TYSKLAND Den 17 augusti 1987 dog Rudolf Hess, Adolf Hitlers högra hand inom nazistpartiet. Hess blev nazisternas sista martyr, därför att han dog i ett brittiskt militärfängelse i Berlin där han hade hunnit avtjäna 42 år av sitt livslånga fängelsestraff. Hess gravplats i bayerska Wunsiedel har blivit en vallfärdsplats för landets nazister, hans dödsdag den viktigaste aktionsdagen i de tyska nazisternas almanackor.
Som vanligt förbjöds den planerade nazistmarschen i Wunsiedel även i år av polisen. Sedan år 2005, då över 5000 nazister tågade genom den lilla staden, har alla ansökningar om demonstrationstillstånd avslagits.
Snabba medier
Medan nazisterna under de senaste åren satsade på att försöka hålla en stor demonstration på någon annan plats i landet valde rörelsen denna gång att försöka testa nya aktionsformer. I måndags skulle sålunda en så kallad ”flashmob” organiseras. Med hjälp av webbsajter som Facebook, sms-kedjor och andra snabba kommunikationskanaler skulle korta manifestationer till minnet av Führerns ställföreträdare organiseras på ett femtiotal olika platser runtom i Tyskland. Bilder och videofilmer från alla dessa små tillställningar skulle sedan läggas ut på YouTube och andra internetsajter där man kan nå en större publik.
Högerextremisterna har med andra ord anammat den autonoma vänsterns snabba aktionsformer. Eller kanske studerat hur det gick till när Michael Jacksons fans runt om i världen organiserade sina sammankomster för att sörja den bortgångne king of pop.
Annorlunda dramaturgi
Generalrepet gick dock snett. På många platser verkar dåligt väder ha gjort att nazisterna stannade hemma. Ofta fanns bara de militanta antifascisterna som ville förhindra nazistmötena på de aviserade platserna. I vissa fall spärrade polisen av områdena.
Det hela är kanske ytterligare ett snart bortglömt kapitel i den katt och råtta-lek som de tyska nazisterna, antifascisterna och polisen brukar ägna sig åt så här års. Men den misslyckade aktionsdagen tyder ändå på något intressant. För det första mobiliserade den militanta nazistscenen den här gången inte till några fackelmarscher eller liknande. Den planerade dramaturgin gick den här gången ut på att tyst läsa några utvalda ord av den stora ”fredskämpen” och ”frihetshjälten” Rudolf Hess.
I de städer där nazisterna lyckades samlas gick det hela mycket riktigt mycket tyst och ordnat till. Anmärkningsvärt är också att mobiliseringen verkar ha fungerat bäst i den östtyska delstaten Sachsen, där de låg inbäddade i en valrörelse.
Forna DDR
Sachsen har etablerats som ett förnämligt fäste för nazisterna under tiden sedan murens fall. Här är det högerextremistiska NPD (Tysklands nationaldemokratiska parti) som systematiskt har byggt upp partistrukturer. I det senaste delstatsparlamentsvalet, år 2004, fick NPD nästan tio procent av rösterna.
Mandatstödet har använts för att systematiskt bygga en stark partistruktur. Sedan förra året finns nationaldemokrater i samtliga kommunfullmäktige i delstaten. Nyckeln till denna framgång borde väcka farhågor: Till skillnad från de andra partierna som ofta förlitar sig på sina kärnväljare och sålunda knappt syns annars än under valrörelser, har NPD satsat på dörrknackningar, delar ut gratistidningar i massupplaga och för i princip en valrörelse året runt.
Målet är att skapa stabila partiföreningar och att synas som den enda kraften som tar folk på allvar. Som ett resultat finns i många små orter bara de två stora medlemspartierna, kristdemokraterna och vänstern samt NPD på plats. Den 30 augusti kommer det att visa sig om nazisterna gör ytterligare framgångar i delstaten. Då väljs det nya delstatsparlamentet.