Kommunister, inte nazister
Ludvika
Folkmängd: 27 098.
Styre innan valet: S, V MP.
I Ludvika tar Kommunistiska partiet för första gången ett mandat i Kommunfullmäktige. Partisekreteraren Pär Johansson förklarar förändringen bland annat med ett motstånd mot Nordiska motståndsrörelsen, som satsat stort i kommunen. Men i beräkningen finns också vad man internt kallar KG-effekten.
Detta efter Karl-Gustav Nilsson, slaktare från Ludvika, som i våras gjorde succé i sociala medier med ett klipp där han gick till hård attack mot Nordeas ägare på en bolagsstämma. Ordet ”valutasvin” användes, och Karl-Gustav Nilsson blev ”Nordeaslaktaren” i stora delar av den svenska vänsterpressen.
Men ett uppmärksammat klipp nationellt hjälper kanske inte så mycket som man kan tro i Ludvika, enligt Kommunistiska partiets partisekreterare.
– Det viktigaste är nog att vi har jobbat hårt väldigt länge i Ludvika. Vi har engagerat oss i integrationsprojekt, varit synliga på ABB som är en stor arbetsgivare, och i andra lokala projekt.
Karl-Gustav Nilsson, som nu tar plats i kommunfullmäktige på Kommunistiska partiets mandat, håller med. Att vara synlig i lokalsamhället har varit avgörande, men lokalsamhället genomgår också en förändring.
– Det politiska landskapet håller på att förändras. Folk är trötta på de etablerade partierna. Ludvika, Grängesberg och Fredriksberg har alltid varit jättestarka S-fästen, men folk köper inte den här nyliberala nedskärningspolitiken längre. De har alltid jobbat och betalat skatt och skött sig och röstat på sossarna, men det får de ingenting för längre. Då börjar man söka sig till ett alternativ.
Lennarts stora öron
Malå
Folkmängd: 3 111.
Styre innan valet: S, V.
I Malå kommun i Västerbotten har Vänsterpartiet ökat med fler procentenheter än SD fick totalt i riksdagsvalet – 19 procent. Totalt får man 32 procent – och blir största parti.
– Jodå, det känns inte allt för dåligt, säger Åke Wallgren, ordförande för Vänsterpartiet i Malå, stillsamt.
Om man får tro Åke Wallgren stavas anledningen till framgången Lennart Gustavsson. Den tidigare vänsterpartistiske riksdagsmannen har återvänt till sitt Västerbotten – och han är omåttligt populär, enligt Åke Wallgren som menar att Gustavsson är anledningen till valresultatet.
– Ja, det skulle jag nästan sätta 100 procent på.
Lennart Gustavsson själv skrattar däremot. Som förstanamn på kommunlistan för vad som nu är Malås största parti kan han bli ordförande i kommunstyrelsen, men menar att Åke Wallgren överdriver.
– Ja, det får nog stå för honom. Men det är klart: jag är ett välkänt namn i trakten, så något litet finns det nog i det, säger han till Flamman.
Viktigast för framgångarna har snarare varit vänsterpartisternas hörselorgan, enligt Lennart Gustavsson.
– Vi har inte hållit på så mycket med valstugor och debatter och affischer och sånt. Däremot har vi bjudit in alla som vill prata med oss till dialog, och jag har visserligen en stor käft, men jag har ännu större öron.
Läget i Malå är förstås lite speciellt. Det är Sveriges femte minsta kommun, och förutsättningarna att hålla en dialog med en hyggligt stor del av befolkningen är därmed bättre. Samtidigt tror Lennart Gustavsson att vissa lärdomar från Malå går att applicera bredare: prata mindre, lyssna mer, och lova inte saker du inte kan hålla.
– Malå är en liten kommun med en ganska skakig ekonomi. Vi behöver stabilisera budgeten innan vi kan göra något kul, säger Lennart Gustavsson.
– Men det är viktigt att man har grundvärderingar. Vi försöker tala om dem och vad vi vill arbeta för.
MP:s ljuspunkt
Gällivare
Folkmängd: 17 715.
Styre innan valet: M, V, MP,NS, Malmfältens väl.
Det har inte varit lätt för Miljöpartiet. De preliminära röstsiffrorna i riksdagsvalet gör partiet till riksdagens minsta, knappt över fyraprocentspärren. Ute i landet ser det på många håll ännu värre ut. MP tappar faktiskt i samtliga kommunval, jämfört med förra årets resultat. Eller åtminstone i alla kommunval utom ett. I Gällivare kommun i Norrbottens län tar Miljöpartiet ett tvåprocentskliv framåt, och landar på drygt 11 procent. Mer än dubbelt så mycket som partiet får i riksdagsvalet.
Sanna Storkirk Nilsson Ylitalo, som sitter i kommunfullmäktige för Miljöpartiet i Gällivare, hänvisar trendbrottet till nytänk.
– Jag tror faktiskt att det är att folk vill ha lite nytänk och lite nya idéer. Vi är ju ganska unga och helt nya i politiken allihopa.
Miljöpartiet i Gällivare har de senaste åren varit en del av den styrande koalitionen. Möjligen finns ett spår till framgångarna just i en framtidstro på orten.
– Vi har fått ganska mycket beröm under valrörelsen för att samhällsomvandlingen har kommit igång och det har blivit fart på det de senaste åren.
Varför fungerar det för er och inte någon annan?
– Det vet jag faktiskt inte riktigt. Det tror jag inte att någon kan svara på egentligen. Jag kan bara relatera till hur det har varit här. Det har kanske saknats lite energi och lite driv.
Bitterljuv vänsterseger
Göteborg
Folkmängd: 567 337.
Styre innan valet: S, V, MP.
I Sveriges näst största stad rusar Vänsterpartiet framåt. Men inte riktigt lika mycket som det såg ut i ett antal opinionsundersökningar före valet. S gör ett katastrofval, men är fortfarande största parti på vänstra sidan av spelplanen. Den stora skrällen är dock högerpartiet Demokraterna, som gått till val på att stoppa den omdebatterade Västlänken och ser ut att ta 17 procent av rösterna. Trots att Vänsterpartiet gör sitt bästa kommunval sedan 1998 i Göteborg kommer man alltså inte att få vara med och styra.
– Det känns bitterljuvt på något sätt. Men man måste vara väldigt stolt och nöjd över ett distrikt som har vuxit så enormt som vi har gjort. Vi har fler medlemmar än vi hade på sextiotalet, säger Daniel Bernmar, kommunalråd för Vänsterpartiet i Göteborg.
Förklaringen är dubbel. Framförallt vill Daniel Bernmar framhålla det organisatoriska arbetet inom kommunen. Han menar att man sedan mandatperiodens början fokuserat på att det parlamentariska arbetet ska gå ”hand i hand” med det utomparlamentariska.
– När man har en väl fungerande lokal organisation som syns som hörs och som finns i människors vardag, då funkar det, säger han.
Men det finns, som sagt, en annan delförklaring i Socialdemokraterna, som gör ett svagt val, både i Göteborgs kommun och landet som helhet.
– När Socialdemokraterna tar ett steg högerut, då kommer väljarna till oss i stället. Det är klart att det finns en del i det här som är ett socialdemokratiskt misslyckande, säger Daniel Bernmar.
Han håller med om att om Socialdemokraterna får ordning på huset kan de locka tillbaka väljare från V.
– Jo, det är klart. Men vi har visat att vi har både hjärta och hjärna. Att vi står upp för våra värderingar och att vi kan få saker att hända. Den tillit som vi har fått genom det, den måste vi fortsätta kapitalisera på.
Fakta
Fi klarar kommungränsen i de fem kommuner där de ökar mest. I ett stort antal kommuner åker partiet dock ur
Kommun Röstandel Ökning
Vilhelmina 4,00% 3,93%
Strömstad 3,40% 3,30%
Ödeshög 2,20% 2,09%
Gnesta 2,30% 1,97%
Kiruna 3,60% 1,93%
Här är kommunerna där V ökar mest
Kommun Röstandel Ökning
Malå 32,90% 19,60%
Sorsele 37,10% 10,93%
Sollefteå 11,90% 5,55%
Luleå 10,30% 4,42%
Kinda 8,40% 4,39%
Här ökar S mest
Kommun Röstandel Ökning
Åsele 37,70% 11,48%
Överkalix 53,00% 10,75%
Dorotea 33,00% 10,56%
Munkfors 64,30% 6,84%
Smedjebacken 49,10% 6,29%
MP går framåt i en enda kommun
Kommun Röstandel Ökning
Gällivare 11,90% 2,39%
Siffrorna i denna artikel bygger på de preliminära valresultat som Valmyndigheten publicerade i början av veckan. De slutliga valresultateten för kommunerna väntas vara klara runt den 23 september. Mer information om rösträkningen och alla siffror finns på Valmyndighetens hemsida, www.val.se.