353 000 unga vuxna står i dag ofrivilligt utan en egen bostad, visar Hyresgästföreningens nya undersökning Unga vuxnas boende. Det är 64 000 fler än för två år sedan – vilket motsvarar en ökning på 18 procent. Aldrig tidigare, sedan undersökningen började genomföras år 1997, har ett sådant bottenrekord noterats.
– Det beror både på att det inte har byggts hyresbostäder under väldigt lång tid och att vi har skatteregler som endast gynnar det ägda boendet, säger Marie Linder, förbundsordförande för Hyresgästföreningen, till Flamman.
Hon menar att en bidragande orsak till att rekordfå unga i dag har egen bostad är att investeringsstödet för hyresrätter togs bort år 2006. För att råda bot på bostadsbristen har dock den nuvarande regeringen lovat att minst 250 000 bostäder ska byggas till år 2020 och att sammanlagt 3,2 miljarder kronor per år ska avsättas i ett särskilt investeringsstöd.
– Politiken abdikerade från bostadsfrågan redan under mitten av 90-talet och det är därför det ser ut som det gör i dag. Det är positivt att man nu satsar på ett investeringsstöd igen, men på lång sikt måste man se till att det byggs bostäder för alla typer av människor och att det råder lika villkor mellan upplåtelseformerna, säger Marie Linder.
Vuxenlivet på vänt
Hyresgästföreningens undersökning, som har genomförts bland cirka 4 000 personer mellan 20 och 27 år, visar att 40 procent av de unga vuxna – som i dag saknar egen bostad – tvingas bo hos sina föräldrar.
– Min grannes son, som är 30 år gammal, får inte tag i en egen bostad och måste bo hemma hos mamma. Varannan vecka bor hans son där också, hemma hos farmor. Det är en hel generation som får vuxenlivet på vänt, men det påverkar också hela samhällsekonomin eftersom en bostad ofta är avgörande för om man kan ta ett jobb eller inte, säger Marie Linder.
Bostadsbristen för unga vuxna är värst i landets storstadsregioner, men även Visby, Kalmar, Jönköping, Växjö och Karlskrona har stora problem.
– Jag har ingenting emot att det byggs bostadsrätter och dyra hyresrätter, men det måste byggas hyresrätter med rimliga hyror också. Bostaden är en del av välfärden, det är inte ett individuellt problem, och därför måste politiken se till att alla har en chans till en bra bostad, säger Marie Linder.
Frida Oskarsson
Nya skräcksiffror för Sveriges ungdomar

Antalet unga vuxna, utan egen bostad, är högre än någonsin. ”Politiken måste se till att alla har en chans till en bra bostad”, säger Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder.