Beslutet att bryta vapenvilan kom överraskande för många bedömare. Efter en lång tid av förhandlingar hade Nepals sju största partier i november 2005 kommit fram till ett tolvpunktsprogram för samarbete i kampen mot kungen och den kuppregering han tillsatte 2002. Det skulle bli svårt för kungen att gå emot en så stark allians.
Kungen och hans rojalistiska parti har dock inte svarat på maoisternas vapenvila och nu anklagar sjupartialliansens ledare kungen för vapenvilans sammanbrott. FN har tidigare i december, genom sin kommissionär för mänskliga rättigheter Louise Arbour, förgäves försökt pressa regeringen och kungen att acceptera maoisternas vapenvila.
– Vi gick igenom maoisternas uttalande i dag och vi har kommit till slutsatsen att det är på grund av regeringens brist på gensvar som maoisterna har tagit det här beslutet, sade kommunistpartiet CPN (UML):s ledare Madhav Kumar Nepal i en kommentar från alliansen till Nepal News efter vapenvilans sammanbrott.
För tillbaka maoisterna
– Partierna kommer nu ta varje tänkbart intitativ till att föra tillbaka maoisterna till den fredliga processen, sade Madhav Kumar Nepal.
CPN (UML) är ett av landets största partier och tillsammans med alla partier i parlamentet utom det rojalistiska bojkottar det de kommande lokalval som utlysts av kungen. De kräver en ny konstitution med konstitionell monarki medan maoisterna kräver republik. Trots motsättningarna slöts tolvpunktsavtalet som gemensam grund för den fortsatta kampen mot det kungliga enväldet. CPN (UML) uppfattade avtalet som ett första steg för maoisterna att delta i den demokratiska processen i ett flerpartisystem. Andra bedömare har varit mer pessimistiska.
Dörrknackning för bojkott
Enligt norska Klassekampen, som citerar diplomatiska källor i Kathmandu, ”kontrollerar” maoisterna mellan 70 och 80 procent av Nepal. Dess ledare Prachanda förklarade brottet mot vapenvilan med att regeringen under hela tiden fortsatt sina attacker mot gerillan.
Partierna planerar att fullfölja sina stora protestmöten i huvudstaden den 10 och 20 januari och enligt AP planerar de en dörrknackningskampanj för att övertala folk att inte rösta.
− Vi kommer att bruka alla fredliga protestsätt som finns mot valet som har som mål att legitimera den rojalistiska regimen. Vi ska skapa en så svår situation att valet inte kan hållas utan att man arresterar hundratusentals människor, sade Jhal Nath Khanal, en annan av ledarna för CPN (UML), till Reuters nyligen.
När alla partier i parlamentet utom det rojalistiska bojkottar de kommande lokalvalen har den något udda situationen uppkommit att ett helt nytt parti, Nepalese Conservative Party, leder opionsmätningarna. Det leds av Bharat B Bishural, en från USA återvändande professionell fribrottare.
Kungen har också pressats från Indiens statsminister Manmohan Singh att byta strategi gentemot maoisterna och under en tid avbröt Indien vapenexporten till Nepal. Den återupptogs dock i juli 2005. I veckan godkände EU-kommissionen en utbetalning på 12 miljoner euro till Nepal i stöd för att ta itu med ”frågor om mänskliga rättigheter och konfliktlösning”.