Partiernas frånvaro och tystnad samtidigt som #metoo-uppropen och avslöjandena avlöser varandra är sorgligt att se. Vänsterpartiet har begärt en debatt i riksdagen, men inget annat politiskt parti verkar vilja ta tillfället i akt för att bilda opinion mot patriarkatet på något sätt. Vad beror det på?
Ja, delvis för att partierna själva är skyldiga till otaliga historier som redovisas i uppropet #imaktenskorridorer. Roger Mogert (S), Lars Ohly (V) och MP-ledamoten som det funnits anklagelser mot i över tio års tid. Partierna har helt enkelt fullt upp med att städa framför sin egen dörr. Men parlamentarikernas tystnad handlar också om att deras dalande och näst intill obefintliga dragningskraft. När det inte finns några uttalade förväntningar från rörelsen utanför parlamentet – blir det också svårare att få genomslag för partiernas förslag – såväl i media som i riksdagshuset.
Men just nu har den branschöverskridande kampen mot usla arbetsvillkor något slags momentum. Många av branschuppropen, som skådespelerskorna i #tystnadtagning, juristerna i #medvilkenrätt, restaurangbranschens #vikokaröver och musikerna i #närmusikentystnar vittnar om otrygga anställningar. Journalisterna i uppropet #deadline om att samma slags anställningar sätts i system för att slippa fastanställa. I LO-rapporten Sjuk av jobbet (2017) blir det tydligt att vård- och omsorgspersonal, restauranganställda, kundserviceanställda och anställda i detaljhandeln är extra utsatta för sexuella trakasserier. Vi behöver inte ha det såhär.
Det är klart att vi inte löser alla de problem som patriarkala strukturer i vårt samhälle skapar genom att slopa alla former av otrygga anställningar – men det är en bra bit på vägen. Tryggare anställningar ger tryggare människor. Maktmissbruket mot människor i beroendeställning, ett av patriarkatets mest använda nedtryckningsmekanismer, skulle bli något mindre om möjligheten finns att sätta ljuset på det utan att själv få riskera allt för mycket.
Vi behöver inte ha det såhär.
Trycket finns. Partierna måste bara se till att leverera. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson, nu har du din chans att bli en verklig feministisk hjälte. Säg ja till avskaffandet av allmän visstids-anställningar. Då måste högern visa vems sida de står på. Då kan trycket och förväntningarna återigen riktas från rörelsen mot riksdagen.