NICOSIA När cyprioterna går för att rösta i Europaparlamentsvalet i juni är det mycket som står på spel för vänsterpartiet AKEL, som sedan februari 2008 innehaft presidentposten. Förra Europaparlamentsvalet blev AKEL det näst största partiet i Cypern.
I år satsar partiet på att bli det största. Cypern har sex platser i Europaparlamentet. AKEL:s målsättning är att få två av dessa platser. Koukouma menar att regeringens hantering av det som kallas för ”Cypernproblemet” och den sociala politiken, kommer att vara avgörande när folk går och röstar.
Målet är återförening
Vad gäller det cypriotiska problemet menar Skevi Koukouma, parlamentsledamot för AKEL och kandidat till Europaparlamentet, att president Dimitris Christofias arbetat hårt för att hitta en lösning.
Målsättningen är ett slut på Turkiets ockupation av Cypern och en cypriotisk återförenad stat med en suveränitet och ett medborgarskap. En anledning till att AKEL ställde sig positiv till EU-medlemskap år 2004, var att medlemskapet kan hjälpa landet att få en lösning på det cypriotiska problemet.
President Christofias har sökt etablera god relation med EU och dess medlemsstater, då ett internationellt tryck mot Turkiet kan förmå landet att ändra policy i frågan. Christofias’ krav om att Cypern ska bli en federation med starkt centralstyre har fåt mothugg från den turkiska sidan, men kravet har stöd internationellt.
Hur AKEL hanterat den sociala och ekonomiska politiken kommer också vara avgörande när cyprioterna går och röstar i juni. Hösten 2008 lade regeringen sin första budget.
Ökade minimilöner
– Den här regeringen har åstadkommit mer på ett år än tidigare regeringar har gjort på fem år, säger George Loukaides, ledamot av AKEL:s centralkommitté. Vi har det mest progressiva program som någonsin tagits i Cypern.
Loukaides nämner bland annat att man utökat antalet avgiftsfria skolbussar för elever, minskat antalet elever i varje klass, ökat minimilönen och kortat vårdköerna.
Man har också förhindrat förslag om att öka pensionsåldern och försämra socialförsäkringen, något som högern lyckats genomföra i flera andra europeiska länder.
Den ekonomiska krisen har heller inte slagit lika hårt mot Cypern som andra länder. Enligt Loukaides är detta tack vare en stark fackföreningsrörelse och en kraftfull president som avstått från neoliberala lösningar. De sektorer som ändå drabbats är byggbranschen och turismen, vilket är två av Cyperns viktigaste näringar. För att hjälpa byggbranschen och åtgärda bristen på bostäder för framför allt unga par, har regeringen bland annat avsatt pengar för att ge låginkomsttagare långsiktiga lån med låga räntor. Loukaides säger att den cypriotiska folkrörelsen och facket är glada för den nya presidenten, som är deras vän och inte fiende.
EU hindrar vänsterpolitik
Vad ligger bakom AKEL:s framgång det förra presidentvalet?
– Vi har gått framåt steg för steg och visat befolkningen att vi är regeringsdugliga, säger Koukouma. Vi jobbar med viktiga frågor som rättvisa, arbete, flyktingpolitik och bostad. Många litar på AKEL, partiet finns alltid bland folk, i byar, i sociala rörelser och lyssnar på människor.
Finns det några hinder för en vänsterregering att genomföra hela sitt politiska projekt?
– Ja, det finns EU-restriktioner att ta hänsyn till, säger Loukaides. Det gäller inte bara Lissabonfördraget utan också stabilitetspakten, Maastrichtavtalet och hela den neoliberala cirkusen i Bryssel. Om du gör av med för mycket pengar kommer du att få höga böter.