– Vi ser verkligen fram mot Eurovision Song Contest, alla är glada. Stan byggs om för att bli ännu vackrare. Men vi skulle vilja vara ännu gladare. Vi hade hoppats att situationen för de mänskliga rättigheterna skulle förbättras. Det finns 40 politiska fångar som vi trodde skulle släppas, men så blev det inte.
Arzu Abdullayeva är ordförande för Helsingforskommittén i Azerbajdzjans huvudstad Baku. Som människorättsaktivist är hon ständigt övervakad. Regimen försöker förtala henne och påstå att hon är agent för ärkefienden Armenien. Men det är bara en gång som polisen tagit henne, till skillnad från vad som hänt många journalister och oppositionspolitiker.
Misshandlade journalister
Amnesty International är lika bekymrade som Arzu Abdullayeva. De hade också hoppats att myndigheterna skulle försöka visa sig från sin bästa sida, men det verkar vara tvärtom. Amnesty rapporterar nu exempelvis att journalistbröderna Idrak Abbasov och Adalet Abbasov har lagts in på sjukhus när de filmade en olaglig rivning av ett bostadsområde inför byggandet av ett oljefält i staden Sulutepe. De attackerades av myndighetspersonal och polis som agerat under överinseende av inrikesministeriet. Flera andra journalister flydde platsen när oroligheterna startade.
Sveriges förra ambassadör i Azerbajdzjan, Hans Gunnar Adén, älskar landet men menar att situationen försämrats de senaste åren. Landet ligger mycket långt ner på olika rankningar av demokrati och pressfrihet, bättre än Kina men sämre än Vitryssland.
– Den auktoritära regimen håller på att förvandlas till en diktatur. Vi är ”back in the USSR” säger folk.
Telia Sonera
Telia Sonora är mycket aktiva i landet genom sitt dotterföretag Azercell, berättar Fredrik Laurin, journalist på Uppdrag Granskning. Företaget gör saftiga vinster, i alla de länder här kring Kaukasus som brukar kallas för diktaturkorridoren. Vinsten här beräknas till åtta miljarder och företaget verkar frikostigt hjälpa till med avlyssning av oppositionella. Uppdrag Granskning kunde beskriva flera fall där Azercell uppenbarligen lämnat uppgifter om journalister och oppositionspolitiker till säkerhetstjänsten.
Fredrik Laurin frågade Telia Sonera om detta, som svarade att de bara följde de lokala lagarna. Finansmarknadsminister Peter Norman säger att han talat med Telia Sonera om detta och han blev nöjd bär de berättade att de börjar en dialog med regeringen. Fredrik Laurin menar att han inte borde nöja sig med det utan följa upp fallet. Carl Bildt vägrade i vanlig ordning uttala sig.
Men säkerhetstjänsten nöjer sig inte med att kontrollera politiskt aktiva personer. Under Eurovision Song Contest 2009 röstade några medborgare på Armeniens bidrag Jan Jan. De röstade från sina mobiltelefoner genom Azercell. En av dem berättar:
– Jag kallades till säkerhetspolisen som undrade varför jag röstade på Armenien. De kallade mig landsförrädare.
Arzu Abdullayeva berättar att 500 familjer förlorat sina hem för att ge plats för den enorma arenan som byggts inför årets tävling. Men hon välkomnar ändå artisterna.
– Men det vore bra om de på något sätt uttalade sitt stöd för vår kampanj, ”Eurovision utan politiska fångar”.