småskaliga verksamheten producerade bara några hundra ton – men det har krävts ett omfattande arbete för att städa upp efteråt. Länsstyrelsen i Västra Götaland räknar med att det totalt har satsats 580 miljoner kronor på efterbehandlingen.

Ändå har intresset för den natursköna kullen vaknat igen.


För bara några år sedan såg drömmen om svensk uranbrytning ut att vara skrinlagd en gång för alla. Oskarshamns kärnkraftverk stängde 2017, och året därpå trädde ett förbud mot att leta efter och bryta uran i kraft.

Men efter valet 2022 meddelade Tidöpartierna att uranförbudet skulle hävas, och nu finns en utredning på bordet med förslag i den riktningen.

Flykt. Motståndare till uranbrytning vid Billingen oroar sig för att det ska inverka på platsens rika natur, däribland Hornborgasjön där tranor samlas varje år. Foto: Adam Ihse/TT.

– Mer än en fjärdedel av Europas kända tillgångar av uran finns i Sveriges berggrund. Att kunna bryta uran är nödvändigt för vårt arbete med klimatomställningen, för att minska utsläppen och beroendet av fossila bränslen och energikällor, sade klimat- och miljöminister Romina Pormokhtari den 20 december, och beskrev svensk gruvdrift som ”bland den mest miljövänliga och säkra i världen”.

En av de platser där uranet finns är just Billingen. Det norska företaget Titan Strategics AS sökte i slutet av förra året tillstånd att leta efter vanadin och molybden på ett två kvadratmil stort område. I början av 2025 godkände myndigheten Bergsstaten bolagets ansökan, trots att alla närliggande kommuner motsatte sig ansökan.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Veckobrev 08 april, 2025

Plötsligt känner jag med världens rikaste man

Spelet Diablo IV är en av många saker som Elon Musk hävdar sig vara världsbäst på. Collage: Foto av Susan Walsh/TT, skärmavbild av Diablo IV.

När spelade du dataspel senast? För min del var det ett tag sedan. Men från gymnasiet och framåt brukade jag och mina vänner släpa våra otympliga datorer hem till en kompis för att ”lana”.

Vi spelade Counter-Strike, Warcraft II, Diablo II och senare även Dota – spelserier som fortfarande är populära. Rummet stank snabbt av killsvett och pizza, och tack vare Joltcolan sov vi aldrig en sekund.

Stämningen i nätchattarna var hård, och höll du inte måttet fick du snabbt höra det av laget – med ett pärlband av könsord som avslutas med ”omg please leave n00b!” (”Gud vilken nybörjare, dra är du snäll”, med sarkastisk artighet.)

Jag känner precis igen typen. Jag har växt upp med dem, jag har själv varit dem, jag avskyr dem.

Den grabbiga natthobbyn tonsattes av Basshunter, en av de främsta skildrarna av 00-talets tonårskultur. När han ”pushar på och creepar” i dansdängan ”Vi sitter i Ventrilo och spelar Dota” från 2006 syftar han på att döda monster för att samla erfarenhetspoäng och trycka fram frontlinjen mellan spelets två hjältelag.

Så när Elon Musk skryter om sina spelfärdigheter, känner jag precis igen typen. Jag har växt upp med dem, jag har själv varit dem, jag avskyr dem. Han har länge påstått sig vara rankad 19 i världen i Diablo IV, något som starkt har ifrågasatts med tanke på att andra världsspelare ofta lägger minst 60 timmar i veckan. Det verkar tufft med tanke på att Elon Musk samtidigt skryter om att jobba upp till 120 timmar. Som mest skulle det innebära jobb och spelande på 180 av veckans 168 timmar, och inte en sekunds sömn. Det låter stressigt för en tolvbarnsfar.

Han spelar ofta publikt för att bevisa hur duktig han är, vilket brukar följas av långa trådar på forumet Reddit som visar hur illa hans noobiga spelande matchar med hans ständigt legendariska utrustning.

Den här texten är bara en liten crit*

Vill du ha hela looten**? Teckna en prenumeration på Flamman, digitalt eller på papper.

Nu har hånen tagit en ny nivå. I lördags livesände Musk sitt äventyrande i Path of exile 2, ett hacka-och-slakta-rollspel i stil med Diablo, och skrattades ut i chatten för sitt ständiga döende. Till slut ragequittade han, det vill säga lämnade både spelet och kanalen på hans plattform X. Enligt nättidningen Futurism (7/4) skrev åskådarna att han har ”INGA VÄNNER”, att han ”KOMMER ATT DÖ ENSAM”, samt ser ”DUM OCH FUL” ut. Oklart vilket som är värst.

Plötsligt händer det. Jag känner med världens rikaste man, en sydafrikansk etnonationalist som vill kolonisera Mars och utplåna demokratin. Inte ens han undkommer spottet i spelmiljöernas skoningslösa meritokrati. Inte bara kan pengar inte köpa allt, det räcker inte till någonting viktigt. Som att slippa bli mobbad, eller att ha sällskap in i döden.

Nu förstår jag varför han vill ut i rymden. Världens mäktigaste man är ensam. Det gör honom inte mindre farlig, tvärtom. Men när jag nu smäller på Basshunter i datorhögtalarna tänker jag: I venten är vi alla lika.

Ordlista

Crit = Critter (nötkreatur), ett enkelt monster man dödar för att få guld, samt erfarenhetspoäng som utvecklar hjältens förmågor.

Loot = Skatt som väntar efter en dödad fiende.

Inrikes/Nyheter 07 april, 2025

Utredning om friskolor kritiseras av lärare: ”Spackel i hörnen”

Från regeringens pressträff måndagen den 7 april. Foto: Axel Narving/TT

Regeringens utredare vill kunna stoppa vinstutdelning till ”oseriösa” friskolor, och dela ut ”kännbara” böter. Men skoldebattören Marcus Larsson ser bara ”lite spackel i hörnen” av den helrenovering som regeringen utlovat – och facket hade föredragit ett totalt vinststopp.

– Det här är en del av en helhet. Det ska bli mindre attraktivt att driva en skola av spekulativa skäl, och Skolinspektionen ska få mer resurser och skarpare verktyg för uppföljning, säger regeringens utredare Joakim Stymne till Flamman.

I en debattartikel i Dagens Nyheter redogör utredaren, som också var SCB:s förra generaldirektör, för utredningen ”Skärpta villkor för friskolesektorn”. Bland det batteri av åtgärder som presenterades för utbildningsminister Johan Pehrson (L) under måndagen finns ett förbud mot vinstutdelning i fem år från att en ny skola grundas eller byter huvudman.

Skolföretag ska även kunna påföras ett ”värdeöverföringsförbud”, där skolpengen endast får användas till ”skolverksamhet” och inte vinst ifall brister upptäcks av Skolinspektionen. Att bryta mot förbudet ska innebära ”kännbara” sanktionsavgifter, och tillstånd ska återkallas för allvarliga eller upprepade brister, säger Joakim Stymne under regeringens presskonferens.

Robin Smith (bilden), vice ordförande på fackförbundet Sveriges Lärare, kallar förslaget om vinststopp för extra undermåliga skolor ”ett steg i rätt riktning”.

– Friskolor som missköter sig ska inte få dela ut vinst. Men vi tycker ju i grunden att skattemedel avsatta för en kvalitativ skola ska användas för att möta de behov som finns i skolan. Vi skulle vilja se krav på att överskottet helt och hållet återinvesteras i verksamheten, som en allmän regel.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 07 april, 2025

Ungdomarna som vägrar lämna SEB i fred

”Reapriserna” hänvisar till att SEB:s aktie sjönk med flera procent under tisdagen, samma dag som aktivisterna tog sig in på bankens årsstämma. Foto: Liz Fällman.

I fredags samlades Ta tillbaka framtiden för att störa vardagen hos storbanken SEB – för tredje gången på en vecka. ”Vi rubbar en stöttepelare till fossilindustrin”, säger aktivisten Irma Källström.

Morgonsolen får fasaden att blänka på Svenska Enskilda Bankens högkvarter i Solna. En kille med megafonen står och hojtar på jäktande pendlare som precis klivit av tåget.

– Vi har fika, kaffe och te, men framför allt har vi det trevligt!

Ur en högtalare spelas både lugn pop, punk och en studentflaks-remix av ”Bella Ciao”. Ett trettiotal ungdomar dansar runt med plakat i händerna. På flera av dem syns bilder på SEB:s toppar: vd, hållbarhetschef, ”chief risk officer” och ordförande Marcus Wallenberg. 

– Vi har kunder som ska ha möte härinne! 

Två affärsklädda kvinnor surnar till en aning när bankens säkerhetspersonal pekar bort dem från huvudingången, som fått stängas av inför protesten. En man i kostym som ska till byggnaden bredvid tar istället en pamflett med texten ”sämsta enskilda banken” och en kaffemugg från en av demonstranterna, och säger att de är ”riktiga hjältar”. 

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Krönika 07 april, 2025

Även de rika har börjat bojkotta USA – inte minst på Systembolaget. Foto: Vickan Mörk/TT.

”Solen påverkar nog försäljningen av rosévin mer än räntan”, konstaterar en av kollegorna på Systembolaget medan vi blickar ut över havet av kunder som köar inför fredagens släpp av det tillfälliga sortimentet.

Vi befinner oss i den sydostliga delen af hufvudstaden. Utanför fönstret trängs suvarna och cabbarna med varandra och har man riktigt tråkigt i kassan kan man ägna sin tid åt att studera exotiska rashundar.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Rörelsen 06 april, 2025

USA är en opålitlig allierad – och har alltid varit det

En amerikansk och en ukrainsk flagga vajar framför Kapitolium i Washington D.C. Foto: J. Scott Applewhite/AP.

Detta är en insändare. Skribenten ansvarar själv för alla åsikter som uttrycks.

Vill du svara på texten? Skicka en replik på högst 3 000 tecken till [email protected].

Jag kommer ihåg tv-spelsnamnen på USA:s militära operationer i Mellanöstern: Desert Storm, Red Dawn, Relentless Strike, Iraqi Freedom. Jag minns också att i Södertälje, där jag växte upp, sades det att vi hade tagit emot fler irakiska flyktingar än hela Nordamerika sammantaget efter invasionen.

Det kanske var självklart att de inte ville fly till USA, men det fanns ett slags stolthet i det konstaterandet. Kanske för att den särskilde oss från de ryggradslösa amerikanerna. På nyheterna hörde vi om hur många irakier som miste sina liv under de USA-ledda styrkorna, i Södertälje togs de emot som flyktingar.

Amerikanerna torterade irakier i Abu Ghraib-fängelset – i Södertälje fick de jobb som lastbilsmontörer.

Det är väl känt att USA beväpnade den afghanska mujaheddinrörelsen genom underrättelsetjänsten CIA – för att tio år senare invadera Afghanistan och slåss mot sina egna vapen. Den USA-ledda koalitionen hade då förklarat krig mot Al-Qaida, som Usama bin Ladin grundat i spillrorna av rörelsen efter det sovjet-afghanska kriget. Al-Qaida betyder bokstavligen ”databasen”, och var ursprungligen benämningen på ett dokument med namn på tusentals mujaheddiner som CIA rekryterat och tränat.

Men även i Irak slogs USA mot de krafter som man tidigare delat bord med. Under kriget mellan Irak och Iran understödde USA Saddam Husseins styrkor när de genomförde några av historiens värsta attacker med kemiska vapen, för att bara 15 år senare invadera Irak för att de sades ha just kemiska vapen.

Amerikanerna är vana att överge tidigare allierade och slänga gamla principer över bord.

Det har framkommit senare att den amerikanska militären var väl medveten om att de irakiska styrkorna använde sarin- och senapsgas som dödade tusentals iranier. Trots det fortsatte det amerikanska stödet oförtrutet. USA bistod Saddam Husseins styrkor med satellitbilder och underrättelseuppgifter som bedöms ha varit avgörande för de kemiska attackerna som pågick till och med krigets slut.

Att USA:s utrikesminister Colin Powell visade upp ett provrör för FN:s säkerhetsråd med vad han menade var mjältbrand från Saddams Husseins lager av kemiska vapen – vilket visade sig vara en total lögn – är bara en detalj i sammanhanget. Powells tal i säkerhetsrådet har i efterhand beskrivits som avgörande för att underminera USA:s trovärdighet och globala roll.

Och nu har det alltså skett igen. USA har gått från att ge det enskilt största och viktigaste militära stödet till Ukraina – till att avbryta vapenleveranser och förhandla med Ryssland över huvudet på Volodymyr Zelenskyj.

Trumpadministrationens helomvändning har väckt starka reaktioner i Europa, men följer i allt väsentligt gamla mönster. Amerikanerna är vana att överge tidigare allierade och slänga gamla principer över bord. Det är viktigt att hålla i tankarna när europeisk säkerhet diskuteras efter att Trump antytt att de inte skulle komma till Natos undsättning i händelse av krig.

Läs mer

Fallet Irak och Afghanistan går inte att jämföra med Ukraina och det är inte poängen här; det är att understryka att USA alltid agerar efter egna intressen. Det är också just därför en så stor omläggning av det amerikanska stödet för Ukraina inte bör förvåna. I nästan tre års tid lyssnade vi på deras högstämda tal om att Ukraina slogs för vår frihet, värderingar och vårt sätt att leva – mot tyranniet.

Likt de tidigare gångerna var det som att den amerikanska ståndpunkten byttes mitt i en mening, från att oreserverat stå bakom Ukrainas suveränitet till att kalla Zelenskyj för en diktator som startade kriget.

Det borde tas på allvar av regeringen Kristersson, som hittills undvikit att kommentera Trumpadministrationens nya positioner. Om inte annat eftersom Sveriges försvar numera är helt uppknutet till USA med medlemskapet i Nato och försvarsavtalet DCA.

Inrikes 05 april, 2025

Modemagasinet Bon återlanseras – ägs av antiwoke-miljardär

Saga Cavallin, skribent i Dagens Nyheter och Flamman, blir ny chefredaktör för tidningen Bon. Foto: Anders Wiklund/TT.

Det klassiska modemagasinet Bon återstartas med Flammans Saga Cavallin som chefredaktör, som utlovar ett fokus på det smala och initierade. Högst upp i ägarkedjan finns Saeid Esmaeilzadeh, som i höstas drev en högerlutande ”svartklubb” på Östermalm.

”Vi vill erbjuda något som fattas inom svensk kulturjournalistik: välskrivna texter med en internationell utblick som tar det nischade på allvar.”

Så inleder modemagasinet Bon sin återlansering.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr