Utvecklingen i Norge fortsätter att gå andra vägar än de gängse europeiska med privatiseringar och konkurrensutsättningar som den enda vägen framåt. Redan innan beslutet stod det klart att de andra två regeringspartierna, Senterpartiet (Sp) och Sosialistisk Venstre (SV), är för att uytnyttja Norges veto i frågan. I regeringsförklaringen slår partierna också fast att de ska utnyttja Norges vetorätt i frågor där ”särskilt viktiga norska intressen står på spel”.
För vänstern i Norge har den väl fungerande sexdagarsutdelande statliga postverksamheten varit en viktig symbolfråga för glesbygdspolitiken. Visa av erfarenheter från övriga Europa, inklusive Sverige, är de rädda för att servicen i postutdelningen skulle bli radikalt sämre om privata intressen skulle få utmana posten i de lönsamma storstadsområdena men lämna olönsammare delar till postverket.
Ledningen för
Ledningen för socialdemokratiska Arbeiderpartiet, och statsminister Jens Stoltenberg, var för att genomföra EU:s postdirektiv och gick mycket hårt fram på kongressen för att få sin vilja fram. Enligt vänstertidningen Klassekampen lovade ledningen ombuden sjukhus och oljekoncessioner i miljardklassen för att få ombuden från glesbygden med sig. Och trots att fackföreningen för postanställda, Postkom, hann skicka ut ett pressmeddelande om att de gav med sig för Ap-ledningens press så gick det för mycket prestige i förslaget. Trots att en enad redaktionskommitté föreslog att det skulle bifallas röstade ombuden mot. Ungdomsförbundet AUF och postfacket hade vunnit vad som anses vara ledningens största förlust på 20 år.
Nej till EU-jubel
Norska Nei til EU:s ordförande Heming Olaussen jublade över beslutet.
– Det här är den tredje största segern för den norska nej-sidan efter 1972 och 1994, säger han till Klassekampen.
Han uppmanar nu SP och SV att ligga på regeringens represntanter i förhandlingarna i Bryssel att inte backa från beslutet i förhandlingarna, något han tror kommer att bli svårt. Ap-ledningen har också direkt sagt sig respektera beslutet som väckt ett ramaskri i de stora medierna. Aftenposten hävdar till exempel på ledarplats att Ap:s kongress ”kuppat norsk europapolitik” och riskerar att skada intresset för Norge i Bryssel.
EU:s tredje postdirektiv
Direktivet blev antaget av EU 2008 och skulle införas i Norge genom EES-avtalet. De två första direktiven har införts och öppnat för fri konkurrens på paket och brev som väger 50 gram och mer. Det tredje direktivet skulle öppna för resten.
Kritiker menar att det skulle leda till sämre och dyrare posttjänster i de norska distrikten och försvaga löne- och arbetsvillkor för de postanställda.