Den så kallade svininfluensan, A(H1N1)v, är här. Om man följer kvällstidningsrubrikerna är det lätt att få intrycket att vi lever i pestens tid.
Men faktum är att Smittskyddsinstitutet betecknar den nya influensan som ”mild”. Det innebär inte att den är ofarlig. Men det är inte en vanlig säsongsinfluensa heller. Varje år dör 1 000 till 2 000 svenskar i följderna av influensa, framför allt äldre och personer med kroniska sjukdomar, men även enstaka yngre personer, bland annat på grund av komplikationer som hjärtmuskelinflammation. Möjligen kan andelen yngre svårt sjuka bli något större i år.
Enligt institutets hemsida finns 526 bekräftade fall av den nya influensan i Sverige (troligen finns ett mörkertal, då personer med ett mildare sjukdomsförlopp kan ha låtit bli att söka vård) i enstaka fall har läget varit allvarligt för de smittade. I Europa har ungefär en av tusen smittade avlidit.
Finns det då inget som skiljer A(H1N1)v från en vanlig influensa? Nja, sjukdomsförloppet är ganska likartat. De som får A(H1N1)v tycks ha en något större tendens att utveckla lunginflammation som komplikation.
Å andra sidan verkar risken för andra allvarliga bakteriella komplikationer vara något mindre än vanligt.
Den stora skillnaden är smittspridningen. A(H1N1)v är en ny influensaform, vilket gör att ingen är immun mot den. Ett större antal smittade innebär oftast ett större antal svårt sjuka och i värsta fall påverkan av samhällsfunktioner.
Senast en ny influensaform nådde Sverige var 1968, då den så kallade Hongkonginfluensan grasserade. Fredrik Elgh, docent och specialistläkare, skriver i Läkartidningen att de samhälleliga konsekvenserna av Hongkonginfluensan tycks ha varit begränsade. Sjukvården påverkades givetvis, men i övrigt var det mest enstaka teaterpjäser eller radioprogram som fick ställas in på grund av influensa. Detta trots att vaccineringen hade kommit i gång sent och inte täckt alla som önskat vaccinera sig.
För företag som tillverkar vaccin innebär influensaepidemin däremot jackpot. Erik Hultgård, läkemedelsanalytiker på Handelsbanken, säger till Svenska Dagbladet att den internationella vaccinationsindustrin uppgår till 185 miljarder kronor. I år tror han att tillväxten blir minst 20 procent.
Ett vanligt influensavaccin kostar 35 kronor per dos. I år har priset plötsligt höjts till 65 kronor per dos för det nya influensavaccinet. Läkemedelsföretag försvarar sig med att det är stora mängder vaccin som ska tas fram under kort tid.
Sveriges kommuner och landsting menar däremot att företagen redan har produktionsanläggningar och att vaccinet i sig inte kostar mer att ta fram.
Oavsett vem som har rätt är förhandlingsutrymmet begränsat. Vaccinet måste fram och det vet naturligtvis vaccinationsföretagen.
Självfallet ska aldrig en ny influensaepidemi underskattas. Däremot måste vi diskutera vad det innebär att vara i händerna på privata läkemedelsföretag.
Och det finns inget skäl till den överdrivna rädsla många känner och som underblåses av sensationslystna medier.