129 fackligt aktiva mördades 2003 i världen, av dessa var 90 colombianer. Men mordhoten ökade också mot de fackligt aktiva samtidigt som terror mot försök till facklig organisering intensifierades, skriver Fria Fackföreningsinternationalen (FFI) i sin årsrapport för 2003.
Även om antalet mord på fackföreningsaktivister har gått ned under 2003 menar FFI att situationen för de fackliga rättigheterna i de 134 länder som organisationen har undersökt ger kalla kårar. Regeringarna sätter upp komplicerade byråkratiska hinder för att obstruera den fackliga organiseringen. Arbetsgivarna försöker via hot om avsked att förhindra att fackföreningar bildas eller att via ”individuella” samtal med de anställda försöker förmå dessa att avsäga sig sitt fackliga medlemskap.
I Uganda uppgav president Museveni offentligt att han hade avskedat textilarbetare som deltagit i en strejk på grund av att denna ”skulle kunna få investerarna att lämna” Uganda.
I Asien råder samma alarmerande situation. 300 000 personer förlorade sina anställningar för att ha deltagit i protestaktioner som är helt grundlagsenliga.
I Burma rådde under 2003 öppen förföljelse av all facklig verksamhet och tre representanter från landsorganisationens FTUB dömdes till döden. I Kina anser FFI att myndigheterna gör allt för att slå ner de oberoende fackens aktivitet. Oräkneliga ledare har fängslats.
I Sydkorea har 1 900 fackliga ledare fängslats under 2003 och ett av de mest dramatiska exemplen på hur terrorn slår visar fallet med den 50-årige byggnadsarbetaren Bae Dal-ho som brände sig levande. Han hade deltagit i en 47 dagars strejk och med anledning av denna frystes hans bankkonto och han fick ingen lön under sex månader.
I Mellanöstern är facket utsatt för samma terror även om det finns några ljusglimtar. I Oman tillåts arbetarna att bilda ”representationskommittéer”. I Arabemiraten har ett lagförslag lagts fram som tillåter bildandet av en landsorganisation.
Irakierna har återigen inlett en facklig organisering under ockupationsstyrkornas överinseende. De provisoriska myndigheterna har inte dragit tillbaka Saddam Husseins arbetsmarknadslagar som tekniskt sett, enligt FFI, är möjliga att tillämpa. I Saudiarabien är all facklig verksamet förbjuden.
Nio av de tio nya länderna i EU är också föremål för FFI:s granskning i denna årsberättelse. Tjeckien kritiseras för att arbetsgivarna håller inne lönerna för fackliga representanter. I Litauen kallade arbetsgivaren för en bilfabrik in de anställda och tvingade dem att underteckna en utträdesansökan i facket, alternativt bli avskedade.
ILO antog nyligen ett beslut att utse en kontrollgrupp för att undersöka brotten mot de fackliga rättigheterna i Vitryssland. Flera fackliga ledare har fängslats, bland dem Aleksandr Yaroshuk, ordföranden för BCDTU, Vitrysslands LO.
I USA fortsätter företagsledningarna att anställa ”fackföreningsbrytare”, privatpersoner eller företag som ägnar sig åt att slå sönder de existerande facken. Men även de offentliga arbetsgivarna kritiseras. Över 40 procent, eller cirka 25 miljoner personer, saknar fackliga rättigheter så som förhandlingsrätt för kollektivavtal.
De så kallade ”gästarbetarnas” situation uppmärksammas också av FFI. I Arabemiraten ”utsätts de för en av de värsta formerna av exploatering”, skriver FFI. Bland Gulfstaterna exiserar inga som helst former för facklig verksamhet. I Arabemiraten utgörs 85 procent av arbetskraften av personer från utlandet, bland dem en majoritet kvinnor som anställs som hembiträden.
FFI upprepar sin tidigare kritik mot de svåra arbetsvillkoren för de anställda i de så kallade skattefria zonerna, framför allt Centralamerika och Asien.
”De multinationella företagen som opererar i dessa områden fortsätter att agera mot de fackliga rättigheterna som är internationellt erkända”, skriver FFI.
”Kvinnorna som är majoritet bland de 50 miljoner arbetare i världen i dessa fabriker är ofta utsatta för miserabla löner, långa arbetspass samt farliga arbetsförhållanden. De står också många gånger utan möjlighet att protestera kollektivt eller att ansluta sig till en fackförening.”