Syftet med kampanjen är att få igång en diskussion om mänskliga rättigheter. Till sin hjälp har RKUF tagit PR-byrån Odd Scouts, som har framställt en affischserie av bilder som från början påstods utgöras av kinesiska poliser eller militärer som på slår ner påstådda tibetanska demonstranter. Men flera av bilderna har mötts av protester eftersom dramatiken inte utspelas varken i Tibet eller Kina utan i Nepal. Och det är nepalesiska poliser, inte kinesiska poliser eller militärer, som går åt demonstranterna.
Men i bilden har en OS-ikon lagts in för att ingen ska tveka mot vem kampanjen är riktad. Flamman kan avslöja ytterligare en kanske mer flagrant och sofistikerad bildmanipulation.
Polisövning
I oktober 2006 genomförde den kinesiska polisen en övning i hamnstaden Zhejiang som skulle förbereda polisen på arrestering av illegala immigranter, beskriven av den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua den 20 oktober 2006 [1]. Originalbilden visar en polis som har tryckt ner en trolig kollega mot marken. I Röda korsets affisch har bilden beskurits och tittaren får en känsla av att den kinesiska polisen brutalt har tryckt ner en demonstrant mot marken.
Tidningen Resumé den 16 juni skriver följande:
”Kampanjen består av nyhetsbilder där kinesiska poliser och militärer angriper demonstranter. Varje bild har sedan försetts med en liten symbol som jämför handlingen med en sport. Copyn lyder: `Att arrangera olympiska spel är ingen mänsklig rättighet´.”
Kollar ni inte källorna?
– Jo absolut, vi har fått bilderna från Scanpix. Den bilden har diskuterats för den föreställer något den inte gör, säger Marika Bystedt kampanjledare på Röda korsets ungdomsförbund, till Flamman.
Det är ungefär som om vi skulle åka ut till Polishögskolan i Solna och ta några bilder på en dramatisk övning för att sedan använda dessa som ett ”bevis på svenska polisens brutalitet mot svenska demonstranter”.
– Men jag kan absolut kolla upp när den bilden är tagen för den har varit väldigt diskuterad.
Hur ska då folk ha förtroende för er och er kampanj om ni manipulerar med bildurvalet och påstår er visa något som i själva verket är något annat?
– Vår tanke är inte att manipulera någon kampanj utan att diskutera mänskliga rättigheter överlag. Bilderna har varit mer för att locka till en diskussion.
Men ni lockar ju med ett falskt budskap.
– Ja, det kan man ju säga, men…
Det finns ju varken kinesiska poliser eller militärer på bilderna som påstås vara från Tibet utan de är nepalesiska.
– Om jag kan få ringa tillbaka till dig så ska jag berätta exakt var bilderna är tagna…
I ett pressmeddelande från Internationella Röda korsets huvudkontor i Genevè säger de att stoppar er kampanj och menar att den inte får bedrivas internationellt. Vad är skälet till det?
– För att vi riskerade att bryta mot neutralitetsprincipen. Vi visste att det var en balansgång men gjorde bedömningen när vi valde att köra kampanjen att syftet med den inte var att kritisera ett enskilt land. Men vi tog bort bannerserien från webben.
Men du säger ju att ni ska fortsätta med affischkampanjen på stan med nepalesiska poliser och övande kinesiska poliser…
– Ja, vi ska ju fortsätta med kampanjen nationellt och vi kommer att köra alla bilder.