I september kommer en grupp inom hemtjänsten i Västra Innerstaden, Malmö, att utrustas med mobiltelefoner med GPS-sändare. Varje gång en insats görs skall en kod knappas in. Syftet är att kartlägga färdväg och tid mellan vårdtagarna, samt vad det är man lägger tid på. Väl tillbaka vid personalens dator skall alla data tankas över. Projektet skall löpa över ett år och kostar 75 000 kronor.
– Vi är intresserade av att veta hur mycket tid vi lägger på hemsjukvård och hur mycket som läggs på hemtjänst, förflyttning och administration, säger Monica Hammarström-Martinovic, enhetschef för vård och omsorg i Västra Innerstaden.
– Det tidigare använda mätsystemet, Beakta, kostade oss nästan en miljon om året. Då är detta billigare. Kommunen blev aldrig kompenserad för att man i Ädelreformen lade ut mer sjukvård på hemtjänsten. Nu vill vi kartlägga vad det är vi gör, fortsätter Hammarström-Martinovic.
– De äldre bor hemma längre, och kommer fortare hem från sjukhusvistelser, så hemtjänsten får mer och mer att göra vad gäller hemsjukvården, säger Hammarström-Martinovic.
– Även om personalen har haft blandade reaktioner på det här så är det bra och vi tror att det skall ge resultat. Vad resultatet blir återstår att se. Dessutom har vi med oss facket i det här, de är positiva, uppger hon.
Ingela, som jobbar inom hemtjänsten i Västra Innerstaden är inte alls positiv.
– Först drar de in våra lokaler ute i stadsdelen, så att vi skall samlas alla i en enda lokal. Sedan skall vi ha en sändare med oss, som något slags försöksdjur med radiosändare. Det blir väldigt mycket Storebror ser dig, tycker jag. Litet väl mycket ”1984”.
– Jag förstår om man måste spara, men vi är inga maskiner!
På Kommunal delar man inte heller arbetsgivarens beskrivning.
– Vi har varit kritiska mot det sätt på vilket man säljer ut funktioner i kommunen till privata intressen och sedan försöker spara pengar genom sådana här suspekta projekt, säger Marianne Gidheden, ordförande sektion 38, Kommunal.
– Stadsdelen är dåligt organiserad, det löser man inte med GPS-sändare. Vi är inte alls positiva till den här idén! Vi har också kritiserat att så många förändringar görs utan någon som helst delaktighet från personalens håll och det vet jag att arbetsmiljöverket också kritiserat dem för. Så några lovord från facket, det finns inte! konstaterar Gidheden.
Tidigare har stadsdelen slagit samman sexton arbetsgrupper till en enda och placerat dem i en gemensam lokal. Det gör att många i personalen i dag har långt till sina vårdtagare. Syftet är inte enbart att spara lokalkostnader utan även att personalen skall stanna ute ”på fältet” i stället för att återvända till lokalen mellan vårdtagarna. På så vis hoppas arbetsgivaren att servicen skall öka för vårdtagarna.
– Det är inte meningen att man skall spendera tid i grupplokalen mellan vårdtagarna. Den tiden skall läggas ute på fältet istället, menar Hammarström-Martinovic.
Metria Care Mobil, det företag som ansvarar för att utrusta personalen med telefonerna, är en division inom lantmäteriet och ett statligt ägt företag. Ulf Hedlund, produktchef på Lantmäteriet Metria, säger att intresset är stort för projektet runtom i landet.
– Vi har fått påstötningar från Kommunförbundet som är nyfikna, det är riktigt, säger Hedlund. Vi skall hjälpa till med att effektivisera arbetet, det ingår i Lantmäteriets statliga uppdrag så det hoppas jag vi kan göra i Malmö, säger Ulf Hedlund.