NEW YORK Wolfensohn menar att om världens rika länder satsade 950 miljarder för att på allvar bekämpa fattigdom och sjukdomar skulle man inte ens behöva lägga 50 miljarder på krigföring. Argumentet bygger på uppfattningen att grundorsaken till många konflikter är av ekonomisk och social natur.
Jeffrey Sachs, chef för Earth Institute vid Columbia University kritiserade på fredagen USA:s militära utgifter i samband med ett möte för ickestatliga organisationer som hölls i New York i helgen.
– USA kommer i år att lägga 450 miljarder dollar på militären och 15 miljarder dollar på utvecklingsbistånd, säger Sachs.
Han påpekar att de flesta andra västländer, vid en FN-konferens i Monterrey i Mexiko 2000, undertecknade ett dokument där länderna lovade att sträva mot att nå upp till målsättningen att lägga 0,7 procent av bruttonationalprodukten i bistånd.
Sachs, som även arbetar som särskild FN-rådgivare i frågor om fattigdomsbekämpning, menar att det är viktigt för säkerheten i världen.
– När alla människors liv tas på allvar skapas en säker värld, säger Sachs.
Enligt Världsbanken äger en sjättedel av världens sex miljarder invånare runt 80 procent av dess rikedomar. Detta samtidigt som en annan sjättedel av befolkningen lever under fattigdomsgränsen på motsvarande en dollar om dagen.
I en ny rapport från FN:s generalsekreterare Kofi Annan noteras att enbart Danmark, Norge, Sverige, Nederländerna och Luxemburg lever upp till biståndsmålet på 0,7 procent. Ytterligare fem länder har enligt Annan lovat att nå upp till målsättningen inom det kommande decenniet.
Även om USA är den största enskilda biståndsgivaren har landet vägrat att utlova att man ska leva upp till målsättningen.
Den brittiske ambassadören Emyr Jones Parry sa vid helgens möte att om industriländerna på allvar vill minska fattigdomen måste biståndet fördubblas från nuvarande 50 miljarder dollar till 100 miljarder dollar om året.
Parry sa att Storbritanniens bistånd kommer att öka från 6,8 miljarder dollar om året till 9,5 miljarder dollar, samt att man därmed kommer att nå upp till biståndsmålet på 0,7 procent av BNP fram till år 2013.