För två veckor sedan träffades de fem partier som är inblandade i pensionsuppgörelsen – samtliga utom v och mp. Den tidigare beslutade ”kontrollstationen” har startat.
Med det nya pensionssystemet, som bland annat gav oss PPM, tog staten över ansvaret för förtids- och efterlevandepensioner.
För att kompensera de ökade kostnaderna flyttades 258 miljarder över från AP-fonderna. Frågan är nu: går det att plocka ytterligare pengar? Regeringen har inte öppet sagt det utåt, men tydligen vill man flytta pengarna. Därför har man räknat utifrån en glädjekalkyl.
Faktorerna som regeringen gett Riksförsäkringsverket att räkna utifrån, är till exempel födelsetal, invandring, löneökningar och sysselsättning. Men regeringens basscenario är alltför optimistiskt, menar såväl RFV som AP-fonderna – även om RFV avstått från öppen kritik och genomfört beräkningarna utifrån det uppdrag regeringen givit.
En anledning till att överföringen skulle ske är statskassans allmänna behov, men också då statens kostnader för särskilt förtidspensionerna har skenat – ”en gökunge” som Mats Odell (kd) uttrycker det idag.
– Ryktesvägen är Ringholm i desperat behov av pengar från olika håll.
Kristdemokraterna är de enda som utåt varit ganska tydligt med sitt nej.
– Vi har sagt att det inte finns något utrymme för att föra över några pengar.
Mats Odell hänvisar till RFV:s siffror men konstaterar samtidigt att även dessa kan vara för optimistiska.
– Exempelvis är det inte RFV som gjort befolkningsprognosen utan SCB. Flera tjänstemän på RFV är förvånade över siffrorna – man undrar om SCB förstår vilken oerhörd multiplikatoreffekt som felaktiga antaganden får i hela pensionssystemet, säger Mats Odell.
Men kanske kd:s nej inte är blankt, utan med tillägget ”inte än”. Mats Odell nämner för Flamman att hans ”personliga” tanke är att eventuellt skjuta upp beslutet.
Enligt tidningsuppgifter ska även centern vara motståndare till överföringen. Men centerns Åke Pettersson, är fåordig.
– Jag vill inte kommentera något eftersom det kan vara kurspåverkande.
Mikael Odenberg, ekonomisk talesman för moderaterna, menar att såväl kd som s skapar en märklig förhandling genom att låsa sina positioner i ett tidigt skede. Moderaterna vill inte utåt säga hur de ställer sig, men det krävs att de fem partierna är överens.
– Jag tror inte att överföringen blir av, säger Odenberg.
Formellt väntas beslutet fattas i samband med höstbudgeten – vilket kan betyda att regeringen måste diskutera med sina två samarbetspartier mp och v, som ju inte är med i pensionsöverenskommelsen. Av dessa är vänsterpartiet tydliga motståndare till överföringen.