Vilket förhållandet har Lidl till det svenska facket?
– Formellt sett skiljer sig inte Lidl från andra livsmedelskedjor, som ICA eller Konsum, i Sverige. De har skrivit på kollektivavtal och tillåter facklig aktivitet. Så från Handelsanställdas sida på förbundsnivå ser man inte företaget som speciellt problematiskt.
– Men om man frågar den lokala klubbordföranden är bilden annorlunda, beroende på den extremt hierarkiska företagskultur Lidl har.
Vilka effekter har den?
– Alla beslut om policy fattas i Tyskland, de anställer systematiskt unga människor som skolas in i en lydnadskultur och gör sitt bästa för att tala om att facket är skräp. De vägrar konsekvent att uttala sig för journalister. Mellancheferna är utbildade i Tyskland och har ofta ingen aning om vilka bestämmelser de bryter mot. Det ger en annorlunda situation att verka fackligt i. Ett fackombud sa i en av intervjuerna. ”Hos vanliga arbetsgivare har man konsultationer, hos Lidl måste man hota med allt man har. Men sedan ändrar de sig.”
De tar strid, men är flexibla när de förlorar?
– När det gäller de svenska lagarna har de anpassat sig. Det går inte att göra samma saker här som de gör i många andra länder. Det sätt Lidl skiljer sig från andra kedjor är att de driver ständigt konflikterna med anställda och facket till sin spets. Ett exempel är situationen som uppstod när Transportarbetarförbundet pressade på för hängavtal för de tyska chaufförer som Lidl använde. Lidl vägrade då konsekvent att lämna ut namnen på chaufförerna, vilket ledde till att Transportarbetarna tillsammans arbetsgivarorganisationen Sveriges åkeriföretag fick sitta i vägkanten utanför Lidlbutikerna och fotografera lastbilarna för att man sedan skulle kunna identifiera vem som körde. Lidl är en spjutspets för ”wal-martisering”.
Men Lidl har högre löner än andra kedjor?
– Ja, men de lägger också in mer oplanerad övertid. Det betraktas som ett lojalitetsbevis att du arbetar över. Det pågår ständigt en massa småtvister som gäller hur övertiden skall beräknas.
I Stockholm har Annika Billström välkomnat Lidl för att öka konkurrensen och göra maten billigare för lågavlönade. Är inte det ett bra argument för företaget?
– Jo, det är den linje Konsumentverket också gått på. Men det har ett högt pris: Livs konstaterade att 2.000 arbetsplatser, inte bara butiker, utan också leverantörer, hotats genom denna prissänkarstrategi. Lidl pressar sina underleverantörer till max och det leder till två saker: dels att det mesta nu importeras till deras butiker, dels att det är extremt svårt att kontrollera kvaliteten på deras produkter med en lång kedja underleverantörer. Lidl har redan prickats för den undermåliga kvaliteten på grönsaker. I Norge har deras hantering av köttfärs lett till en stor skandal.