Interna strider, direkta raketattacker och riktade politiska mord mot Hamas- och islamiska jihadledare har följt i det vaakum som den israeliska ockupationsarmén lämnat efter sig. Den 23 september dog 21 personer vid ett Hamasmöte i flyktinglägret Jabaliya på Gaza. Det skulle ha blivit den sista militära uppvisningen av Hamas på Gaza, men slutade i en katastrof. Utöver de döda skadades ytterligare 80 personer. Vad som egentligen hände är fortfarande oklart. Hamas lade direkt skulden på Israel som skulle ha försökt döda de Hamasledare som fanns på plats. Israel frånsade sig allt ansvar och den palestinska myndigheten hävdar att någon från Hamas själv har slarvat med en raket och dödat deltagarna på mötet. Hamas gjorde efter det inga försök att officiellt reda ut saken.
Per Gahrton lägger skulden för den uppkomna situationen på Israel. Tillbakadragandet sker på Israels villkor och skapar därmed en maktkamp bland palestinska grupper.
– Om man jämför med tiden efter Osloavtalet så hade de palestinska myndigheterna ganska bra koll på situationen. Nu blir det allt klarare att det inte kommer att bli någon palestinsk stat och desperationen i området ökar, säger han.
”Ett hundben”
Han, liksom många palestinier, anser att hela utrymningen av Gaza är en skenmanöver, ett ”hundben” slängt åt världsopinionen för att slippa sanktioner och kunna koncentrera sig på kolonierna på Västbanken. Gaza är fortfarande kontrollerat och isoleras fortfarande eftersom det efter ockupationen saknar både hamn och flygplats.
Israel kommer även fortsatt att lägga restriktioner på handeln med Egypten.
– Ingen annan stat skulle slippa sanktioner om den bröt mot så många FN-resolutioner. Haagdomstolen har slagit fast att bygget av muren genom Västbanken bryter mot folkrätten men inga åtgärder blir av.
Efter demonstrationen sköt Hamas in 30 raketer i den israeliska staden Sderot. Fem israeler skadades och det israeliska svaret blev stenhårt.
Arméns jetplan har gjort ett antal överflygningar i högljudsfart, en psykologisk krigföring som spräcker rutor och väcker minnen till liv hos barn och vuxna palestinier som varit med om israeliska arméräder tidigare och vet vad det kan innebära i form av bombningar och döda civila.
Hotande flygblad
Hotande flygblad har kastats ut över norra Gaza där invånarna varnas för att ”befinna sig i områden som härbärgerar terrorister” och att den israeliska armén inte ”tar ansvar” för de invånare som stannar kvar där terroristisk verksamhet bedrivs.
Flygbladsutdelningen är ett brott mot artikel 33 i Genèvekonventionen som förbjuder kollektiva bestraffningar av en befolkning.
Den israeliska arméns politiska avrättningar av bland andra Hamasledare har startats igen och attackhelikoptrar har skjutit in ett flertal missiler på byggnader som Israel misstänker har samhörighet med militanta grupper. Beit Hanoun i norr och Khan Younis i söder ska ha blivit hårdast drabbat med ett flertal hus, byggnader och broar som sprängts sönder. Skräcken sprider sig än en gång bland Gazas invånare.
Vad kräver Palestinagrupperna nu av den svenska regeringen?
– Sanktioner om inte muren rivs. Vill de absolut ha en mur får de bygga en på sitt eget territorium. Folkrätten måste gälla för alla i världen, palestinerna kan inte lämnas utanför, säger Gahrton.