Vad som upprör irakierna mest är det stora antalet döda civila. Den brittiska dagstidningen The Independents korrespondent träffade läkaren Abed al-Illah, just hemkommen från Falluja. Han är också representant för Iraks Islamiska Parti vilket deltar i Styrande rådet, och kan därmed inte anses ha någon anledning att frisera siffror.
– Omkring 350 av de 600 döda var barn och kvinnor. Ett var bara åtta månader gammalt. Många dog av enkla skador och hade kunnat räddas om de fått medicinsk vård, sade han och fortsatte med att säga att ”amerikanerna hävdar att alla de skadade är soldater och låter oss inte bära iväg dem. Familjer kan inte fly på grund av prickskyttar.”
Hans citat kan kontrasteras mot överstelöjtnant Brennan Byrne från marinkåren som påstod att ”Vad jag tror ni kommer att finna är att 95 procent av dessa (de dödade, reds anm.) var män i militärålder som blev dödade i strid.”
Enligt hemsidan Empire notes redaktörs blogg direkt från Falluja (en blogg eller webblogg är en webbplats som uppdateras ungefär som en dagbok på nätet och där läsarna har möjlighet att kommentera inläggen) startade attacken mot staden med att elstationen bombades; det finns fyra sjukhus i Falluja, alla beroende av elstationen för att fungera. Enligt ögonvittnet Makki al-Nazzal sköt också ockupationsstyrkorna på ambulanser, något redaktören hört tidigare men först hade svårt att tro på.
”Jag hade hört dessa påståenden tidigare i tredje hand innan jag kom till Falluja, men var skeptisk. Men detta såg jag med egna ögon. En ambulans med två prydliga, precisa kulhål i vindrutan på förarsidan, vinklade nedåt i en vinkel som antyder att de skulle ha träffat förarens bröst (prickskyttarna låg på taket och är tränade i att sikta mot bröstet). Det finns inte en chans att dettta var på grund av eldspridning i panik. Detta var medvetna skott för att döda de människor som körde ambulanserna”, skriver han på hemsidan.
Enligt den motståndsvänliga hemsidan Al Moharer har också de enligt Genevekonvention förbjudna klusterbomberna använts i bombningen av staden. Också denna hemsida talar om avstängt vatten, avstängd el, påskjutna ambulanser och avstängdhet från mat.
Den irakiska motståndsrörelsens rapporter på hemsidan Iraqi Resistance Report ger också en annan bild av vapenvilan än den gängse i massmedia. Bakgrunden är enligt dem de stora förluster som ockupationstrupperna lidit, och gisslan som tagits av motståndsrörelsen. De säger också att vapenvilan bröts redan efter 90 minuter och inte har respekterats under hela tiden.
Det irakiska kommunistpartiet IKP, som också deltar i det av ståthållare Paul Bremer utnämnda styrande rådet, reagerade på händelserna med ett pressmeddelande där de tydligt tog avstånd från upproret som ”inte på något vis tjänar landets stabilitet och inte kommer att lösa något av dess många problem utan snarare kommer att leda till fortsatt försämring på alla nivåer: politiskt, säkerhetsmässigt och socialt.”
Partiet uppmanade istället till ”demokratisk dialog”.
De ledande arabiska internationella satellit-tv-kanalerna Al-Jazira och Al-Arabiya, som konsekvent rapporterat om striderna som en ”massaker”, hotades enligt Jerusalem Post i början av veckan av stängning för att enligt Iraks nationella säkerhetsrådgivare Muafak Rube’I ha ”uppmuntrat våld och sekteristisk splittring”. Vid presskonferensen där uttalandet gjordes lämnade då ett antal arabiska journalister rummet och flera menade att det styrande rådet ”alltför snabbt närmade sig Saddam Husseins inskränkningar i yttrandefriheten”.
General Mark Kimmit, USA:s vice operationsbefälshavare i Irak, backade upp det styrande rådets linje och anklagade kanaler för att ”sprida lögner”. På en direkt fråga hur irakier skulle reagera på störande bilder på tv svarade han ”Byt kanal!”.
Ahmed al-Sheik, chefredaktör på Al-Jazira, svor sig fri från anklagelserna.
– De där människorna blev dödade. Hur dog de? Vem dödade dem? Vi visade scener från platsen, från sjukhus och dylikt. Vi är en nyhetsorganisation och vi måste söka nyheterna där de finns. Vi är inte partiska, folk litar på oss, sade han till CNN.
I USA tog antikrigsrörelsen Answer i måndags initiativ till akutdemonstrationer mot attackerna mot Falluja i mer än 60 städer.