I tisdags sa miljöpartiet nej till det budgetförslag som regeringen och vänsterpartiet kommit överens om. Det skäl som anfördes var att man inte var nöjd med skrivningarna om flyktingpolitiken. Innan miljöpartiet meddelade sitt benhårda nej riktade de stark kritik mot sina bundsförvanter i kravet på flyktingamnesti, vänsterpartiet, som kallades svikare och gavs skulden för att kravet på flyktingamnesti inte gått driva längre.
Men enligt Yvonne Ruwaidas (mp) blogg vek sig miljöpartiet i flyktingfrågan långt tidigare än de sedan försökt göra gällande – lika tidigt som vänsterpartiet. På morgonen lördagen den 10 september, tre dagar före regeringsförklaringen och mp-nejet, skrev Ruwaida: ”Nu har vi gått med på att släppa frågan om amnesti för alla om vi får amnesti för barnfamiljerna”. Det var samma dag som vänsterpartiet släppte sitt krav på allmän amnesti och började diskutera om vissa grupper av flyktingar skulle kunna få amnesti.
Senare på lördagen talade mp-språkröret Maria Wetterstrand vid demonstrationen för flyktingamnesti vid Sergels torg i Stockholm. Och när hon intervjuades av Sveriges Radio framkom det inte att mp släppt kravet på amnesti samtidigt med vänsterpartiet:
– Jag tycker att de släppt frågan alltför lättvindigt. Det är jag väldigt besviken på.
På tisdagen presenterade regeringen och vänsterpartiet den budget de kommit överens om – med undantag för de flyktingpolitiska skrivningarna, som ligger vid sidan av budgeten men ändå tagits in i budgetförhandlingarna. Vänsterpartiet beklagade att man kört fast i frågan om flyktingamnesti och trodde att miljöpartiet tillsammans med dem skulle arbeta för att driva igenom vissa mindre omfattande krav på flyktingområdet, som regeringen signalerat att den var beredd att gå med på. Men på tisdagskvällen sa miljöpartiet nej till budgeten, med hänvisning till flyktingfrågan och framhöll det som att deras krav var hårdare än vänsterpartiets.
Men enligt en initierad källa som pratat exklusivt med Flamman handlade miljöpartiets missnöje med budgeten i själva verket om helt andra saker än flyktingamnestin – miljöpartiet var emot det stora jobbpaketet och satsningen på kommunerna.
– Men det hade inte varit så valtaktiskt för miljöpartiet att gå ut med det i media, så istället framhöll de en flyktinglinje som de i själva verket inte haft täckning för i sina förhandlingsbud, säger Flammans källa.
Förra onsdagen debatterade riksdagen i anslutning till omröstningen om förslaget om flyktingamnesti, som röstades ner av socialdemokraterna och moderaterna. Enligt protokollet erkänner Gustav Fridolin (mp) i en replik till Kalle Larsson (v) att nejet till budgeten inte bara handlade om flyktingfrågan – vilket är en avvikelse från den bild miljöpartiet allmänt givit till media. Larsson: ”Er tvekan rör väl också frågor som inte är inom det flyktingpolitiska området?” Fridolin: ”Det är klart att det finns en del andra saker som jag också gärna skulle vilja se vore bättre”.
Att miljöpartiet i förhandlingarna fört en linje som ligger mer åt höger än det liggande förslaget har framkommit i deras uttalanden om att budgeten varit lite väl ”expansiv” för deras smak. Men den nyliberala ekonomiska politik som miljöpartiet i själva verket driver ligger inte i fas med den bild som deras väljare har av partiet – som liggande till vänster om mitten.
Media har de senaste dygnen rapporterat om konflikter mellan förhandlarna – där de faktiska turerna och bevekelsegrunderna varit svåra att urskilja. Bland annat gick miljöpartister anonymt till personangrepp mot finansminister Pär Nuder, vilket sedan följdes av en offentlig ursäkt från språkrörens sida.