Tysklands vänster är på frammarsch. Knappt en månad inför parlamentsvalet är den starkare än regeringspartiet De Gröna och ligger stabilt på mellan tio och tolv procent i undersökningarna. Vänsterpartiet kan ta sig in i Förbundsdagen som tredje största parti. Fusionen av WASG och PDS är dock inte en helt enkel sak att lösa, menar Irina Neszeri i en intervju.
Det är motståndet mot den SPD-ledda regeringens nedskärningspaket Hartz IV som ligger bakom utvecklingen. Det innebär en radikal omstrukturering av den tyska välfärdsstaten och nedskärningar som slår hårt. På initiativ av fackliga aktivister bildades därför Partiet för arbete och social rättvisa (WASG) i januari i år.
WASG:s huvudkontor finns i samma byggnad som en distriktsexpedition för tyska Metall i den bayerska staden Fürth. Det var här som en grupp fackliga aktivister fick sitt distrikt att stödja proteströrelsen materiellt. WASG har av sina motståndare anklagats för att missbruka de fackliga strukturerna.
Tre av fyra medlemmar i WASG:s ledning är medlemmar i Metall, två är ombudsmän. Men hittills har vare sig ledningen för Metall eller DGB, tyska LO, kritiserat detta. Tvärt om har en rad tunga fackliga ledare öppet deklarerat sitt stöd för partiet.
PDS ej trovärdigt alternativ
Enligt Irina Neszeri, WASG:s partisekreterare, finns det uppenbara skäl för detta.
– Till slut rann bägaren över, det behövs helt enkelt en motvikt mot nyliberalismen. Facket har tröttnat på snacket om ”allians för arbete” med arbetsköparna och PDS har inte klarat av rollen som trovärdig allierad.
PDS har aldrig lyckats etablera sig i västra Tyskland. Trots vissa framgångar i mitten av 1990-talet stagnerar partiet i där. I östra Tyskland däremot är PDS ett massparti som brukar få valresultat på omkring 20 procent av rösterna.
– Jag var aktiv inom PDS i min hemstad Duisburg, berättar Irina Neszeri. Men vi fick stora trovärdighetsproblem här när vi hela tiden fick försvara PDS agerande i de östtyska delstatsregeringarna. Där verkställer de ju Hartz IV-nedskärningarna själva!
– WASG är faktiskt ett nytt fenomen i Tyskland, fortsätter hon. Folk vill verkligen förändra politiken, inte bara bilda ytterligare ett parti som så småningom ska bete sig som alla de andra. PDS når helt enkelt inte ut till de här människorna. Den chansen har de förstört under de senaste åren.
Mycket riktigt så utklassade WASG PDS i det första valet de hann ställa upp i, ett västtyskt delstatsval i mitten av maj. PDS fick under en procent av rösterna, WASG hela 2,2 procent. Sammanstaget hade vänstern nästan fördubblat sin andel av rösterna.
Detta ledde till första förhandlingar om en partifusion. Men, erkänner Neszeri, under vånda.
Det var inte bara valutgången utan även insikten att intresset för WASG var mycket svalt i Östtyskland, som fick WASG-ledningen att bita i det sura äpplet och förhandla. Det blev till slut en kompromiss: WASG avstod från att delta i förbundsdagsvalet medan PDS reserverar bra platser på sina listor för WASG-kandidater. Samtidigt bytte PDS namn till Die Linkspartei (Vänsterpartiet), ett villkor för fortsatta förhandlingar med WASG.
Än så länge handlar det alltså snarare om en valteknisk samverkan, men många hoppas på att Vänsterpartiet och WASG ska fusionera på riktigt efter valet. Enligt Irina Neszeri återstår det dock att se om så blir fallet.
Hets mot Lafontaine
Massmedia i Tyskland har hetsat mot det nya partiets vallokomotiv, avhoppade socialdemokraten Oskar Lafontaine, som anklagas för att fiska röster bland främlingsfientliga efter att ha kallat invandrad arbetskraft för ”Fremdarbeiter”, ett ord som förknippas med språkbruk från nazisttiden.
– Det var ett mycket olyckligt ordval men det han egentligen sade var en varning om att tyska kollektivavtal riskerar att förstöras. Dessutom är vår väljarbas knappas högerextrema väljare utan avhoppade socialdemokrater.
– Visst var det ett bra beslut att samarbeta inför valet – det behövs ju en stark vänster i parlamentet. Men nu får vi se hur pass allvarliga PDS är med att verkligen förändra sin tröga partiapparat.