Det måste vara ett slags mått på styrkeförhållandena i klasskampen, när debatten inför avtalsförhandlingarna handlar om att sänka lönerna för de yrken där lägstalönerna redan är väldigt låga. Det vi borde pratat om vid den här tiden är att undersköterskorna behöver en kraftig löneförhöjning, betydligt mycket mer inflytande över sin arbetssituation och en kortare arbetsdag. Vi borde pratat om att hotellkedjan Scandic:s VD, Jacob Wallenberg tjänar lika mycket på ett år som 81 hotellstädare gör tillsammans under samma tid och det extremt orimliga i det. Vi borde pratat om att demokratisera alla arbetsplatser. Men om den tiden någonsin har funnits så är den om än inte förbi, så väldigt långt borta.
Den svaga ljuset i mörkret är att vi faktiskt har en politisk debatt som förs på höger-vänster-skalan och inte någon annanstans. Det är så att man nästan känner igen Socialdemokraterna igen. Stefan Löfven har till och med sagt till Dagens Industri (15/2) att han är ”redo att ta strid” mot låglöne-kampanjen från arbetsgivarna.
Högerns arbetslinjen går numera ut på att vi ska jobba mer och få ännu mindre betalt. Det är en ohållbar ekvation. Lönesänkarhögern är naturligtvis ingen ny rörelse. Högerpartierna och dess nationalekonomer har i årtionden pratat om att sänka inkomsterna och öka lönegapet. Först genom att använda kvinnor som argument, sedan ungdomar och nu de som flytt hit från andra länder. Man kan som Göran Greider skrev i en ledare i ETC (15/2) gissa att det finns ”ett slags fantomsmärtor djupt inne i borgerligheten över förlusten av den talrika tjänarklass som en gång existerade i Sverige.”
Dock verkar inte högern ha tänkt helt klart. TCO:s samhällspolitiske chef, Samuel Engblom, har gjort det som de politiska journalisterna uppenbarligen helt missat; han har granskat högerns politiska förslag och undersökt hur de skulle fungera. Han konstaterar krasst att det skulle bli dyrare att anställa en nyanländ än vad det är idag, med Liberalernas ”startjobb” och Centerpartiets ”ingångsjobb”. Så vad var det nu igen dom vill? Få nyanlända i jobb eller sänka lönerna på hela arbetsmarknaden? Argumenten för att det första är drivkraften bleknar.