I helgen höll Moderaterna ett landsmöte i Örebro riktat till partimedlemmar med förtroendeuppdrag. Temat var ”tillsammans – nu tar vi nya tag”. Samtidigt backar partiet i opinionsmätningar. Tappet på drygt fyra procent är statistiskt säkerställt.
Sofia Arkelsten har tidigare kommenterat nedgången till Ekot med att den visar på en stor rörlighet bland väljarna och att det just nu är ett extremt läge i svensk politik. Katrine Kielos, socialdemokratisk skribent och debattör har en annan syn.
– Magin är borta och nu finns det en frustration från olika håll över hur man ska fortsätta, säger hon till Flamman om läget i Moderaterna.
Hon pekar på hur Fredrik Reinfeldt och Anders Borg ofta vill inta en oppositionsroll, trots att de tillhör ett regeringsparti.
– När Socialdemokraterna lade sin skuggbudget rusade de ut och höll en stor presskonferens som om de var i opposition. När Borg uttalade sig från stämman om ungdomsarbetslösheten sa han att med Socialdemokraterna skulle man få ytterligare fyra år med ungdomsarbetslöshet. Man har svårt att stå för sin egen politik.
Hon menar att den strategin fungerade bättre när den verkliga oppositionen var svag. När både Socialdemokraterna och Vänsterpartiet har fått ett uppsving med nya partiledare är det svårare för Moderaterna att inta den rollen.
Alliansen kan spricka
Som ett steg på temat ”nu tar vi nya tag” har partiet även tillsatt fem arbetsgrupper för att ta fram ”nya skarpa förslag”.
Anna Wiklund, moderat kommunpolitiker i Enköping sitter med i en av grupperna med inriktning på klimat och miljö. Hon är entusiastisk till arbetet.
– Det handlar om hur vi ska fortsätta arbetet med klimat och miljö. Att skolan ska ha mer naturvetenskap och att samhället ska vara rent och snyggt.
Hon nämner sin egen kommun där källsorteringen blivit billigare.
– Mycket sker på kommunal nivå och det är där jag kan bidra. Att det skulle finnas en frustration över hur man ska gå vidare eller brist på idéer i partiet håller hon inte med om.
– Det är precis tvärtom! Målet är också att Moderaterna ska prata med 900 000 personer för att få höra deras åsikter. Miljöpartiet och även Vänsterpartiet har arbetat med liknande metoder.
Har det blivit ett mode bland politiker?
– Nej, jag skulle snarare se det som självklart att vi måste lyssna på människor. Om jag är ute på en skola till exempel, lär jag mig massor med nya saker, säger Anna Wiklund.
– I grunden är det positivt att partierna öppnar upp, men man måste också veta vad man ska prata med folk om, säger Kielos.
Hon tror inte att M är villiga att i grunden ändra sjukförsäkringen eller synen på att mindre pengar till arbetslösa skapar incitament, vilket är mycket av kärnan i kritiken mot partiet.
– Jag tror snarare de kommer rikta in sig på mjukare frågor.
Moderaterna backar. Men även de andra allianspartierna har stora problem. Katrine Kielos tror att M:s nästa drag är att offra Kristdemokraterna, som tog sig över riksdagsspärren med moderata stödröster och sedan Centern.
– Jag tror inte det är någon slump att Per Schlingmann sitter på seminarier med Miljöpartiet och talar om ”alliansen i dess nuvarande form”.