Ett lite lyxigare kollektivboende, enligt bostadsföretagets vd. Ett steg mot ”gated communities”, säger stadsplaneraren. Åsikterna om Victoria Park, strax utanför Malmö går isär.
För ett par veckor sedan flyttade de första personerna in i Victoria Park. Området är till stor del fortfarande en byggarbetsplats. Ändå är omgivningen vid det gamla kalkbrottet i Limhamn hisnande vacker. Det finns inget som hindrar en från att gå in i parken, även om det för utomstående lätt känns som privat mark.
Biograf och spa
– De som säger att Victoria Park är ett ”gated community” är ofta de som inte har besökt området. Jag jämför det lite med ett kollektivboende, även om det är frivilligt hur mycket av de gemensamma faciliteterna man vill använda.
Det säger Peter Strand, vd på Victoria Park, vid frågan om hur han ställer sig till kritiken mot bostadsområdet.
Bolaget beskriver på sin hemsida ”ett nytt boendekoncept i Sverige”. Bostadsområdet är en inhägnad park några kilometer utanför Limhamns centrum i Malmö kommun. På området finns bland annat restaurang, gym – och så småningom – en biograf och ett spa. Dessutom har man en bemannad reception. En lägenhet kostar mellan tre och drygt sju miljoner kronor. Då betalar lägenhetsinnehavarna en avgift på drygt tusen kronor i månaden. Utöver det tillkommer en serviceavgift på ytterligare 1.250 kronor.
Peter Strand betonar att restaurangen, bion och allt annat även vänder sig till dem som inte bor på området.
– Det hade inte lönat sig annars.
När Flamman besöker Victoria Park vill ingen av de boende som råkar vara ute medverka i en intervju. En person kräver att få se legitimation. Någon säger att området fått orättvist mycket negativ publicitet och nästan blivit en symbolfråga i somliga läger.
Ökar segregation
– Jag tycker inte man borde fått bygga över huvudtaget.
Göran Cars är professor i samhällsplanering vid KTH i Stockholm. Han menar att Victoria Park bidrar till segregation. Frågan är vad som gör Victoria Park mer segregerat än exempelvis Stockholms innerstad. Göran Cars ser flera skillnader. Parkens utformning och läge utanför samhället är en bidragande orsak.
– Sedan har de boende väldigt mycket på området som riktar sig främst till dem. De betalar en serviceavgift för att få tillgång till det. Så småningom kan de nog börja undra varför de egentligen betalar kommunalskatt.
Han gör en jämförelse med Västra hamnen, ett annat nybyggt område med lyxigare lägenheter i Malmö.
– Västra hamnen är kontroversiellt för många, men jag tycker beslutet där var bra. Det behövs den typen av lägenheter också i Malmö, för att locka mer resursstarka personer att bosätta sig där. Men även om lägenheterna är dyra har området, med caféer och sittbänkar, blivit ett promenadstråk och mötesplats för hela Malmö.
Malmö kommun har ställt sig positivt till Victoria Park.
– Det är väl inte så att vi har sprungit omkring och stöttat det aktivt direkt, men från kommunens sida har vi inte sett något skäl till att hejda byggandet, säger Anders Rubin, socialdemokratiskt kommunalråd i Malmö, till Flamman.
Det behövs lägenheter i Malmö. Staden får runt 5.000 nya invånare per år. Andelen nybyggda lägenheter per år är betydligt mindre.
– I det perspektivet vill vi inte säga stopp till något bostadsbyggande.
Kommunen har sett en möjlighet i att Victoria Park kan bidra till en dominoeffekt, där de som flyttar in dit lämnar lediga lägenheter till andra Malmöbor. Samtidigt säger Anders Rubin att de som flyttar in i parkanläggningen ofta redan kommer från så kallade rika områden.
Kameror vid entrén
Kommunen har rätt att stoppa bostadsbyggande om det till exempel anses förstöra viktiga naturområden, eller om det på andra sätt är olämpligt för stadsplaneringen. Enligt Anders Rubin är inte den segregation, som ett bostadsområde eventuellt kan orsaka, skäl till att stoppa det.
– Nej, det här med att det är ett livstilsboende som erbjuder viss service, vi kan inte lägga oss i vad en bostadsrättsförening väljer att erbjuda till sina boende.
Däremot betonar han att kommunen inte skulle tillåta att området stängdes av för allmänheten.
– Det är vi väldigt vaksamma mot och det har även planerats kommunala gång- och cykelvägar genom området.
Men enligt professor Göran Cars har det inte så stor betydelse, då området ändå kommer att upplevas som stängt.
Hur borde kommunen ha agerat för att stoppa bygget?
– Det är svårt för mig att säga vad lokalpolitiker borde ha gjort. Jag kan bara säga att det är djupt olyckligt ur integrationssynpunkt.
Lokaltidningen Efter Arbetet uppmärksammade för en tid sedan att det finns övervakningskameror på området som bolaget inte sökt tillstånd till. Kamerorna är till för att gäster till boende ska kunna identifiera sig vid porttelefonen.
– Vad jag vet kommer man att ha kamera vid porttelefonen, så de boende kan se vem som ringer på. Vi skulle inte ha tillåtit att hela området övervakades, säger Anders Rubin.
Göran Cars ser Victoria Park som ett val samhället står inför. Antingen fortsätter vi med fler liknande områden eller så väljer vi att arbeta för ökad integration och trygghet.
– Grunden till att människor väljer att flytta till sådana här boenden ligger ofta i otrygghet och rädsla.