Okategoriserade 27 april, 2005

Mord och folkbeväpning på landsbygden i Venezuela

Jordfrågan är explosiv i Venezuela. Utan fördelning av jorden kan inte fler människor leva på landsbygden och landet inte bryta oljeberoendet. Hittills har inte mycket skett. Nu står landet inför en av sina största förändringar.

Bondeledaren Luis Enrique Perez mördades den 19 mars av personer som utpekas som colombianska paramilitärer. Uppdragsgivare skulle vara Armando Javier Mogallon, en latifundista, en landägare med stora arealer som han låtit ligga i träda och därför kommit i blickpunkten för Lagen om jord och landsbygdsutveckling.
Det är till denna lag som Perez och böndernas organisation i delstaten Barinas och kommunen Santa Barbara har hänvisat, när de av den venezuelanska staten krävt att den ska konfiskera Mogallons outnyttjade marker, som uppgår till 18 000 hektar.
Luis Perez tillhörde organisationen Frente Nacional Campesino Esquiel Zamora, som gått i spetsen för en genomgripande jordreform i Venezuela. Organisationen har fått många av sina ledare och medlemmar mördade av jord- och landägare. Den senaste tiden har kampen om Venezuelas landsbygd kraftigt skärpts.

Perez mördades när han befann sig vid flodkanten vid Rio Caparo. Strax efter såg bönderna i området hur ett litet propellerplan med colombianska paramilitärer lyfte från Mogallons marker. Mogallon är känd i regionen för sina kontakter med colombianska paramilitärer och knarkhandlare.
För att undvika att hans jättelika område ska konfiskeras, vid revisionen av 40 miljoner hektar mark på Venezuelas landsbygd, för att hans marker ligger i träda, bytte landägaren namn på sitt gods från ”Agualinda” (vackert vatten) till ”Agropecuaria Barinas”.
Frente Nacional Campesino Esquiel Zamora anklagar i ett pressmeddelande också Nationalgardet för att spela med jordägarna och de förra politikerna i den gamla regeringen, nu i opposition, och på så sätt motarbeta jordreformen.
Bönderna utlyste, med anledning av mordet och begravningen av Perez, en protestaktion i form av en vägblockad. De slutar sitt uttalande med en svidande kritik mot regeringen i Caracas. ”Det är skamlöst att tala om en revolutionär process där när man inte ens försöker skipa rättvisa för det revolutionära folket”.
I ett synnerligen skarpt öppet brev till president Chávez, talar nu bönderna öppet om att organisera sitt eget väpnade försvar i brist på skydd och säkerhet från den venezuelanska polisen och armén. ”Vi tar inte emot mer repression, våld och förtrampande av våra mänskliga rättigheter, framför allt inte från antipatriotiska krafter som inflitrerats i FAN [de väpnade styrkorna]. Därför har vi tagit upp Ert förslag om att inom den organiserade bonderörelsen skapa Unidades de Defensa Popular, (UDP), [folkliga försvarsenheter].”

Bakgrunden till uttalandet är den våg av mord som äger rum mot de mest framstående krafterna inom den venezuelanska bonderörelsen. I Venezuela är det en offentlig hemlighet att jordegendomarna sedan 1958 har varit föremål för en obegriplig och hänsynslös korruption. 1958 störtades en nära 30-årig militärdiktatur av yngre officerare som överlämnade makten till det kristdemokratiska Copei och socialdemokratiska Acción Democratica, AD. De bägge partierna, i den så kallade Puntofijopakten, alternerade vid makten i 40 år, tills Chávez vann presidentvalet i december 1998. Men under dessa 40 år hade större delen av den venezuelanska landsbygden delats upp mellan personer inom dessa två partiers sfär eller till personer som gjorde dem gentjänster.
Fem procent av landägarna äger idag närmare 90 procent av jorden, som till stor del ligger obrukad. Sjuttio procent av alla konsumtionsvaror måste importeras och gör det via den så kallade handelsoligarkin, som råkar vara just dessa fem procent av landägarna. Det är detta förhållande som Chávez via den nya jordlagen försöker korrigera.
Men bönderna är långt i från nöjda. De menar att en verklig jordreform måste ta strid mot de halvfeodala ägandeförhållanden, där miljoner bönder och indianer fördrivits från sina marker och i många fall mördats. Under 18 månader kommer nu INTI, Nationella jordinstitutet, att revidera dessa ägandeförhållanden. Detta har fått Boskaps- och landägarorganisationen att anklaga Chávez för att deklarera öppet krig mot den privata egendomsrätten. Samma tongångar har hörts i USA, från både New York Times’ ledarsida och Condoleeza Rice.
Det var för att kräva en fördjupning och en verklig konfrontation mot latifundistas, som över 500 bondeledare från de tre främsta bondeorganisationerna samlades i staden Guasdualito i delstaten Apure vid gränsen mot Colombia. Det är en region där paramilitärer kontrakteras för att mörda venezuelanska bondeledare och där venezuelanska Nationalgardet anklagas för att spela med landägarna och blunda för de colombianska paramilitärernas blodiga aktioner.
”I denna del av landet har lagen om jord inte haft en tillräcklig genomslagskraft. Orsaken står att finna i ineffektiva tjänstemän, centraliseringen av uppgifterna inom denna stora delstat, svagheter i själva lagen, brist på utrymme för effektivt deltagande av bönderna inom alla instanser. /…/ Detta har möjliggjort för landägarna att gå till motoffensiv, med målsättningen att eliminera utfärdandet av jorddekret samt avhysande av de bönder som redan brukade marken och hade fått tillgång till krediter”. I sitt öppna brev till Chávez understryker bönderna att de nu organiserar sig för att med vapen i hand försvara de erövrade rättigheterna och för att försvara själva livet.

Över 120 bondeledare har mördats sedan lagen beslutades i november 2001. Men bönderna ser också bildandet av de folkliga försvarsenheterna, UDP, i ett längre strategiskt politiskt perspektiv. ”Dessa enheter ska tjäna till att förbereda oss, kvinnor, män och barn, i totalförsvaret av vårt fosterland; produktion, revolutionens politiska innehåll och stå beredda att under Ert befäl som högste befälhavare konfrontera imperialismen och revolutionens förrädare, men också att flytta fram positionerna för att bygga upp en folkmakt som för oss betyder socialism”.

Jordreformen – mer än fördelning

President Hugo Chávez jordreform väcker inte bara vrede bland storgodsägarna. ”För en generation sedan hade denna resulterat i en USA-intervention”, rasar en ledare i Washington Post.

Lagen om jorden och landsbygdsutveckling var en av de 49 presidentdekret, som presenterades bland 48 andra lagförslag den 11 november 2001. Den föranledde delar av oppositionen att utlösa statskuppen den 11 april 2002. Mer än två miljoner hektar obrukad statlig mark mark har delats ut till jordlösa bönder eller lantarbetare – sammanlagt 100 000 familjer.
Hittills har de stora land- och boskapsägarna inte har fått en enda kvadratmillimeter av sin odlade jord konfiskerad. Däremot har mark, som landägarna tillskansat sig utan lagliga medel, delvis överlämnats till lantarbetarna.

Över 100 lantarbetare eller jordlösa bönder har, sedan lagen infördes, mördats av hyrda mördare som kontrakterats av land- och boskapsägare. Storgodsägarnas våld mot bönderna, medförde att många emigrerade till städerna.
Regeringen har gett dem laglig rätt till den mark där de slog upp sitt enkla hus, via lagen Tierras Urbanas. Regeringen har ett åtgärdsprogram för att stödja bönderna. Där finns fördelaktiga lån via Bandes (den ekonomiska och sociala utvecklingsbanken), krediter för maskininköp via statliga kreditinstitutet Fondafa, men också hjälp med jordbruksmaskiner till bondekoperativ, byggande av silos för att förvara skörden, teknisk assistens för odling, kurser för att bilda kooperativ, samt anslutning till ett distributionsnät för förnödenheter och försäljning av produkterna till låga priser i Mercal, folkmatsalarnas nätverk.

Venezuelas mål är att upprätta en nationell självförsörjning och övervinna beroendet av oljan. Detta genom påbörjandet av ett brett program för att bönderna ska kunna producera de förnödenheter som venezuelanerna konsumerar.
Enligt Mark- och jordbruksministeriet (MAT) importerar Venezuela mer än 70 procent av de förnödenheter, som konsumeras dagligen och som utgör de främsta basvarorna.
Den 5 januari 2005 undertecknade guvernören för delstaten Cojedes, Yhonny Yánez Rangel, det första operativa dekretet för Jordreformslagen. Lagen skapade Inti, Nationella jordinstitutet. Detta organ reviderar nu lagligheten i de dokument som fastställer äganderätten till marken som kontrolleras och mäts.
Inti utfärdar också ägandedokument till bönderna som fått jord. Inti har fram till årsskiftet 2004–2005 genomfört 15 000 inspektioner, av sammanlagt tre miljoner hektar, för att utröna om det är staten eller privatpersoner som är ägare till marken. Totalt ska Inti under 18 månader utreda ägandeförhållandena för 40 miljoner hektar mark.

Den 10 januari offentliggjorde Chávez La Misión Zamora, presidentdekretet som ska bryta jord- och markmonopolet på landsbygden. Dekretet bar namn från general Ezequiel Zamora, som uppmanade till och ledde 1846 det första nationella bondeupproret. I Venezuelas grundlag står det: ”Den stora jordägarkontrollen står i motsättning till de sociala intressena”.
Fedenaga som är boskapsägarnas organisation, rasar mot besluten. José Luis Betancourt, ordförande i Fedenaga, hotar:
– Om ni vill likvidera egendomsrätten betyder det att freden upphör.
I USA har Washington Post och Times kritiserat lagen skarpt. Washington Post anser i en ledare den 13 januari 2005 att lagen om jorden och landsbygdsutveckling är ”ett överfall mot den privata egendomsrätten” och att Chávez’ revolution är på väg att kväva ”demokratins beståndspelare”. ”För en generation sedan hade denna (Chávez’ politik, min anm.) resulterat i en USA-intervention. För tio år sedan hade andra latinamerikanska länder ställt upp för att rädda Venezuela. Under nuvarande epok 9/11 har det inte märkts en enda reaktion”.
Men Manuel Rosales och Morel Rodríguez, oppositionsguvernörer i de enda delstater där oppositionen vann, Zulia och Esparta, har anslutit sig för att bryta jordägarmonopolet på landsbygden.

Inrikes 19 april, 2025

Foodora satsar på robotleveranser: ”Svårt att få lönsamt”

Luckan på Starship-roboten måste låsas upp från beställarens mobil, innan matkassen – från en av Foodoras egna ”skuggbutiker” – kan plockas ut. Foto: Jacob Lundberg.

I och kring Stockholm experimenterar gigföretaget Foodora med automatiserade matleveranser, både på land och i luften. Men kommer de söta drönarbilarna att bli mer än en teknisk gimmick – och går de verkligen helt för egen maskin?

”Roboten är på väg. Anländer om 29 minuter.”

Den lilla ikonen på vad som ser ut som en radiostyrd bil rör sig sakta närmare redaktionshuset. Flammans reporter har fått en spårningslänk på mobilen, och ger sig ut för att genskjuta roboten innan beställningen kommit fram. Den är både lite snabbare och tar en lite annan väg än väntat, och det krävs att man småspringer efter för att hinna efter.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Krönika 18 april, 2025

Via spelet ”Roblox” uppvaktas barn av medlemmar i våldssekter som 764 och No lives matter – för att sedan utpressas. Foto: Gorm Kallestad/NTB.

”No lives matter” är inte bara namnet på en våldsfixerad internetsekt. Det är också den logik som hela vårt samhälle följer. Om vi ska hejda rörelsen 764 måste vi förändras som samhälle.

Barn som tvingas strypa sina katter och rista in sina förövares namn i kroppen i direktsändning. En slumpvis utvald man med rullator i Hässelby som får ett knivhugg i ryggen.

När jag sett klart Linus Svenssons serie Dödens chattrum i tre delar på SVT Play är jag beredd på att gå med på Tidöregeringens alla straffskärpningar.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Inrikes 17 april, 2025

Billigare busskort kan rädda miljön: ”Helt centralt”

De småländska Krösatågen trafikerar sträckor mellan Linköping i norr och Hässleholm i söder. Foto: Johan Nilsson/TT

För tre år sedan lanserades en rikstäckande tågbiljett i Tyskland. Både Vänsterpartiet och Miljöpartiet vill se en motsvarande ”Sverigebiljett” – och enligt transportforskaren Jens Hylander kan det också vara ett sätt att bygga politiskt engagemang kring kollektivtrafiken.

Mellan 2000 och 2021 steg priset på en svensk kollektivtrafiksbiljett med 139 procent – en dubbelt så stor ökning som bensinpriset genomgick under samma tid, enligt SCB.

– Även efter att Bränsleupproret krigat som värst är det som att kollektivtrafiken undgår samma populistiska vrede, säger Jens Hylander (bilden), forskare vid Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI), till Flamman.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Utrikes 17 april, 2025

Motorstaden som rostade sönder

Fisher Body-verket i Detroit har varit övergiven sedan företaget gick i konkurs 1984. Nu finns det planer på att omvandla det gigantiska verket till bland annat hyresrätter. Foto: Mathias/Adobe stock.

En gång var Detroit den amerikanska ekonomins motor. I dag är fabrikerna stängda – men stadens arbetare kämpar på. I en grön Ford rattad av en fackveteran ger sig Flamman ut på upptäcktsfärd genom välfärdskapitalismens ruiner.

Efter en trött gränsvakts uttråkade frågor kliver jag ut från flygplatsen i Detroit, platsen som i hundra år varit den globala bilindustrins bultande hjärta.

Motorstaden, förevigad genom Motownsoundets namn, var byggd av och för bilindustrin, och erbjöd under en tid ett enormt välstånd för regionen.

Här har bilen format alla aspekter av det urbana rummet. Den trottoarremsa jag befinner mig på är del av ett trevåningssystem av vägar staplade på varandra, direkt uppkopplade mot Detroits motorvägssystem. Bakom taxibilarna tornar ett gigantiskt parkeringshus upp sig.

En silvrig kommunal buss glider in på parkeringsplatsen framför flygplatsens ingång. Jag kastar mig på, men lyckas inte köpa en biljett eftersom chauffören inte kan växla en tjuga. Hon låter mig åka med ändå, och under min timslånga resa genom natten fylls bussen sakta av stadens arma, sjuka och utslagna. Enligt en snabb bedömning har de flesta som hasar sig på drabbats på ett eller annat sätt av den opiatepidemi som härjar i landet.


I dag ligger trafiklederna som skurit genom stadens väv öde – åtminstone om man jämför Detroit med folklivet i New York eller trafikstockningarna i Los Angeles.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar 16 april, 2025

Borlänges kommunalråd Erik Nises bakom ratten på sin amerikanare. Foto: Jennifer Björck

”Om man är född bland proletärer / och gör narkotikaaffärer / om man är redan en gång straffad / så är det lätt att man blir haffad”, sjunger Nationalteatern i låten Kolla kolla, som släpptes år 1978.

”Jag släpper bara dunder, shoutout till kranen”, vrålade vi i kör 38 år senare. Av ”Du gamla, du friakunde vi inte mer än ett par rader, men varje gång introt till Yasins ”Trakten min” drog igång stämde vi upp i spontan allsång. Vi kunde hela låten utantill. Alla kunde den. Att sjunga med var lika självklart som att säga prosit när någon nös.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare 16 april, 2025

Ebba Buschs Instagram-oro övertygar ingen

Ebba Busch talar under KD-dagarna i Karlstad den 4 april. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT.

Regeringens 50 miljoner mot ätstörningar är inte bara en droppe i havet – utan ett vapen riktat mot den offentliga vården.

”Jag skulle kunna namnge influencers som förmedlar kroppsideal som får barn att hata sina kroppar”, sade Ebba Busch under KD:s landsdagar i Karlstad. ”Det är inte sådana röster vi vill att våra barn ska höra.”

Med de orden lanserade hon satsningar på 50 miljoner kronor mot ätstörningar i vårbudgeten. Hon förklarade att frågan är på ”liv och död” för unga kvinnor, och att det därför är dags att ”vrida om armen på tech-jättarna”.

Det är en välregisserad berättelse. Men det är också ett ypperligt exempel på hur regeringen använder ett verkligt, allvarligt folkhälsoproblem för att vinna politiska poänger – på bekostnad av just den vård de säger sig vilja rädda. Lägligt nog välkomnades utspelen av den välfärdslobby som just nu kämpar för att stoppa Socialdemokraternas återtagande av vård i offentlig regi.

Att bekämpa ätstörningar kräver mer än medieträning och markeringspolitik.

I Stockholm pågår just nu något ovanligt: ett konkret försök att föra tillbaka välfärden i folkets händer. Det handlar om att sätta stopp för den vinstjakt som länge präglat stadens sjukvård, där privata aktörer – ofta med starka lobbyapparater bakom sig – har undergrävt likvärdig vård och urholkat resurserna. Inte oväntat möts förändringen av motstånd. De privata vårdlobbyisterna mobiliserar, och plötsligt står regeringen redo med det perfekta motdraget: en ”satsning” på just det område som Region Stockholm nu förändrar.

Entreprenören Isabella Löwengrip har engagerat sig för att stoppa nedläggningen av privata Mandometerkliniken (som avslöjats med systematiskt fusk), och tankesmedjorna Timbro och Synaps storsatsar på att bevaka S ”ideologiska projekt”. I den offensiva kommunikationen används inte sällan oroliga ätstörningspatienter som ”möts av nej från en pressad regionvård”.

Nog finns genuin oro för hur omstöpningen av Stockholmsvården ska gå till på ett patientsäkert sätt. Men för välfärdskapitalet handlar det snarare om att rädda vad som räddas kan i ett system där företag tillåtits tjäna pengar på patienter och brukare.

Och samtidigt som Busch nu slår sig för bröstet över öronmärkta pengar till en specifik diagnosgrupp, blundar regeringen för det som hela sjukvården – i samtliga regioner – har larmat om i åratal: behovet av kraftigt höjda generella statsbidrag till kommuner och regioner. Och reformer som säkerställer att pengarna stannar i sjukvården. Det hade kunnat rädda vårdcentraler, korta köer, ge bättre arbetsvillkor och faktiskt stärka ätstörningsvården – på riktigt. Men risken finns att det inte välkomnas lika varmt av kompisarna i näringslivet.

Läs mer
Inrikes 20 februari, 2025

Ebba Busch, jag fryser

Att bekämpa ätstörningar kräver mer än medieträning och markeringspolitik. Det kräver en vårdpolitik som sätter patienter före profit, och långsiktiga satsningar som stärker hela sjukvården – inte bara väl valda diagnosgrupper när det passar den politiska dramaturgin. Eller, för den delen, Ebba Buschs instagramföljare.

Utrikes 16 april, 2025

”Vi vill leva!” – vrede i Italien efter dubbla kvinnomord

Tusentals studenter demonstrerar den 3 april vid La Sapienza-universitet i Rom efter att Ilaria Sula, en student vid universitet, mördats av sin pojkvän. Foto: Marco Di Gianvito/ZUMA Press Wire/Shutterstock.

Efter mordet på två 22-åriga kvinnor inom två dygn skakas Italien av protester. Ilskan handlar inte bara om dåden, utan om en kultur där kvinnors liv ännu verkar väga lätt.

I onsdags såg jag Ilaria Sulas ansikte fyra gånger på väg till jobbet. ”Försvunnen”, löd texten i stora, röda bokstäver under bilden som tejpats längs min gata.

– Hon har sorgsna ögon, tänkte jag.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Ledare 15 april, 2025

Vad ”White Lotus” kan lära oss om rikedom

Aimée visar upp en broderad Lóco från Valentino Garavani, i säsong tre av tv-serien ”White Lotus”. Foto: Fabio Lovino/HBO.

Sann rikedom sticker inte i ögonen – för den syns inte. Förutom när miljardärerna ger sig in i medierna och politiken. Då blir pengarna också farliga på riktigt.

I säsong tre av succéserien The White Lotus, som följer degenererade amerikaner på olika lyxresorter, signalerar kvinnorna status med sina handväskor.

Företagsjuristen Laurie bär en olivgrön Loewe i läder – ett av flera osäkra försök att hålla jämna steg med sina moderiktiga väninnor, medan Kates svarta Valentino uttrycker tjusig Texaselegans. Men skådespelerskan Jaclyn överglänser dem alla, inte främst genom att släpa med en svindyr flätad Bottega till stranden, utan med sin billiga tygpåse från matkedjan Erewhon. Hennes stil kommer inifrån.

Så länge det har funnits hierarkier har det också funnits tekniker för att framställa dem som eviga.

Aristoteles menade att vissa föds som naturliga slavar, med tankekraft nog att förstå order men inte fatta egna beslut. I religiösa system som katolicismen eller det indiska kastsystemet ges ojämlikheten en andlig sanktion. I den liberala kapitalismen framställs klyftorna i stället som rättvisa med skolbetyg, anställningsintervjuer och IQ-tester – alla påstått meritokratiska. Alla dessa tekniker gör klasskillnaderna svåra att ifrågasätta, eftersom de verkar naturliga.

Så hur ser distinktionen ut bland Sveriges rika?

Konservativa, till både höger och vänster, älskar att håna den urbana medelklassens köpvanor, med symboler som rosévin, cykling och elbilar. Den sortens konsumtionsval visar visserligen hur vi lockas att tävla genom diskreta framgångsmarkörer, i stället för att se vad vi har gemensamt.

Hur ska vreden över orättvisorna kunna väckas utan talande symboler att ta fasta på?

Men den som är intresserad av den verkliga eliten måste byta scen.

De senaste åren har en ny miljardärklass växt fram i Sverige. De är så många att Affärsvärlden har börjat ranka dollarmiljardärer för att få plats med alla tjusiga namn i tidningen. Men att skriva om denna nya klass är omöjligt, för de syns inte i några flöden. De bär dyra kläder utan loggor, tränar med privata yogainstruktörer, och köper viner som aldrig syns på butikshyllorna. Osynlighet är överlägsenhet.

Det här är förstås uttänkt.

För hur ska vreden över orättvisorna kunna väckas utan talande symboler att ta fasta på? Viss konsumtion dyker åtminstone upp i statistiken, som de privatplan vi annars inte ser skymten av. Då och då lägger plutokraterna till för att stiga ned bland sina undersåtar, som när Mark Zuckerberg klev iland på norska Bodø från sin 118 meter långa tremiljardersjakt ”Launchpad”. Resten av rikedomen stuvas undan på öar utan postnummer.

Men inte heller fåtalets lyx är något stort samhällsproblem. Det må vara användbart som bränsle för vår klassvrede, men om någon techbrorsa tror att en klocka för 10 miljoner är bättre än en för tusen spänn spelar ingen större roll. Att någon har byggt en vinkällare i rymden är inte problemet. Problemet är om han finansierar en högerpopulistisk tankesmedja.

Vilka effekter det kan få ser vi inte minst i USA, där teknikmiljardärerna först tog sig an San Francisco, och därefter stod uppradade under Donald Trumps installation. Ägarna till anrika tidningar som Los Angeles Times och Washington Post – Patrick Soon-Shiong respektive Jeff Bezos – har också anpassat sina redaktionella linjer efter presidenten.

Men utvecklingen är densamma i Europa.

I Frankrike har affärsmannen Vincent Bolloré förvandlat mediekanalerna CNews och Journal du Dimanche till högermegafoner, i Tyskland har Mathias Döpfner styrt den redan ökänt konservativa Axel Springer-koncernen ännu längre högerut, och i Österrike använde Red Bull-miljardären Dietrich Mateschitz sin tv-kanal Servus för att sprida högerradikala konspirationsteorier.

Den svenska utvecklingen följer den amerikanska.

Kvartal startades 2016 av en grupp industrialister, däribland grundarna av kosmetikaföretaget Oriflame, och året därpå köpte finansmannen Mats Qviberg gratistidningen Metro. ”Måste rensa ut en del stalinister”, dundrade han och skapade uppror på tidningen, som han tvingades sälja bara ett halvår senare.

2020 lanserades Bulletin med pengar från en rad miljardärer, i fjol sjösatte Handelsbanken sin mediesatsning EFN, och Flamman har beskrivit hur miljardären Saeid Esmaeilzadeh grundat en numera vilande samtalsklubb på Östermalm för att krossa ”woke”.

Pengar innebär uppenbarligen inte kompetens, och tur är väl det. Men obalansen i makt finns där. Det är inte Jaclyns tygpåse som borde provocera oss – utan miljardärernas nya medieimperier.

Inrikes/Nyheter 15 april, 2025

Kampanj vill samla 300 000 – i protest mot ”mjäkig” vänster

Fayyad Assali är talesperson för gruppen Rättvisa för alla och kampanjen Folkets röst. Foto: Rättvisa för alla.

Kampanjen Folkets röst vill samla dem som inte känner sig representerade av dagens rödgröna partier. Inför valet 2026 lanserar man en kravlista – och vill få tre procent av väljarna att rösta kollektivt.

– Vi vill vara tydliga med att våra röster inte längre är gratis, säger Fayyad Assali till Flamman.

Han är talesperson för Rättvisa för alla, en av grupperna bakom initiativet Folkets röst. I måndags gick de ut med en politisk kravlista inför valet 2026.

På listan finns punkter som avskaffade visitationszoner i förorten, återinförande av permanenta uppehållstillstånd och avgiftsfri sjukvård och kollektivtrafik. Men också krav på att ”fördöma USA:s imperialism” och förklara sionism som en ”rasistisk bosättarkolonial ideologi”.

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr
Kommentar/Kultur 14 april, 2025

Vem tar vem? Nya gänget på SVT:s parsåpa ”Gift vid första ögonkastet”. Foto: SVT.

Än en gång förvandlas hela Sveriges vardagsrum till en mottagning för parterapi. Bakom framgången för ”Gift vid första ögonkastet” ligger den trygga drömmen om att kärlek är något som kan kontrolleras av experter.

Tolfte säsongen av Gift vid första ögonkastet. Redan?

Med den slaka vintersäsongen av GVFÖ och nyligen avslutade Love is blind i bagaget hade jag inte hunnit börja längta efter relationella problem av typen ”hur ska vår vardag gå ihop när han är kvällsmänniska och jag vaknar vid nollsex?”

Lås upp

Vill du läsa vidare? Registrera dig för vårt nyhetsbrev och lås upp Flamman.se i 24 timmar.

Redan prenumerant? Logga in här

Vill du läsa vidare? Fortsätt genom att bli prenumerant. Om du redan är det, logga in här. 👇

Prenumerera och läs direkt!

Samtliga prenumerationer ger direkt tillgång till alla artiklar på webben samt alla exklusiva poddavsnitt. Varje torsdag får du dessutom veckans nummer i din mejlkorg eller brevlåda.

Digital månadsvis (4 nr)
79 kr
Papper månadsvis (4 nr)
99 kr
Stötta fri vänstermedia! (4 nr)

Vänsterperspektiv behövs. Ge Flamman extra skjuts med en stödprenumeration!

95 kr