På Umeå universitet blev VSF störst av alla partier och nära dubbelt så stort som socialdemokraterna. Av 1 500 röster totalt fick VSF 374 eller 26,5 procent. Men moderaterna och samhällsvetarna bildar majoriteten.
Mattias Sehlstedt förklarar framgången med att VSF har varit det enda synliga kårpartiet.
– Det är mycket basalt. Vi har varit ute och hållit bokbord och anordnat möten. De andra sitter mest och gör ingenting. Det har gjort att till och med en del borgerliga studenter röstat på oss. Den kårpolitiska fråga vi har drivit är att inte sälja kårhuset, vilket de andra partierna velat.
Dubblade röstsiffrorna
På Linköpings tekniska fakultet dubblade VSF sin representation till två. Men det är på Stuff, för studenter vid filosofiska fakulteten och för dem som läser utbildningsvetenskap, som VSF är starkast. VSF fick 19 procent av rösterna och blev största parti. Joel Phalén, kårordförande i Linköping, förklarar detta med ett bra kampanjarbete för genusforskning samt krav på bättre arbetsmiljö, mat och datortillgång.
På några orter var det första gången VSF ställde upp i val. I Lund, som tillämpar personval, fick VSF:s personkandidater, som ställde upp med en och samma text om vad de står för – 705 röster av totalt 4 014 eller 17,5 procent och åtta mandat.
Över hela landet har frågan om listval med politiska plattformar varit viktig för VSF. Många av kårpartierna har bestått av kompisgäng, ölpartier och fakultetspartier.
Första gången i Växjö
I Växjö kampanjade tidigare de andra kårpartierna med ett budskap: ”Vi bryr oss”. I år var det första gången listval genomfördes, och det blev genast debatt, budskap och konflikter. Där blev VSF i sitt premiärval nu femte största parti med 80 röster av 902 (8,8 procent).
Men det är inte överallt som resultaten förbättrats. I Uppsala fick VSF för fjärde året i rad åtta mandat av 41. Också i Stockholm har VSF legat stabilt flera år tillbaka. Årets valresultat innebar att VSF var näst störst för andra gången med 11,6 procent av rösterna, 301 röster. Samtidigt fick ett annat vänsterparti, Radikal vänster – oberoende vänstern 10,4 procent. Röstbenägenheten har dock minskat rejält i Stockholm. Cirka 1 000 färre röstade 2005 jämfört med 2003.
Kårvalen under våren 2005 är de mest framgångsrika sedan VSF startade 1998. Och precis som Ung vänster på gymnasieskolorna brutit SSU:s dominans på vänsterkanten, har VSF nu på de flesta ställen passerat socialdemokratiska studentföreningar i valen.
Förbundsordförande Linnea Nilsson berättar att det under flera års tid har byggts upp föreningar i landet och att det nu av de stora studentorterna bara är Göteborg som saknas på VSF-kartan. Nu är antalet medlemmar mellan 800 och 900.
– Vi har också märkt en medlemstillströmning, men vi vet inte om den beror på att vi fått ordning på vår administration eller om det är fler studenter som attraheras av VSF.
Joel Phalén tycker att det är en stor skillnad nu mot tidigare.
– Det märks när man talar med folk från andra kårer att det börjar gå bra för VSF. Tidigare var vi inget man kände till. Nu är vi en referenspunkt.