1980 vann linje två i kärnkraftsomröstningen, som ville avveckla kärnkraften i den takt det var möjligt med hänsyn till hur snabbt det gick att utveckla förnyelsebar energi. Det innebar bland annat att det blev förbjudet att bygga nya reaktorer och till följd av folkomröstningen fattades ett riksdagsbeslut om att kärnkraften skulle vara avvecklad till 2010. Men nyligen lade regeringen en proposition om att nya kärnkraftverk ska byggas för att ersätta de gamla.
– Det är vansinne, säger Göran Bryntse, ordförande för Folkkampanjen mot kärnkraft – kärnvapen, om man bara utgår från ekonomin, så är kärnkraft dyrare än förnybar energi, som vindkraft.
Dessutom tycker han att det finns mer argument mot kärnkraft idag, än vid folkomröstningen 1980.
– Ingen trodde då att ett kärnkraftverk kunde fara i luften på samma sätt som i Tjernobyl. Sedan tillkommer att rädslan för terrorattacker har ökat. Något som ingen heller tänkte på då.
Kan rivas upp i höst
Propositionerna går i korthet ut på att det ska bli tillåtet att bygga nya kärnkraftverk, för att ersätta de tio reaktorer som finns idag. Dessutom skärps ersättningskravet på bolagen vid en olycka. Tidigare kunde de max bli skyldiga att betala tre miljarder kronor. I det nya förslaget är summan tolv miljarder, vilket anses vara en kompromiss för att blidka kärnkraftskritikerna i Centerpartiet.
Socialdemokraterna har lovat att lagändringarna kommer att rivas upp vid en rödgrön valseger i höst. Vilket gör att Göran Bryntse har svårt att förstå varför lagändringarna ska drivas igenom just nu.
– Är det någon fråga som lämpar sig särskilt dåligt för kvartalspolitik så är det energipolitik och den här propositionen kommer att vara död i vilket fall innan året är slut. Antingen den röstas ner nu, eller rivs upp i höst.
Göran Bryntse påpekar även att många andra länder nu satsar på att avveckla kärnkraftverken och på att bygga ut förnyelsebar energi.
– Kina är ett av få länder som bygger kärnkraftverk. Men även där satsas mycket på vind- och solenergi.
Många undrar nog om det kan vara försvarbart att behålla kärnkraften utifrån att den innebär en mindre påverkan på klimatet än exempelvis kolkraft. Enligt Göran Bryntse är svaret nej.
–Kärnkraften motsvarar idag 15 procent av Sveriges koldioxidutsläpp. Räknar man in hela processen är kärnkraft inte särskilt klimatvänligt.
Folkkampanjen mot kärnkraft – kärnvapen anmälde nyligen energibolaget Eon till konsumentombudsmannen för att det hävdade att deras energi, som bygger på kärnkraft, var klimatvänlig, och Folkkampanjen fick rätt.
Hur hamnade vi då i situationen att vi bygger nya kärnkraftsverk, istället för att avveckla år 2010?
– Förespråkarna för linje två var inte ärliga, det gällde framför att många inom Socialdemokraterna och LO. Man hade inte tänkt avveckla kärnkraften till 2010.
Sedan tycker Göran Bryntse att det har varit svårt för kärnkraftsmotståndare att nå ut. Medier vänder sig sällan till dem och frågan räknas inte som intressant på tidningarnas debattsidor.
– Det här är så pass allvarligt att jag måste rösta nej, säger Solveig Ternström (C), till Flamman.
Hon är en av de borgerliga riksdagsledamöter som deklarerat att hon kommer att rösta emot sitt parti när riksdagen röstar om kärnkraftpropostionerna. Motståndet mot kärnkraft var en av anledningarna till att hon en gång valde att engagera sig i Centerpartiet. Hon är kritisk till att vi blir allt mer beroende av kärnkraft.
– Det är den mest livsfientliga energikälla som vi har skapat. Det är väldigt lätt att skapa vapen av kärnavfall och det hemlighetsmakeri som kärnkraften omgärdas av passar inte i ett demokratiskt samhälle.
För att förslaget ska falla krävs att fyra borgerliga ledamöter röstar emot det. Solveig Ternström och partikamraten Eva Selin Lindström har redan klargjort att de kommer att rösta nej, så även den tidigare moderaten och numera politiske vilden Göran Thingwall.
Centerpartisten Sven Bergström lär ha sagt att han ännu inte vet hur han ska rösta.
Solveig Ternström påpekar att alliansen innan valet 2006 lovade att det inte skulle byggas några fler kärnkraftsverk och att kärnkraftpropostionerna därför är ett brutet vallöfte.
Hon vet inte om förslagen kommer att röstas ner.
– Men jag hoppas det och arbetar för det. Jag skulle vilja att svenska folket fick en uppgradering i sin kunskap om kärnkraft. Många vet ingenting om den, utan tror det är en ren energikälla.