Expo rapporterade i förra veckan (2/2, 2017) om att ytterligare två personer begärts häktade för inblandning i de terrorbrott som på kort tid ägt rum i Göteborg och som nu utreds av Säpo. Den 20 januari häktades en ledande nazist från Nordiska motståndsrörelsen, misstänkt för ett sprängdåd mot syndikalisternas lokaler i Göteborg. Nu har misstankarna mot honom utökats till att gälla även inblandning i attentatsförsöket mot en camping i Torslanda, som just nu tjänar som boende åt nyanlända. De tre männen misstänks också för försök till mord på en vaktmästare som fick benen bortsprängda av den skarpa bombladdning som de nu häktade männen misstänkts ha placerat i närheten av ett flyktingboende i Järnbrott i Frölunda för några veckor sedan.
Men händelserna i Göteborg är långt ifrån isolerade. I december lämnade kommunstyrelsens ordförande i Skurup, Pierre Esbjörnsson (S), sina uppdrag på grund av nazistiska hot. I förra veckan så körde nazister runt i Rosengård i Malmö med en bil inlindad i en hakkorsprydd flagga och i fredags morse fanns det nazistklotter på flera byggnader på Lunds universitet. Stockholms södra stadsdelar klottrades ner med budskapet om att ”förintelsen är en bluff” i samband med Förintelsens minnesdag och i Kungälv blev fyra personer från Nordiska Motståndsrörelsen, iklädda t-shirts med trycket ”trygghetsvärd” polisanmälda av kommunen efter att man vägrat avlägsna sig från badhuset, som man sade sig vilja stå för säkerheten i. Allt detta är händelser bara från de tre senaste månaderna.
Som många har påpekat så är det faktum att det går en nazistisk terrorvåg över landet kraftigt underrapporterat. Att vi har en politiskt motiverad våldsverkargrupp som växer sig starkare och har som uttalat mål att bryta ner samhällsstrukturer och avskräcka medborgare och politiker från att genomföra ett värdigt flyktingmottagande och hindra alla former av mindre restriktiv flyktingpolitik i framtiden, tar sig inte in i de traditionella nyhetshusens nyhetsvärdering. Aftonbladets kolumnist Oisin Cantwell skrev en krönika med rubriken ”Varför så tyst om våldsvågen i Göteborg?” (31/1, 2017). En berättigad fråga. Det tyckte också Sveriges socialdemokratiske inrikesminister Anders Ygeman, som retweetade Cantwells tweet (2/2, 2017) med kommentaren: ”Svårbegriplig tystnad. Jag har inte fått en enda mediefråga om attentaten.”
Man kan fundera på varför Ygeman behöver få frågor från media för att kunna driva frågan om att stoppa den nazistiska terrorn? Det är uppenbart att det inte görs tillräckligt, Ygeman. Men du sitter på makten. Gör något med den.