Statsministern har ofta kritiserats för sin brist på karisma av åhörare och experter. Vad publiken på Gotland fick skåda var en ledare med ett levande kroppsspråk och självförtroende.
– Han var väldigt offensiv, hade en helt annan typ av säkerhet än tidigare, bedömde en glad arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin (M) efter talet.
Somliga ansåg att talet inte var bra. Det sägs att det inom de egna leden också kommit kritik.
– Jag förstår att oppositionen tycker så. På 30 minuter hinner man kommentera vissa saker, men inte få fram alla frågor, sa Littorin till Flamman.
”Vill göra unga män till hantverkare”
I de ideologiska frågorna bjöds inte på några större utropstecken. Flera borgerliga debattörer var beredda på detta, vilket framgick av flertalet seminarier där bedömare siade om talets innehåll. Till valet går statsministern med de väntade frågorna. Skatter ska inte sänkas. Reformer ska syfta till att bevara kärnan i välfärden, i form av exempelvis sjukvård och utbildning – något med ännu oklart innehåll.
– Han fokuserade inte särskilt mycket på det han själv vill. De försöker vinna valet på att skrämmas med oppositionen. Annars fortsätter man på den inslagna vägen. En sak var frågan om arbetslösa, att de inte skulle söka jobb tillräckligt bra och liknande. Man lägger skulden på arbetslösa och talar om drivkrafter. Det var tydligt att man i princip vill göra alla unga män till hantverkare, att de inte ska syssla med något teoretiskt, förklarade Alice Åström strax efter talet till Flamman.
Föremål för kritik var framförallt förmögenhets- och fastighetsskatten. Scenarier för resultatet av rödgrön politik berättades i raljerande ton. Tongångarna var inte helt olika Reinfeldts nyliberala bokklassiker från 1993 Det sovande folket där rödgrön politik jämställdes med att ”företagare tvingades att bli förtidspensionärer”. Begreppet ”oförnyad” användes annars mot den rödgröna oppositionen.
Mellan angreppen hyllades den egna politiken. Parollen för dagen var ”Föregångslandet Sverige”, slagord som doftar socialdemokratisk historieskrivning.
Innebär det att opinionen belönar socialdemokratisk politik?
– Ja, och man lyckas tyvärr nästan bättre än Socialdemokraterna med att ta till sig den traditionella retoriken. Det kan bero på att S vill vinna över borgerliga väljare, menar Åström.
Ansvarskortet gångbart
Lyssnarna fick annars veta att Alliansen inte slösar med skattepengar och just ansvarsfrågor tycktes vara Reinfeldts retoriska vapen för att axla statsmannarollen som klassiska socialdemokratiska partiledare innehaft. Så inledde Reinfeldt dagen även i tryck form med en artikel på DN debatt.
”Ordning och reda på skeppet” och värnande om ”allmänintresset” var nya honnörsord och självbeskrivningar i talet av Reinfeldt. Men vad han inte levererade var förklaringar till de samhällsproblem som den borgerliga fördjupat i snart fyra år; den försämrade a-kassan, sjukförsäkringsdebaclet eller övriga klasspolitiska ingrepp som försvårat situationen för redan utsatta. Mellan utfa.llen mot de rödgröna fanns faktiskt nästan bara plats för självförhärligande, där flera samarbetspartiers prekära opinionsläge kunde ha bidragit till att dessa fått ett annat utrymme än statistens i Reinfeldts tal.
– Det tyder på att Alliansen inte är något bygge, menar Åström.
Littorin är inte lika bekymrad trots att KD och C fick minimal M-hjälp.
– Det var nog genomtänkt att göra så. Det viktiga är att fokusera på politiska frågor, inte vem som säger vad. Vi gillar varandra i samarbetet och tänker fortsätta så