Elise Norberg är ledamot i vänsterpartiets innersta krets, verkställande utskottet.
– Det var en väldigt försiktig sondering, säger hon om mötet.
Efter Ohlys utspel sa Sven-Erik Österberg (s) att s och mp har ”exakt samma syn på den ekonomiska politiken” och att s aldrig tänker uppfattas som lättsinniga. Elise Norberg bekräftar bilden.
S och mp har pratat ihop sig
– Det finns en väldigt tydlig skiljelinje idag, som man måste hitta någon lösning för, säger Norberg efter mötet. De säger att de tänker hålla fast vid normpolitiken, budgettak och överskottsmålet. Det var väldigt lite öppning till diskussion där.
– Det var tråkigt att utgångspunkten var så definitiv från både s och mp. Sahlin sade att det inte var ett ultimativt krav, men det finns andra ord för samma sak…
Men Mona Sahlin kändes ändå mer öppen för samtal, menar Norberg.
– Med miljöpartiet kändes det mest som om de helst vill klara sig utan oss. De håller nog dörren öppen även för att vi byts ut mot ett borgerligt parti.
– Jag tror att s och mp pratat ihop sig, säger Norberg. Det kändes som om de haft sina egna möten.
Samtalstonen kan bli bättre framöver, tror hon.
– Men det är en bit kvar innan man känner förtroende för varann.
Det är nog lättare att acceptera krav från socialdemokraterna, menar Elise Norberg, eftersom det är ett större parti.
– Men mp är inte ett parti av den storleken att de kan villkora gentemot oss. De var ganska fräcka och sa att vi har problem med trovärdigheten och betygsatte oss som parti.
Frågor kring de ekonomiska ramarna återkom från flera av vänsterpartiledamöterna, påpekar Norberg.
– Av förklarliga skäl, för om man träffas med någon slags öppenhet och inleder med att ställa krav, då renderar det frågor.
– Det var för mycket fokus på formen, kan jag tycka. Jag hade hoppats på mer politisk diskussion.
Ändå menar hon att initiativet från vänsterpartiet visade att partiet är öppet för samtal och samarbete.
– Man ska inte dra alltför stora växlar på en timmas diskussion.
”Vänsterpartiet kan inte kompromissa bort hela sin ekonomiska politik”
Börje Lööv är distriktsordförande för Vänsterpartiet Norrbotten. Han tycker det är viktigt att gå till val som skilda partier.
– För att väljarna ska ha rimlig chans se vilka partier som finns. Det är inte bra att det utvecklas ett tvåpartisystem med två block Därför tror jag inte heller på en gemensam valplattform.
– Ska vi knäcka den här borgerliga regeringen behövs nog att de tre partierna försöker komma överens. Miljöpartiet har haft en konstig linje, att fixa allt tillsammans med bara socialdemokraterna. Det behövs ett starkt vänsterparti, som drar de andra i vänsterarmen som vi brukar säga.
– Jag uppfattar att Mona Sahlin hållit dörren på glänt, på ett sätt som det inte varit under tidigare regeringar.
Han menar att man måste diskutera förutsättningslöst, men att vänsterpartiet inte kan kompromissa bort hela sin ekonomiska politik eller medverka till någon ”borgerlig light”.
– Jag kommer aldrig ge mitt stöd till v-ministrar, om inte väljarna uppfattar någon skillnad mot idag. Det är det röda Norrbotten som har talat.
”Man bör inte göra upp för mycket innan valet”
Yvonne Oscarsson är distriktsordförande för vänsterpartiet i Gävleborg. Hon menar att det är bra med ett tydligt alternativ.
– Det vet vi ju att många väljare sa att det var därför de röstade på de borgerliga, för att det fanns ett alternativ som var tydligt.
– Men jag är inte så attraherad av att man gör upp för mycket innan valet. Vi måste fortsätta att vara tydliga med att vi är olika partier.
Ett större parti kan få mer att säga till om, påpekar hon.
– Därför spelar roll att vi får fler väljare.
– Det finns en fara i att det blir för mycket blockpolitik. Då finns risken att det slätas ut så det bara blir mellanpolitik av alltihopa. Jag tror att folk tycker det är utslätat redan idag.
Yvonne Oscarsson ser framför allt tre frågor som det vore svårt för vänsterpartiet att kompromissa om.
– Jag tycker det här med utförsäljningarna måste stoppas, nu räcker det. Sedan måste man titta på att det här med utgiftstaket.
När det går bra och finns pengar kan man ha mer utgifter, menar Oscarsson.
– Sedan är det socialförsäkringssystemet. Man kan inte göra det sämre för människor.
”Väljarna måste få veta hur vi ska bli av med regeringen”
Marianne Eriksson är distriktsordförande för Vänsterpartiet Storstockholm. Hon ser positivt på trevarna från vänsterpartiet till s och mp.
– Vi har jätteansvar gentemot mot väljarna. De måste få besked om hur vi tänker bli av med denna regering. Om man gör det i arbetsgrupper är väl hugget som stucket.
– Det kommer att framkomma vad man inte kan kompromissa om, men man kan gott visa upp tolv punkter på vad man lovar. Vi siktar in oss på det vi är överens om.
Däremot ser inte Marianne Eriksson någon större fara med att skulle kunna bli för mycket av ”blockpolitik”.
– Det får vi ta det den dagen, om det visar sig. Det är mer viktigt att visa politiskt innehåll.