12,7 miljoner röstberättigade gick till val i de tre delstaterna Baden-Württemberg, Rheinland-Pfalz och Sachsen-Anhalt i söndags. Resultatet blev ett tydligt bakslag för Merkels flyktingpolitik. Tyska medier har talat om valet som en folkomröstning om Merkels flyktingpolitik. Alternative für Deutschland (AfD) rusade fram i både väst och i öst. Partiet fick nästan 25 procent i det fattiga Sachsen-Anhalt i gamla DDR och blev därmed andra största parti. I det rika och välmående Baden-Württemberg i väst fick de 15 procent. I den tredje delstaten begränsades framgången till 12 procent.
Överallt förlorade kristdemokratiska CDU och vänsterpartiet Die Linke. Socialdemokratiska SPD lyckades gå fram med beskedliga 0,5 procent i Rheinland-Pfalz, vilket av SPD:s partiledning firades som en stor framgång. Det enda etablerade partiet som gjorde ett bra val var de gröna. I Baden-Württemberg fick de över 30 procent och blev för första gången största parti.
Hela det etablerade partisystemet i Tyskland har skakats om.
Protestparti
I tysk media beskrivs AfD som ett populistiskt protestparti på yttersta högerkanten. Men när partiet grundades för tre år sedan av en grupp ekonomer och journalister var det kritiken mot eurosamarbetet som var huvudfrågan. Det var först när den förre partiledaren Bernd Lucke avgick förra året och Frauke Petry tog över, samtidigt som flyktingkrisen nådde Tyskland, som invandringen seglade upp som den viktigaste valfrågan.
Varifrån har då AfD fått sina röster? En snabbundersökning från Sachsen-Anhalt visar att 17 procent av AfD:s röster kom från CDU och 17 procent kom från Die Linke – var tredje vänsterväljare gick alltså över till AfD. SPD bidrog med 10 procent och det nynazistiska NPD med 11 procent. Fem procent kom från de gröna och hela 40 procent uppgav att de inte röstat tidigare. Valdeltagandet i delstatsval brukar ligga mellan 50-60 procent. I Sachsen-Anhalt var det i förra valet 51 procent – nu steg det kraftigt till 64 procent.
Skakats om
Det låga valdeltagandet har länge setts som ett problem, framför allt i Östtyskland. I ett enda val lyckades AfD med det som de andra partierna misslyckats med. Flera utöver AfD:s partiledning anser nu att partiet borde ges något slags erkännande för detta.
Hela det etablerade partisystemet i Tyskland har skakats om. För att vänsterpartierna SPD och Die Linke ska få de gamla väljarna att hitta tillbaka gäller det framförallt att formulera en framgångsrik politik mot arbetslöshet och fattigdom.