SPORT Arbetarnas Idrottsförening, AIF, var länge en viktig del av vänsterns politiska arbete i Sverige. Särskilt kommunisterna satsade hårt på att aktivera arbetarungdomar i alla typer av idrotter, som boxning, fotboll och skidåkning. Det var ett sätt att massorganisera men också ett konkret sätt att göra idrott, och därmed god hälsa, tillgänglig föra alla. På den tiden fanns fortfarande många idrottsklubbar, enbart tillgängliga för ekonomiskt starka.
En av eldsjälarna i AIF-rörelsen var Ny Dags mångårige sportredaktör Evert Leijon som ledde bildandet av Stockholms AIF 1922. Under 1930-talet fanns AIF-klubbar över hela landet. Organisationen var faktiskt på allvar en konkurrent till vår tids gigant Riksidrottsförbundet, medlemsmässigt och i betydelse i samhället. Med tiden försvann dock fler och fler av AIF:s lokalorganisationer och de flesta föreningar gick in i RF. Frågan om det var ett misstag eller ej att välja en egen organisation utanför RF har stötts och blött i arbetarrörelsen sedan dess. I dag finns bara ett fåtal AIF-organisationer kvar, bland annat AIF Stockholm Boxning på S:t Eriksgatan i Stockholm. Även om det politiska arbetet är obefintligt på klubben idag, är det en historiemedveten klubb. Bland annat erbjuder klubbens hemsida den enda historieskrivning kring AIF som finns tillgänglig på internet. Barrikaden AIF, bildad i Malmö 1975, är en annan av de kvarvarande.
En ”släkting” till AIF kan kanske Proletären FF kallas. Klubben bildades av medlemmar av partiet KPML(r) på 1970-talet och bedriver idag en mycket seriös och stor fotbollsverksamhet i Västra Frölunda i Göteborg och anordnar varje år det så kallade Fredsloppet, en löpartävling med antiimperialistiskt tema. Föreningens ordförande Bengt Frejd är mycket aktiv inom Riksidrottsförbundet i arbetet med att bojkotta Israel i idrottssammanhang. Föreningen bedriver även handbolls- och friidrott.
Några som insett betydelsen av idrott och politik är Ung Vänster i Halland. Den 25 januari i år bildade de AIF Halland, med en boxningsklubb i Kungsbacka och en fotbollsklubb i Falkenberg som första medlemmar.
– Elitsatsningar och vinstintressen hör inte hemma i ungdomsidrotten, säger en av organisatörerna Mattias Poulsen. Barn som i skrämmande tidig ålder skall elitsatsa för att en dag bli proffs i modersklubben, är ett hån mot allt som gör idrott roligt. Detta rör faktiskt också ett annat problem, ungdomshälsan. Skolidrotten håller på att försvinna, det är faktiskt många ungdomars enda motion.
Kanske är det en början på en ny väg av vänstersatsning på idrotten?