Vissa opinionsundersökningar pekar på att Fine Gael kan få egen majoritet. Men valsystemet är komplicerat och valresultatet därför svårt att förutse. Irlands djupa ekonomiska kris skapades av den spekulativa finanskapitalismen och förvärrades av euron och EU/IMF:s krisprogram. Landets reella arbetslöshet är nu 18 procent och emigrationen omfattande. Landets unga välutbildade medborgare lämnar den gröna ön i tiotusental. Det av EU och IMF fastlagda åtstramningsprogrammet drabbar alla medborgare, men slår skoningslöst mot lågavlönade, långtidssjuka och pensionärer. Enorma nedskärningarna är planerade för de kommande fyra åren. Inget annat land i västvärlden har någonsin prövat så hårda åtstramningar. Irland har blivit EU och IMF:s laboratorium för extrem nyliberal krispolitik. Fackföreningsrörelsen menar att den förda politiken åsamkar landet obotlig skada.
Valet kan inte åstadkomma stor förändring. Avtalet med EU/IMF binder också upp den tillträdande regeringen. Både Fine Gael och Labour har sagt att man ska försöka omförhandla delar av avtalet, men EU-kommissionen och IMF har klargjort att det inte är möjligt. Den nya regeringen kommer bara att ha möjlighet att diskutera vilka typer av nedskärningar som ska vidtas. Labours förhoppning att använda delar av den nationella pensionsfonden för investeringar för nya jobb kan inte realiseras. Pensionsfondens tillgångar har redan reserverats för de irländska bankernas utländska långivare.
Högerparti fram
Irländsk politik präglas av motsättningarna från inbördeskriget och självständigheten 1922. Klass- och fördelningsfrågor har spelat en sekundär roll. De traditionellt dominerande partierna Fianna Fail och Fine Gael står båda tydligt till höger och det finns dag inte heller någon skillnad i den ursprungliga nationella frågan. Många inom arbetarrörelsen hoppades att den djupa krisen skulle bryta den politiska traditionen, och att väljarna skulle välja mellan höger och vänster. Opinionsundersökningarna pekar på att vänstersidan kommer att gå framåt.
Men valets vinnare tycks bli Fine Gael, ett högerparti som anklagar fackföreningsrörelsen för att tillsammans med bankerna ha orsakat den ekonomiska krisen.
Regeringspartiet Fianna Fail har redan gett upp. Opinionsundersökningar pekar på ett katastrofresultat kring 15 procent. Det gröna partiet som ingick i regeringen tills för någon vecka sedan förväntas utplånas i valet.
Okunnig Adams
Vänsternationalistiska partiet Sinn Fein är det enda partiet i parlamentet som inte accepterat EU/IMF:s åtstramningsplan. Det ger många nya röster, men partiets historiska koppling till IRA skrämmer fortfarande många potentiella väljare. Partiets ordförande sedan mer än 30 år Gerry Adams har lämnat sin plats i den nordirländska parlamentariska församlingen
Stormont, och förväntas bli vald från valkretsen Louth. Han har dock haft problem i valdebatten och visat prov på bristande kunskaper i ekonomiska frågor. Sinn Fein missgynnas också av valkretsindelningen och preferensvalsystemet på Irland. Yttervänsterns småpartier samlas i den nybildade förenade vänsteralliansen. Med skarp antikapitalistisk retorik kan de vinna platser i några enstaka valkretsar.
Oavsett valresultat är en sak är säker. För Irlands folk väntar många svåra år präglade av nedskärningar och nyfattigdom.