Vårdskandalerna har duggat tätt under senhösten och riskkapitalbolagen har välförtjänt hamnat i stormens öga. Det är sannerligen inte en dag för tidigt att bolagen hårdgranskas. Vänsterpartiet i Stockholms läns landsting har kämpat i flera år, mestadels i motvind, för att visa hur de stora vårdbolagen vinner allt större andelar och skär guld med täljkniv.
I valrörelsen 2010 utnämnde vi den förestående upphandlingen av Capio S:t Görans sjukhus till en nyckelfråga. ”Riskkapitalisterna har ingenting att göra i svensk sjukvård. Vården får inte bli en affärshemlighet”, underströk vi i skriften Guldgrävarna i vården som Vänsterpartiet i landstinget tog fram.
Men trots skandalerna i de riskkapitalägda vårdbolagen är det märkligt tyst om att vi nu är mitt uppe i världens kanske största upphandling av akutsjukvård, där vinnaren mycket väl kan bli nuvarande ägaren Capio, som ägs av riskkapitalbolagen Nordic Capital och Apax Partners. Det är inte särskilt långsökt att tro att Capio återigen tar hem spelet, om det inte blir det andra konkurrerande bolaget, Investorägda Aleris. I februari utses ”vinnaren” till avtalet som kan vara värt upp emot 20 miljarder och gäller i maximalt 15 år.
Skandalbolaget Carema har avstått från budgivningen. Inte heller Praktikertjänst deltar med motiveringen att hela upphandlingen bygger på lägsta pris och inte på kvalitet. Vi politiker är i vanlig ordning belagda med munkavle så länge upphandlingen pågår. Vi har ingen möjlighet att påverka eftersom LOU – Lagen om offentlig upphandling – går före Hälso- och sjukvårdslagen. Som politiker är jag slagen i bojor och bakbunden och därmed oförmögen att utföra mitt uppdrag som befolkningsföreträdare.
I landstinget har vi varit ensamma om att ta ställning mot upphandlingen av S:t Görans sjukhus och i stället krävt att sjukhuset ska återföras till stockholmarna. Det är det enda försvarbara, både ekonomiskt och demokratiskt. Den senaste tidens upprörande avslöjanden om vanvård, bonusar och vinstmaximering har dessutom ytterligare gett oss rätt i sak. Riskkapitalbolag hör inte hemma i vård och omsorg.
Socialdemokraterna var i vanlig ordning ovilliga att löpa linan ut. De hade ingenting emot upphandling men ansåg att landstinget också skulle få lägga bud på sjukhuset. Detta har också varit Miljöpartiets linje. Men varför en upphandling med alla dess kostnader och all byråkrati när landstinget har mandat att ta tillbaka S:t Görans sjukhus rakt av? Även om det kommer att kosta i form av viss kompensation till de bolag som prekvalificerats till upphandlingen, blir det betydligt billigare än att låta ett riskkapitalbolag driva sjukhuset och lägga beslag på våra skattepengar.
Det moderata sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt, en av huvudarkitekterna bakom konkurrensutsättningar av vård och omsorg i landet, fortsätter oförtrutet att försvara privatiseringen av vården, trots att både Svenskt Näringsliv och finansminister Anders Borg vill ha mer kontroll. Socialstyrelsen ska på regeringens uppdrag utvärdera om det finns kvalitetsskillnader mellan privat och offentlig vård, men i Stockholm kommer inga sådana jämförelser att göras, enligt Filippa Reinfeldt. Hon är fortsatt övertygad om att privatiseringen har varit bra för kvaliteten och ser heller inga problem med att riskkapitalbolag äger vare sig akutmottagningar eller vårdcentraler.
Capio har varit föremål för Skattemyndighetens utredning med anledning av att bolaget betalat endast 16 700 kronor i skatt på en vinst på 481,6 miljoner kronor. De deklarerar höga räntor på interna lån, så kallade räntesnurror, och har därmed fått igenom avdragen och kunnat behålla sina vinster. Dessa vinster har sedan försvunnit ut till skatteparadis. Skatteverket reagerade på att internräntorna var så höga i ett läge när räntan annars var i det närmaste obefintlig. Men det är ingenting som stör Filippa Reinfeldt: ”Jag tar inte ställning till vem ägaren är”, säger hon i Dagens Industri 23 nov.
Verkligheten har hunnit ifatt riskkapitalisterna och vi upprepar vårt krav: avbryt omedelbart upphandlingen av S:t Görans sjukhus och låt landstinget ta över verksamheten.