BAGDAD. De nya medierna i Irak har kritiserats för bristande opartiskhet av USA och av nytillsatta irakiska tjänstemän. Det finns inga exakta uppgifter på hur många nya medier som startats de senaste åren, men observatörer tror att det rör sig om minst hundra nya publikationer bara i Bagdad.
– Det finns inga krav på den som vill dra igång en publikation, och det bör inte finnas några heller, säger Ismail Zayer, redaktör och utgivare av den oberoende dagstidningen as-Sabah al-Jadid (Ny morgon).
Zayer och andra som följer medieutvecklingen i Irak uppskattar att merparten av de nya tidningarna och tidskrifterna är knutna till något av de otaliga politiska partier och grupperingar som har uppstått det senaste året.
Men de nya tidningarna har problem eftersom få människor köper dem. Mediaobservatörer säger att de flesta tidningar inte säljer i mer än ett par tusen exemplar.
Den irakiska övergångregeringen har sagt att den planerar att presentera ett förslag till medielagstiftning till parlamentet de kommande månaderna.
– Utmaningarna består inte främst av hur man genomför förändringar juridiskt och strukturellt. Det handlar mer om förståelse och funktion. Att få människor att förstå vad det hela handlar om, säger Simon Haselock, rådgivare i medieutveckling som arbetar för den multinationella styrkan i Irak. En del av Haselocks uppdrag har varit att omvandla det tv-nätverk som skapades av den nu upplösta USA-ledda koalitionens myndighet – Iraqi Media Network, IMN – till ett oberoende etermedieföretag.
USA och andra givare har skänkt 250 miljoner dollar till IMN men efter nyår är det upp till den nya irakiska regeringen att skaffa pengar till företaget. Många betraktare har uttryckt oro för att Allawis regering kommer att använda pengar som påtryckningsmedel för att skapa den sorts tv regeringen vill ha – trots att IMN är tänkt att bli oberoende med en självständig styrelse.
Men det är inte bara runt de nya irakiska medierna som det stormar. Ockupationsmakten och de nytillsatta irakiska tjänstemännen klagar högljutt och bittert på de två största arabiska satellitnätverken som rapporterar från regionen – al-Arabiya och al-Jazira.
Makthavarna i Irak har anklagat de två kanalerna för att bara rapportera negativt och för att till och med anstifta till våld mot amerikanska och irakiska soldater. Det senaste året har makthavarna tystat stationernas rapportering från Irak vid ett flertal tillfällen. Al-Jazira tillåts fortfarande inte sända direkt från Irak.
Tv-stationerna förnekar att de har en uttalad anti-amerikansk ställning.
– Vi anser att vi gör vårt jobb på ett balanserat och neutralt sätt hela tiden, men jag tror att de vill att vi inte ska rapportera om exempelvis explosioner och olyckor, säger Wehad Yaqoub, al-Arabiya-chef i Irak.
– De vill att vi visar de nyheter de vill se och det är inte vårt jobb.