– Själva projektet är bra. Det är finansieringen som är problemet, säger Nicklas Lundström, vänsterpartistisk kommunalpolitiker i Norrköping.
Nyligen beslutade kommunen att satsa på ett nytt projekt för att hjälpa unga som är placerade i kommunala eller statliga vård- och rehabiliteringsboenden. Syftet är att färre ska bli återplacerade på institutioner och att ungdomarnas skolresultat ska förbättras.
Det privata företaget Leksell Social Ventures satsar tio miljoner på projektet. Om det lyckas får företaget igen pengarna av kommunen med 20 procents ränta, alltså tolv miljoner kronor. Den typen av projekt är ovanliga i Sverige – det är inte känt om det över huvud taget prövats förut här – men vanligare i länder med svag välfärd, enligt Nicklas Lundström.
– Det marknadsförs som ett nytt och spännande sätt att finansiera välfärden. Men det är ett jävligt dåligt sätt. Jag tror det här kan bli riktigt problematiskt om det här börjar slå an i Sverige.
Förespråkarna hoppas att sociala utfallskontrakt kan leda till ett mervärde jämfört med om kommunen satsar pengarna direkt på de unga. Dessutom, påpekar man, tar företaget en risk när de går in och satsar pengar. Om de inte lyckas får de bara tillbaka en garantisumma på fyra miljoner kronor. Men Nicklas Lundström är skeptisk:
– Man talar om att man ska få in nya bra idéer. De ”bra idéerna” som projektet innehåller är ett socialt insatsteam med socialsekreterare runt varje ungdom och extra hjälp i skolan. Det är klassiskt socialt arbete som kommunen utför men som den nu ska utföra på uppdrag av det privata företaget.
Riskerna som Leksell Social Ventures tar tycker han inte heller är så värst imponerande.
– Det handlar om 60 barn och unga i projektet. Man ska räkna på att kommunen sparar tolv miljoner kronor. Såna här placeringar är väldigt dyra så det är sannolikt att man lyckas. Det räcker med att lyckas hjälpa några få. Men då ska man komma ihåg att det innebär att färre får hjälp än om kommunen satsat pengarna direkt.
Vänsterpartiet yrkade på att kommunen skulle satsa tolv miljoner kronor direkt på ungdomarna. De fick med sig Feministiskt initiativ och en miljöpartistisk ledamot. Men övriga kommunfullmäktige röstade igenom förslaget.
”Resultatet viktigast”
Olle Johansson, ordförande i barn- och ungdomsnämnden (S), håller inte med om kritiken.
– Den största vinsten är att man går in och jobbar med det här målmedvetet. Vi får in ny kompetens och ett lärande i kommunen som vi har jättestor nytta av i framtiden.
Han tror inte att resultatet blir det samma om kommunen satsat pengarna direkt på ungdomarna.
– För mig är det absolut viktigaste att våra barn och ungdomar får de bästa möjligheterna som finns för att gå vidare i livet. Man kan fråga sig om vi hade gjort det i egen kommunal regi, hade vi fått precis samma resultat då? Nej, det tror inte jag.
Samtidigt påpekar han att det är nödvändigt för Leksell Social Ventures att lyckas för att få tillbaka hela pengasumman med bonus.
Kritiker menar att det inte är någon större risk för bolaget?
– Det är klart det finns en risk, det tycker jag absolut man kan säga. Om den är stor eller liten tycker jag är ganska oväsentligt. Det viktiga är i slutändan att vi får ett bra resultat.
Olle Johansson tror det är absolut nödvändigt att hitta nya sätt att tänka för att utveckla välfärden.
– Jag tror inte man ska vara så rädd. Jag blir alltid orolig när man sätter upp formalia som viktigare än resultat även om det inte följer mallen för hur en sann vänstermänniska ska tänka och tycka, i stället för att säga ”låt oss pröva”. Det är lite synd tycker jag.