Norrköpings kommun har tagit tillbaka nästan all äldreomsorg från privata aktörer. Lösningen är att satsa på kvalité. Det är bra för verksamheten och gör det mycket svårt för privata vinstintressen att ta över.
– Jag tycker om att arbeta här med de dementa, de blir öppna som små barn, så vackra. Det finns ingen Securitas där som vaktar. Jag går med glädje till jobbet.
Natasha Alström är vårdbiträde och arbetar på en avdelning för dementa på Borgmästaregården. Hon sitter i en soffgrupp utanför kontoret och svämmar nästan över av arbetsglädje och entusiasm. Fast hon kan inte neka till att det är ett arbete som också kan vara tungt.
– Ibland måste man bära deras bördor på sina axlar. I början av sjukdomen ser man hur de lider, när de märker att de gjort något dumt.
Men efter ett tag när sjukdomen gått längre blir det enklare, de glömmer vad de gör.
– Jag kallar demensen för en anhörigsjukdom för det är de som lider mest.
Bredvid henne sitter Birgitta Gagner som arbetar i köket. Hon är lika positiv.
– Jag trivs jättebra, har gjort det hela tiden sedan jag kom hit.
Fast det var roligare när de själva lagade maten. Det slutade de med ett år innan kommunen tog över. Det finns diskussioner om att också ta tillbaka matlagningen, något kommunen precis beslutat utreda.
Borgmästaregården ser ut att ha något tiotal år på nacken, lokalerna är öppna och ljusa. Några limpor med sju boende på varje våning binds samman av en lägre korridorbyggnad. Det finns sammanlagt 63 platser och tanken är att succesivt helt övergå till vård av dementa.
Verksamheten togs tillbaka från Attendo av kommunen för tre år sedan och det verkar ingen av dem haft något emot. Av en personal på 50 personer följde bara en med Attendo. Natashas lön höjdes med 2 000 kronor och även arbetstiderna blev bättre, förut hade hon flera korta pass.
– Det gjorde att jag nästan aldrig var hemma. Försök att få ihop korta pass med full arbetstid. Man tog ingen hänsyn. Nu har vi fått föra fram hur vi vill ha det.
En annan förändring är att nu har man alltid tillgång till hjälp från arbetsterapeuter och sjukgymnaster.
– Det kommer snabbt nu, pang pang. Vi får hjälpmedel när det behövs, inte samma byråkrati som förut. Vi är jättenöjda med den kompetenta personal som finns.
Fast Natasha erkänner att på ett sätt tyckte hon om att ha lite mer ansvar som det var tidigare. Hon gillar att styra och ställa själv.
Även Birgitta Gagner fick en högre lön sedan kommunen tog över.
– Jajamän, men jag fick bara femton. Men jag såg ju att det här glappet minskade, vi i köket är mer jämbördiga nu.
Birgitta arbetade tidigare 75 procent, men ville egentligen arbeta heltid. Hon har nu 90 procent och har egentligen rätt till heltid sedan kommunen tagit över, men nöjde sig med 90.
Norrköpings rådhus är en praktfull tegelbyggnad med ett ståtligt torn. Sedan 2006 är det S, MP och V som regerar här. Tre trappor upp sitter Ricardo Olivares som är politisk sekreterare för Vänsterpartiet, som ansvarar för äldrevården i Norrköping. Han kan berätta att kommunen nu tagit tillbaka all verksamhet inom hemtjänsten, och den privata sektorns andel av äldreboenden har minskat från 27 till sju procent. Själva grundtanken är enkel, det gäller att satsa på kvalitén.
– Kommunen lägger inga anbud, utan sätter ett tak på hur mycket uppdraget får kosta, lika mycket som kommunen själv lägger ut på verksamheten. Det specificeras också vilka kvalitetskrav som ställs.
Det gäller tillgång till sjuksköterskor, arbetsterapeuter eller sjukgymnaster, det handlar också om rätten till heltidstjänst och olika vidareutbildningar. När dessa krav ställdes, slutade helt enkelt de stora bolagen att lägga anbud.
– De klarar inte av det, om de samtidigt skall gå med vinst.
Naturligtvis är Ricardo Olivares emot vinster i välfärden. Men ett förbud kan uppfattas som idélöst och väntan på det gör att man blir ganska passiv. I dagsläget utan en parlamentarisk majoritet mot vinster i välfärden är det bättre att utveckla den kommunala verksamheten, höja kvalitén så att de vinstdrivande verksamheterna inte kan konkurrera.
– Vi utvecklar verksamheten hela tiden, det är därför vi lyckas.
Alldeles nyligen har man infört ett nyckelfrisystem så att dörrarna kan öppnas med en mobiltelefon. Det innebär mycket mindre spring för undersköterskorna. Vänsterpartiet driver nu ett förslag som kallas Mina Timmar. Det innebär att brukarna kan bestämma hur ett visst antal timmar skall användas, kanske för extra städning en lördag eller en följeslagare till en match med IFK.
– Vi tycker detta är en mycket bättre valfrihetsreform än LOV som Kristdemokraterna driver, som skulle innebära att kommunerna tvingades helt öppna för privata företag inom välfärden.
Borgarna i Norrköping säger att det är förskräckligt att Socialdemokraterna låter vänstern förhindra att privata företag släpps in inom äldrevården. Sedan 2006 har Vänsterpartiet haft ansvaret för äldreomsorgen och de flesta åren lyckats lämna tillbaka 30-40 miljoner till kommunen.
– Högern brukar påstå att om Vänsterpartiet släpps in blir det kaos och kommunens pengar slösas bort. Men vi utvecklar verksamheten samtidigt som vi kostnadsmässigt ligger under rikssnittet.
I en kvalitetsjämförelse som Sveriges kommuner och landsting SKL gjorde 2010 placerades Norrköping bäst av alla kommuner med mer än 100 000 innevånare.
– Från Stockholm vill man alltid ha spektakulära utspel. Men här har vi arbetat långsiktigt och lyckats få S och MP med oss, fått dem att följa med ut i verkligheten, så att de kan se att vi har rätt.
Det gäller att hela tiden vara aktiv, ifrågasätta den egna verksamheten. Det är så man kan stoppa de vinstdrivande företagen inom välfärden. På Borgmästargården verkade den kommunala byråkratin vara effektiv, annars brukar det ju låta tvärtom. Ricardo har ett förslag på hur den kommunala verksamheten skulle kunna utvecklas, man kallar det intraprenad.
– De olika enheterna skulle få använda överskottet själva till det de själva bestämde, vidareutbildning, högre löner eller andra förbättringar för personalen. Så skulle vi kunna stoppa privatiseringshysterin.
Ricardo, som själv kommer från Chile, berättar att det är hans hemland och Sverige som gått ojämförligt längst när det gäller privatisering av skola och omsorg. Men i Chile har det kommit till en reaktion. Studenterna har gått ut på gatorna och regeringen har tvingats backa. Men sådant händer inte i Sverige. Varför?
– Jag tror att vi har köpt näringslivets bild att privatiseringarna är det moderna och att det blir billigare så. Här har vi visat att det inte stämmer.
Men vad tycker personalen? Enligt Ricardo är nästan alla positiva, speciellt där kommunen tagit tillbaka verksamheten. Det är fortbildningen som är mest populär. De flesta han träffar, både bland fackledare och bland personal, är också emot LOV. Men facket har medlemmar både bland privat och kommunalt anställda så de är lite försiktiga i att uttala sig.
Marie-Louise Jonander är ordförande för Kommunal i Norrköping. Facket har varit aktivt när en verksamhet tagits tillbaka av kommunen. De anställda har informerats för att förebygga oro och det har för det mesta gått bra. Hon vill dock inte uttala sig om LOV, än så länge har de bara studerat vad det skulle innebära för dem om lagen genomfördes.
– Då skulle vi få fler arbetsgivare.
Annelie Nordström som är nationell ordförande för Kommunal me
nar att den nuvarande regeringen i alltför stor utsträckning av ideologi drivit på för att få in privata aktörer i välfärden. Ett sådant exempel är LOV som bör rivas upp så att man ser mer till kvalitén och brukarnas villkor och valfrihet.
– Vi är annars lika kritiska mot privata som kommunala verksamheter, bägge tänker för lite på kvalité och långsiktigheter.
Vad gäller vinster i välfärden menar också hon att det är svårt att få vinster där om man ställer hårda krav på verksamheten och har justa villkor för personalen.
– De som gör stora vinster får det genom att skära på bemanningen.
Hon vill dock påpeka att det händer att kommuner som ställer höga krav på privata aktörer inte alltid själva lever upp till dem.
Birgitta Gagner och Natasha Alström svävar inte på målet när de får frågan om vinster i välfärden. Birgitta säger direkt.
– Det är personalen skall få del om det blir vinst. De här stora farbröderna skall inte få del av den, den skall tillbaka till verksamheten
Natasha hugger in.
– Det är väldigt dåligt, man skall inte tjäna pengar på den, det är fel. Vinsten skall i så fall ges till dem vi vårdar, gör något extra som de kanske kommer att minnas resten av livet.