Ett hårt slag mot Sveriges biologiska mångfald. Den kritiken kommer från flera håll, bland annat chefredaktören för tidningen Allt om trädgård.
Ett EU-direktiv om registrering av vissa frösorter ska nu implementeras i den svenska lagstiftningen. Direktivet har som sitt yttersta syfte att bevara mångfalden. Men direktivet är inte alls är anpassat efter nordiska förhållanden, skriver Viveka Ljungström, chefredaktör för Allt om trädgård, på Svenska Dagbladets opinionssida.
På många sätt hotar direktivet i stället vår mångfald, menar Ljungström. ”Direktivet är skrivet för betydligt större länder med helt andra klimatförutsättningar”, menar hon och påpekar att odling i Kiruna och Skåne skiljer sig avsevärt från varandra.
Udda och små
Hon anser att det svenska Jordbruksverkets förslag, om hur EU-direktivet ska införlivas i svensk lagstiftning, är ”ännu värre”.
De fröer som det främst handlar om är udda, småskaligt odlade fröer som ofta köps och används av amatörer.
Jordbruksverket anser att 3 000 kronor i registreringsavgift och sedan en årsavgift på 2 000 kronor är rimlig. Och alla frön måste vara godkända redan till årsskiftet för att få säljas under 2011.
”Jag har talat med flera fröfirmor som alla berättar att inte ens den totala försäljningen av vissa av dessa fröer uppgår till 5 000 kronor per år”, skriver Ljungström på SvD Opinion.
Totalt handlar det om drygt 300 sorters grönsaker som hotas av utrotning, menar hon och skriver: ”Antalet svenska fröfirmor som erbjuder ett varierat och annorlunda utbud är litet. /…/ Med sitt arbete bidrar de till att det genetiska underlaget växer, något som alla parter i hela Europa är överens om är viktigt.”