Inför EU-parlamentet överraskade EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso marknaden och många politiska krafter till vänster med att föreslå en skatt på transaktioner i EU och understryka att det är dags för bankerna, som fått ta emot så mycket stödpengar, att bidra till att lösa den nuvarande eurokrisen.
Förslaget påminner om den så omdebatterade Tobinskatten men skiljer sig på några avgörande punkter. Den skulle bara tas ut för transaktioner inom EU, den skulle administreras av EU, inte FN, och pengarna som kom in skulle inte användas till bistånd och andra åtgärder för att utrota fattigdomen i världen. Dessutom skulle den bara gälla handel med aktier och värdepapper, inte valutaspekulation eftersom detta anses bryta mot EU:s fördrag om fri rörlighet för valuta.
Trots det anser Håkan Sundberg från föreningen Attacs gemensamma arbetsgrupp att förespråkare för Tobinskatt bör ställa sig positiva till förslaget.
”Konkret förslag”
– Det är inte vårt förslag om Tobinskatt men det är ändå det första konkreta förslaget för att få finansmarknaden att vara med och betala krisen, säger han till Flamman.
Att transaktionsskatten är ett sätt att dra in pengar till en havererad europolitik är inget som Håkan Sundberg tycker ska hindra progressiva rörelser från att stödja förslaget.
– Det är möjligt att det är så men den viktigaste effekten, att kyla av spekulationsekonomin, kommer att ske hur som helst, säger han och lägger till att vad som ska hända med de pengar som kommer in är ett resultat av de politiska styrkeförhållandena.
Alternativ till dollar
Än mer positiv är Petter Larsson, politisk redaktör på tidningen Efter Arbetet och en av de journalister som bevakat den globala rättviserörelse, som drivit kravet om Tobinskatt, mest. Han menar att även om det ännu inte finns lika stor demokratisk kontroll över vad som sker med inhämtade skattepengar är det ett bra förslag, även om det är en del av ett paket som går ut på att rädda euron.
– Dels är det bra med euron som ett alternativ till dollarn, det skapar fler handlingsalternativ i världen, säger han.
Om det konrkreta förslaget anser att det vore bra om pengarna som dras in kunde användas för en finaspolitik på EU-nivå som kan rädda de länder som närmar sig bankrutt men också för att på längre sikt ”jämna ut regionala obalanser” mellan syd- och nordeuropa.
– Pengarna skulle till exempel kunna användas till industrifonder som hjälper till att skapa en konkurrenskraftig industri i länder som Spanien, som idag har en ekonomi som vilar på tjänstesektor och turism.
Inte ens Vänsterpartiets ledamot i EU-nämden, Jonas Sjöstedt, tar helt avstånd från förslaget som han på sin blogg kallar ”ett bra och nödvändigt förslag.” Vänsterpartiet har länge drivit på för en Tobinskatt, bland annat i EU-parlamentet, och känner att de inte kan säga nej rakt av när ett liknande förslag kommer.
Jonas Sjöstedt skriver dock på sin blogg att ”en del av intäkterna ska gå direkt till EU:s kassakista … är ett sätt att försöka kidnappa ett bra förslag för att samtidigt ge EU beskattningsrätt. Den delen av förslaget måste strykas.”
Realistiskt
När hela system och stater krisar kan lösningar som till synes bara kunna komma från den poltiska vänstern också genomdrivas av högern. Både Håkan Sundberg och Petter Larsson tror att förslaget mycket väl kan komma att genomföras.
– Både Frankrike och Tyskland står bakom förslaget och det kan vara nödvändigt för EU att skapa någon slags politisk balans, säger Håkan Sundberg.
Petter Larsson är inne på samma spår.
– Har det någon gång hänt att i EU att ett förslag som stötts av både Frankrike och Tyskland inte har gått igenom?