Ungdomsorganisationer som får statligt bidrag kan i framtiden bli tvungna att spara uppgifter om sina medlemmar i upp till fem år. Dessutom ska alla ungdomsorganisationer ha centrala register. Detta enligt en statlig utredning som kom förra året. Men förslaget har fått kritik för att vara integritetskränkande.
– Vi tycker inte man har analyserat effekterna på den personliga integriteten tillräckligt i utredningen, säger Jonas Agnvall, jurist på Datainspektionen, till Flamman.
Syftet är att det ska förhindra fusk med bidrag.
Men Datainspektionen anser att det i så fall finns alternativa vägar att gå.
– Vi kan förstå att man vill hindra fusk, men med det här förslaget skulle det röra sig om enormt stora register, istället för att som tidigare kunna begära in register från föreningarna vid misstanke om fusk.
Jonas Agnvall menar att effekten av förslaget kan gränsa till åsiktsregistrering. I vissa fall kommer det gå att utläsa känslig information som politiska åsikter eller hälsa. Han drar en parallell till ett tillsynsärende mot Riksidrottsförbundet som Datainspektionen har haft. Förbundet hade ett liknande register som det utredningen föreslår.
– Det var många ungdomar som var tveksamma till att uppge exempelvis personnummer till registret.
Då gällde det alltså medlemskap i någon form av idrottsklubb, kan man tänka sig att medlemskap i en politisk rörelse eller en etnisk intresseorganisation är än mer känsligt?
– Ja, visst kan det vara så.
Integriteten kringskärs
Datainspektionen tar upp förslaget i sin rapport Integritetsåret 2009, där inspektionen gör en summering av de lagar, lagförslag och företeelser som påverkat den personliga integriteten. Totalt tar utredningen upp ett 20-tal lagar och förslag från förra året som påverkar integriteten.
– Utrednings- och lagstiftningstakten i frågor som påverkar den personliga integriteten var hög under 2009, både här i Sverige och i Bryssel, säger Datainspektionens generaldirektör Göran Gräslund.
Samtidigt konstaterar han att ämnet har kommit mer i fokus på senare tid. Framför allt bland unga.
Tröskel för engagemang
– Att medlemsuppgifter kan komma att sparas i fem år ser vi som ett jätteintegritetsproblem. Alla borde ha rätt att kunna få sina uppgifter strukna om man går ur en organisation, säger Stefan Flod, förbundsordförande i Ung pirat.
Även han är tveksam till centrala register.
– Jag förstår hur man tänkt och det finns en del som är bra i förslaget, som att Ungdomsstyrelsen ska granska registren på plats och inte begära in dem. Men det är samtidigt problematiskt med stora centrala register.
Han är också kritisk till att utredningen vill återinföra krav på medlemsavgift för att en person ska räknas som medlem i organisation.
– Det blir en tröskel för engagemang och det drabbar unga från vissa samhällsklasser mer.
Ungdomsminister Nyamko Sabunis pressekreterare låter hälsa att man just nu håller på att se över remissvaren och att en ny förordning är att vänta innan året är slut.