Barnmorskor ska arbeta för att förebygga fysiska, psykiska och sociala hälsorisker. Trots det är våld i nära relationer något som långt ifrån alla barnmorskor frågar om när de möter gravida.
– Att det var så få som faktiskt frågade om våld förvånade mig.
Rädsla och okunskap
Karin Schönemann är en av författarna till uppsatsen Söker du så finner du om hur barnmorskor arbetar för att upptäcka kvinnor som utsätts för våld. De allra flesta barnmorskor som deltog i studien hade någon gång träffat en våldsutsatt kvinna i sitt yrke, men de som rutinmässigt frågar, så kallad våldsscreening, upptäcker misshandel mer frekvent. De som bara ställer frågan om de misstänker att kvinnan har blivit misshandlad, upptäcker inte lika många fall. Det finns även en andel som över huvud taget aldrig frågar sina patienter. Föga förvånande upptäcker dessa sällan våldsutsatta.
Varför man inte frågar kan ha olika orsaker.
– Jag tror det handlar om rädsla och okunskap. Det är inte bara att ställa en fråga utan sedan måste man veta vad man ska göra med svaret och vart man kan hänvisa kvinnan ifråga, säger Karin Schönemann.
Här finns ett behov av att barnmorskor får mer kunskap kring våld i relationer. Hon jämför med att mödravården numera har som rutin att informera och fråga gravida om alkohol och tobak.
En del barnmorskor hänvisar även till tidsbrist när de motiverar varför de inte frågar om våld. Samtidigt visar studien att de som faktiskt frågar alla kvinnor de möter i jobbet inte upplever det som tidsödande.
Olika rutiner
Idén till studien föddes när hon och Josefin Rosengren, som är medförfattare, hade praktik som barnmorskestudenter.
– Vi märkte att många hade olika rutiner. I Skaraborg till exempel frågar man alla om våld. Där har barnmorskorna fått in ett PM om att det ska göras.
Det finns studier som visar att 46 procent av alla kvinnor i Sverige vid något tillfälle har blivit utsatt för våld av en man. När det gäller kvinnor som lever i en våldsam relation finns ofta risk för att våldet accelererar under en graviditet.
– Man måste våga skrapa på ytan lite. Många kvinnor kanske inte kommer i kontakt med sjukvården vid något annat tillfälle än när de är gravida, säger Karin Schönemann.
Tidigare studier visar även att fyra av fem kvinnor som fått frågor om våld hos mödravården har upplevt det som positivt.
Endast tre procent ansåg att det var obehagligt. Karin Schönemann lyfter fram att det är viktigt att barnmorskan skapar en bra relation till kvinnan innan frågan om våld ställs. Och att man vågar fråga mer än en gång.
– Om man faktiskt misstänker att en kvinna är utsatt måste man våga ta upp det igen vid nästa besök.