Eurobarometern, som genomförs av Eurostat, visar att 45 procent – en ökning med fyra procent sedan den förra mätningen i somras – av de nuvarande EU-medborgarna vill folkomrösta om EU:s konstitution. Högst är siffran i Grekland, där 75 procent håller med om påståendet ”det är nödvändigt att alla EU-medborgare genom folkomröstningar får uttala sin åsikt om konstitutionen”.
I EU:s nya medlemsstater är intresset generellt lägre; 37 procent. I Sverige säger 59 procent ja till folkomröstning.
När riksdagen i förra veckan diskuterade EU-konventet, hade både vänsterpartiet och miljöpartiet reservationer till förmån för att en folkomröstning ska avgöra frågan. Dessa röstades ned.
Centern säger sig visserligen inte vara emot tanken, men ville inte stödja reservationerna.
Miljöpartiets partistyrelse beslutade i helgen att starta namninsamling.
– Redan i dag har sex länder inom EU bestämt sig för att ha folkomröstningar om konstitutionen. Samtidigt som förslaget flyttar makten längre från folket, vill regeringen hindra folket att säga sin åsikt i frågan, skriver mp i ett pressmeddelande.
Även inom vänsterpartiet och Nej till EU finns långtgående diskussioner om att genomföra namninsamling‚ även om det inte är formellt beslutat än. Den 9 maj, som av Europas sociala forum utnämnts till protestdag mot konstitutionen, anges som ett lämpligt slutdatum att sikta mot.
EU-länder – folkomröstning:
Danmark
Statsminister Fogh Rasmussen meddelade i september sin avsikt att Danmark ska genomföra två folkomröstningar: en om konstitutionen, och en om Danmark skall fortsätta med sitt undantag på rättsområdet.
Några beslut är inte tagna.
Irland
Enligt Irlands grundlag krävs folkomröstning vid ändringar i grundlagen.
Luxemburg
Med mycket stor majoritet vill parlamentet, på förslag från socialistpartiet, att en folkomröstning skall genomföras. Premiärministern har uttalat att den skall vara bindande och hållas i samband med EU-parlamentsvalen i juni 2004.
Holland
I parlamentets båda kamrar finns stabil majoritet för folkomröstning, som troligen genomförs i juni 2004. Beslut kring proceduren väntas i februari. Folkomröstningen – den första i Hollands historia – blir inte bindande men regeringen har lovat respektera resultatet.
Portugal
Genomför folkomröstning i samband med EU-parlamentsvalen, meddelade premiärminister Barroso i oktober.
Spanien
Regeringspartiet PP (Partido Popular) är för folkomröstning och har bestämt med oppositionen att den skall genomföras. Detaljer – exempelvis kring datum – är inte beslutade.
Frankrike
President Chirac och premiärminister Raffirin har sagt sig vara för en folkomröstning. Några tydligare beslut är inte tagna.
Tjeckien
Regeringen kan tänkas vilja utlysa folkomröstning, då folket är mer EU-positivt än vad parlamentssammansättningen visar.
Har sagt nej:
Tyskland I början av november röstade en stor majoritet – bestående av konservativa CDU, de Gröna och socialisterna SPD – nej till en motion från liberala FDP, som med stöd av PDS vill ha folkomröstning. Folk-rörelser kommer att fortsätta för kravet.
Källa: EU Observer m fl.