Karl Leifland, utredaren bakom förslaget som öppnar Sverige för utländska militärmanövrar säger till Flamman att trupperna kan komma till Sverige utan en författningsändring.
Vilka regler gäller i dag för utländsk trupp och träning på svenskt territorium?
– Det är regeringen som beslutar i varje enskilt fall, med undantag för försvarets internationella centrum, utbildning av officerare i FN-tjänst.
Men kan utländsk trupp öva i Sverige utan att det sker tillsammans med svensk trupp?
– Teoretiskt sett är det tänkbart, men det kommer alltid vara så att det sker under svenskt överinseende och kontroll.
Men har det någon gång varit så att utländsk militär varit och övat helt ensam?
– Nej.
Ett 25-tal ambassader har kontaktats i Stockholm och att det finns stort intresse för ditt förslag. Ska europeiska Natomedlemmar som har agerat mot FN:s säkerhetsråd i till exempel Irakkriget få tillstånd att träna militärt ensamma på svenskt territorium?
– Jag fick ett positivt svar från 15 ambassader.
Är det inte lite märkligt att du sonderar med de utländska staterna först innan regeringen ens har tagit del av förslaget och än mindre har fattat ett formellt beslut om det?
– Nej, jag tycker det är ganska rimligt att höra efter vilket intresse som finns.
Vad är det som säger att det arktiska norrländska klimatet kan vara intressant för sydeuropeiska militärmakter eller USA?
– Det är klimatet och vinterutbildningen. Det är också väldigt trångt i det europeiska luftrummet. Norrland är glest befolkat och har stora ytor och ett ganska tomt luftrum.
Denna del av Sverige var under kalla kriget en superkänslig del som inte ens tillät byggandet av en verkstad för sovjetiska VAZ-bilar i Luleå. Är du inte rädd för att ryssarna ska anklaga Sverige och dig för att delta i ”Natos inringning av Ryssland”? Murmanskbasen ligger ju bara 15 minuters flygfärd från Vidselebasen.
– Det tror jag inte. Det kalla kriget är också slut och ryssarna samarbetar ju med Nato i deras samarbetsråd.
Varför är ”Vidselbasen så strategiskt viktig för Europa”, som du sa till Sveriges radio den 22 juni i år?
– Det finns ingen motsvarighet till Vidselbasen i Europa. Den är ”strategisk” så tillvida att det finns väldigt unika möjligheter för test och utprovning av materiel.
Det kan kanske vara en praktisk sak men mot vem är den ”strategiskt” riktad?
– Den ska inte uppfattas som en strategisk militärbas utan är en prov- och testanläggning.
Kritikerna talar om att ditt förslag bidrar till att skapa en militär union inom EU.
– Nej, det tror jag inte.
Du håller inte med Allan Widman (fp), medlem i försvarsutskottet, som till och med tycker att förslaget i praktiken innebär ett närmande till Nato och säger att ”saker som man för tio år sedan trodde var omöjliga för en alliansfri stat har visat sig vara möjligt”.
– Jag har hört att han har uttalat sig i den riktningen men det är en sak som han får stå för.
Vad kommer pristariffen att ligga på för den utländska militärmakten?
– Det finns prismekanismer för statlig verksamhet som säljer tjänster. Principen är full kostnadstäckning.
Du talar om att ditt förslag kan utveckla svensk vapenindustri. Det låter som motsatsen till när Olof Palme verkade för nedrustning och social upprustning.
– Jaha, eh, vi har en kompetent försvarsindustri, vi behöver ett försvar.
Du anser att det finns en hotbild?
– Vi behöver internationalisera försvaret och försvaret behöver öva tillsammans med andra länder för att agera i internationella insatser. Här har vi ju en verklig uppgift att fylla. Behovet av internationella fredsinsatser överstiger ju långt vad som finns att tillgå.
Men du talar ju själv om att det handlar om ett militärt testområde (i Norrland).
– Ja, men man måste ju testa och utprova materiel eller öva sina förband, annars kan de ju inte agera.
Men är alternativet då att hyra ut nationellt territorium till utländsk militärmakt som ensamma får öva militärt?
– Det tycker jag är rimligt utifrån att andra länder också behöver öva förband i olika färdigheter så att de kan agera insatser.
Du säger att du är överraskad över att ditt förslag inte mött något motstånd. Låter inte det oroande?
– Den första som faktiskt ställt kritiska frågor är du. Några journalister har väl ställt några småkritiska frågor men inte i den omfattningen som du gör. Sedan har det varit en och annan kritisk röst. Men över lag har det varit väldigt få negativa uppfattningar.
Du har bara haft sex månader på dig att utreda en fråga som dessutom kräver författningsändringar.
– Det behövs inga författningsändringar, men jag förstår vad du syftar på; en rättslig reglering av utländska truppers status. Det är inget krav för att det ska kunna fungera, men det skulle underlätta om man antog det förslag som ligger som lagrådsremiss, men det är inte nödvändigt.
Är du inte rädd att bli anklagad för att ha producerat ett hastverk med förödande konsekvenser för svensk nationell suveränitet?
– Nej, det är jag inte.
Norrländsk s-ordförande:
Nato ut ur Sverige!
Socialdemokratisk ledare i Norrbotten rasar mot utredningsförslaget om militärt övningsområde i Norrland och uppmanar försvarsministern att mota Nato i grind.
Jalle Henriksson är ordförande för Älvsbyns socialdemokratiska förening och är öppet motståndare till förslaget om utländsk trupp i Norrland.
– Enligt förslaget ska flygövningarna kunna äga rum på flera platser i Norrbotten, alltså inte bara på Vidselebasen som är en flygbas för flygtestning. De utländska makterna står på kö för att komma hit och öva militärt på egen hand. Varför behöver holländska armén komma till Norrbotten för att öva ”kyla och hårt klimnat”? Det ser ju inte ut så i Holland. Då har man tänkt sig att öva för krigsinsatser någon annanstans i världen.
Han betygar att han är socialdemokrat men ser att partiprogrammet uppluckrats på många sätt.
– Detta är ett steg bort från den doktrin som vi har haft på säkerhets- och allianspolitikens område. Vi har inte tagit något beslut men våra kommunala företrädare kör ändå på som om att det vore självklart.
Han ser också förslaget som ett öppnande för Nato.
– Med små steg är vi på väg bort från den säkerhetspolitiska princip som vi haft tidigare. Närmandet till Nato är ganska tydligt.
Vad skulle du ge för råd till försvarsminister Leni Björklund (s) som nu har tagit emot förslaget från Karl Leifland?
Henriksson skrattar högt och hjärtligt.
– Natotrupperna ut ur Sverige! Vi vill inte ha dem hit, det är min uppfattning, sammanfattar han kort.
Han menar också att det finns en dubbelmoral i förslaget från miljödepartementet om att förbjuda nästan allt flyg i fjällvärlden.
– Det har varit ganska mycket debatt om småplanens ”störande buller”. Turistnäringen reagerade på kritiken mot flygtrafiken och menade att flygningarna, det vill säga flygningar till olika fiskevatten och liknande med småplan, inte var särskilt störande. Men ministern menade att det var viktigt och att vissa områden i fjällvärlden skulle undantas.
– Då kan man dra den reflektionen att man med all rätt uppmärksammade bullerproblemet. Men när det gäller militära tester och övningar, då verkar det inte vara ett problem.
Till sist vill den gamle timmerhuggaren och naturälskaren slå ett slag för allemansrätten.
– Jag tror att det kommer innebära vissa inskränkningar. Utländska militärer kommer naturligtvis att utfärda restriktioner om var allmänheten kan färdas och vistas. Det är naturligtvis hemliga övningar som säkert kommer att ge en ny inskränkning i allemansrätten. Redan i dag har vi områden här som det råder besöksförbud på. Blir det truppövningar så blir det ännu mer restriktioner.