– De får ta del av förmånen och vi får betala, säger Ulla Andersson, riksdagsledamot för vänsterpartiet, till Flamman.
Den första juli i år infördes en skattesubvention för hushållsnära tjänster. I den nya budgeten är förslaget nu att utöka detta till att även omfatta de som idag får städning och barnpassning som löneförmån. Hälften av kostnaderna upp till ett belopp av 100 000 kronor per person ska kunna dras av i deklarationen.
Eftersom det i första hand är högavlönade i ledande positioner som erbjuds tjänsterna genom arbetet, kommer skatteavdraget framför allt gälla just dem.
Mer pengar till rika
Erfarenheter från Finland som har ett liknande system visar att endast fem procent av hushållen utnyttjar avdraget. Bland dessa är höginkomsttagare kraftigt överrepresenterade. Hälften av dem skulle köpt tjänsten även om den inte var subventionerad. Irene Wennemo som är näringspolitisk chef för LO menar att samtidigt som samhällets resurser går till de som minst behöver det, är hushållsnära tjänster även med subvention för dyrt för arbetarklassen.
– När folk får ökade inkomster lägger de pengarna på semesterresa, att äta ute eller renovera huset, säger Irene Wennemo till Flamman. Hushållsnära tjänster ligger långt ner på prioriteringslistan.
Hon menar att pengar som går till subvention för de rika skulle kunna användas på ett sätt som kom fler människor till del. Offentliga sektorn och välfärden skriker efter resurser i form av fler sjuksköterskor, lärare och fritidspersonal.
Enligt Konjunkturinstitutet skapade skatteavdraget i Finland år 2003 ett nettotillskott på mellan 560 och 744 årsarbetstillfällen. För samma summa hade man kunnat anställa dubbelt så många i den offentliga sektorn. Fast regeringens förhoppning är att skattereduktionen i Sverige ska skapa fler arbeten än så. Enligt Magdalena Andersson, riksdagsledamot för moderaterna, kan det handla om så många som 19 000 jobb.
Antifeministisk politik
Magdalena Andersson är även ordförande för moderatkvinnorna. Hon menar att subventionen för hushållsnära tjänster även kan ses som ett jämställdhetsprojekt.
– Det är kvinnor som kommer att tjäna på omfördelning av arbetsuppgifterna, säger hon till Flamman. Och det är kvinnor som då bättre kan göra sig gällande på arbetsmarknaden, göra karriär och få samma makt som män har idag.
Ulla Andersson är av motsatt åsikt och menar att det så kallade pigavdraget rentav är antifeministiskt. Problematiken med kvinnor som dubbelarbetar handlar om män som inte tar sitt ansvar för det obetalda hemarbetet.
– Resultatet är att det blir en annan kvinna som för göra jobbet, säger Ulla Andersson. Kvinnor som grupp kommer att förlora på det här medan överklassens kvinnor för ett ögonblick vinner på det.
Lösningen är att män börjar engagera sig i hushållsarbetet, istället för att genom pigtjänsterna befästa och legitimera könsrollerna ytterligare. En annan lösning är att förkorta arbetsdagen till sex timmar, vilket skulle ge båda parterna mer tid både för städning och för barn. Dessutom skulle de kvinnor som idag jobbar deltid på grund av obetalt hemarbete kunna gå upp till heltid och därmed inte behöva bekosta det arbetet ur egen ficka.