Detta trots att Migrationsverket meddelat att det ska bli möjligt att överklaga sina avvisningsbeslut. Detta trots att säkerhetsläget i Afghanistan inte förbättrats nämnvärt utan snarare blivit sämre. Detta trots att det afghanska parlamentet sagt nej till återtagandeavtalet med Sverige för några veckor sedan.
Med på flyget skulle också Wares Kahn, den Malmöbaserade journalisten som själv var säker på att ett återvändande till Afghanistan skulle betyda en säker död. (Senare rapporterades det om att han inte hade varit med på flyget från Sverige trots allt.)
– Det här är min sista dag i Sverige och min sista dag i världen. Jag är till 100 procent säker på att jag kommer att dödas när jag kommer till Afghanistan, sa han till Göteborgs-Posten (12/12, 2016).
Samma dag som de unga afghanerna förberedde sin avfärd på förvaret i Märsta rapporterade Ensamkommandes förbund att tre ungdomar från Afghanistan har tagit livet av sig efter det att de fått sina avslagsbesked (Aftonbladet, 12/12, 2016). Ensamkommandes förbunds verksamhetsledare Omid Mahmoudi säger till tidningen att han upplever att självmordsbenägenheten ökat sedan de nya asylreglerna trädde i kraft i somras.
Deras vilja får aldrig normaliseras och motståndet kommer att fortsätta växa.
Politiken är nattsvart. Men en annan sak som har ökat sedan asyllagstiftningen förändrades är motståndet. Nätverket Vi stå inte ut men vi slutar aldrig kämpa organiserar yrkesgrupper som har lång erfarenhet av att jobba med gruppen ensamkommande i skolan, på HVB-hem, inom socialtjänsten med mera. Tillsammans med de ensamkommande vakade de på förvaret i Märsta och gjorde allt de kunde för att stoppa flyget.
Under tisdagen har Martin Schibbye och hans journalistiska projekt Blank Spot Project samlat in massor av pengar för att kunna skicka en migrationskorrespondent till Afghanistan för att följa upp utvisningarna av bland annat Wares Kahn, journalisten från Malmö.
Mustafa Nauibi, 18 år, som var en av de ensamkommande som skickades till Afghanistan går på gymnasiet i Vänersborg och tränar brottning i Örgryte. Han klubbkompisar rakade av sig håret i protest och för att uppmärksamma att Nauibi satt instängd på förvaret i över 27 dagar innan avvisningen. Även rektorn på Nordhemsskolan i Göteborg, Rickard Öh, har på sitt sätt protesterat mot alla de avvisningar som nu drabbar hans elever. I ett brev till alla vårdnadshavare som har elever i skolan skriver han att ”hos oss kommer alla de elever som är inskrivna på Nordhemsskolan att vara välkomna tills den dag de skrivs ut och detta oavsett ålder”.
Allt detta är ett ljus i det ofantliga mörker som utgör regeringens politik på det här området. Deras vilja får aldrig normaliseras och motståndet kommer att fortsätta växa.