– Det är mycket väsen för nästan ingenting, säger Jenny Fjell, läkare som har engagerat sig i sjukförsäkringsfrågan.
I regeringens nya sjukförsäkringsregler ska de som kommer till den bortre tidsgränsen slippa bli utförsäkrade om de är så sjuka att det anses som oskäligt för dem att lämna sjukförsäkringen. Regeringen vill på så sätt undvika att personer som uppenbarligen är för sjuka för att arbeta, men som har nått maxgränsen för sjukskrivning på två och ett halvt år hamnar hos Arbetsförmedlingen. Men Jenny Fjell är skeptisk.
– Jag kan inte svara på hur många som kommer att undantas, men begreppet oskälig i juridisk mening är ett betydligt striktare begrepp än när vi använder det i dagligt tal.
Skjuter upp problemet
Hon påpekar också att det inte enbart är de som nått två och ett halvt år-gränsen som drabbas av utförsäkringar.
– Det drabbar också dem som friskförklaras på grund av att Försäkringskassan gör en mycket striktare bedömning än vad läkare gör. Det är många sjuka som inte når den bortre gränsen idag.
En annan konkret förändring i sjukförsäkringen är att den som tidigare har haft tidsbegränsad sjukpension och inte har någon sjukpenningsgrundande inkomst ska få en särskild sjukpenning. Jenny Fjell påpekar att den gruppen successivt blir mindre hela tiden och att pengarna, ungefär 3 900 kronor i månaden efter skatt, fortfarande är under normen för försörjningsstöd.
Björn Johnson, statsvetare och docent i socialt arbete som bland annat intresserat sig för sjukförsäkringen är även han skeptisk till vilken förändring de nya reglerna innebär.
– Det enda som har potential till någon förändring är bedömningen av sjuka och där inrättar man ytterligare en undantagsregel.
Han påpekar att det kommer att dröja till inpå 2013 innan man ser vilka konsekvenser förändringarna får i praktiken.
– Min tro är att det inte kommer att vara en särskilt annorlunda bedömning än nu.
Istället menar han att regeringen skjuter problemet framför sig och försöker köpa sig mer tid.
”Spel för gallerierna”
– Det är som om man skulle ha en fabrik och när maskinerna går sönder försöker man inte laga dem, utan istället säger man att de kan gå på tio procents kapacitet.
Det säger Gertie Gladnikoff, från Aktionsgruppen för sjukförsäkrade och menar att sjukförsäkringen som den ser ut idag inte bara skapar tragedier för enskilda utan också är samhällsekonomiskt olönsam. Hon ger inte mycket för ändringarna i sjukreglerna.
– Det är ett gigantiskt spel för gallerierna.
Hon utesluter inte att man har valt just den här tidpunkten ett utspel på grund av det kyrkliga Påskuppropet mot sjukförsäkringsreglerna.
– Men vi låter oss inte luras, vi ser det som ett ännu större skäl att gå ut och protestera.
Vad skulle då behöva göras för förändringar i sjukförsäkringen?
– Vi har som krav att stoppa alla utförsäkringar nu, och att satsa på att få sjuka människor friska så långt det är möjligt, säger Gertie Gladnikoff.
Jenny Fjell lyfter fram TCO:s rapport om sjukförsäkringar.
– En ståndpunkt borde vara att det inte ska vara möjligt att stå utan sjukförsäkring så länge man har ett läkarintyg och går med på att delta i den rehabilitering som sätts upp inom sjukvårdens regi.
Björn Johnson vill se en ändring på hur man bedömer arbetsförmåga.
– Idag bedömer man en teoretisk arbetsförmåga och tar inte hänsyn till vilken försörjningsförmåga en person har.
Och han vill även att arbetsgivare ska ges mer incitament till rehabilitering.
– På lång sikt är det allra viktigast för att få tillbaka personer i arbete.